O labiausiai patiko mažai kieno pastebėta žaluma.
Sodri žalia spalva gamtoje dėl gausių kritulių šiemet stebinančiai ilgai nepasiduoda kukliai iš už kampo besižvalgančiam rudeniui.
Bet vis tik besižvalgančiam, ne vieną rytą jau aptikau jo pėdsakų. Voratinklių nuometai ant jaunų pušaičių, rūko kamuoliai ant Neries, nuraudę šermukšniai, šimto gandrų suktinis virš pievos – viskas praneša apie mano mylimiausio metų laiko atžygiavimą.
O kartu su juo ir obuolių pyrago aromatu prisipildžiusius namus.
Krituoliai tiesiog prašosi į krepšį, o išsiilgę rudeninio obuolinio skonio tiesiog reikalauja šio pyrago. Kasdien.
Šio pyrago atsiradimo mano virtuvėje istorija panaši į šimtus kitų – kepiau „Šarlotę“, vėliau kažkam reikėjo morengų, paskui gamindama obuolių pyrago tešlą išbandžiau savo spaudžiamus aliejus ir mūsų laimingų vištaičių kiaušinius.
Kol viskas pasiekė tobulumą ir buvo užtvirtinta produktų kiekiu mano užrašinėje.
Firminis obuolių pyragas
Reikalingi produktai:
- 5 obuoliai,
- 5 dideli kiaušiniai,
- 5 v. š. rudojo cukraus,
- 5 v. š. tyro aliejaus,
- 5 v. š. kvietinių miltų,
- 5 v. š. miltelinio cukraus (pudros),
- 1 a. š. sodos,
- obuolių acto,
- žiupsnelis cinamono.
Į gilesnį indą, kuriame plaksiu, iškart atskiriu kiaušinių baltymus. Į indą sudedu ir plakiklio antgalius – viską dedu į šaldytuvą. Tai maža gudrybė, bet tikrai padedanti išplakti baltymus žymiai kokybiškiau.
Trynius plaku šluotele, sudedu cukrų, pilu aliejų ir maišau, kol cukrus ištirpsta. Sudedu miltus, cinamoną, įmaišau. Obuolius nuplaunu, pjaunu pusiau, išimu sėklalizdžius ir supjaustau stambiais kubeliais, tiesiai į kepimo popieriumi išklotą formą su nuimamais kraštais.
Sodą didesniame šaukšte laikau virš tešlos ir lėtai pilu actą, kol vis susidaro putos. Jas įmaišau į tešlą ir supilu ją ant obuolių. Formą šaunu į orkaitės vidurį, jungiu 180 C ir palieku kepti apie 40 minučių.
Tuo metu iš šaldytuvo traukiu baltymus ir plaku juos, kol tampa blizgūs. Suberiu miltelinį cukrų ir įmaišau jį į baltymų masę.
Po 40 minučių kepimo formą ištraukiu, sukrečiu baltymus, juos šakute tolygiai paskirstau, formuodama „kepurę“. Ir pyragą nedelsiant grąžinu į orkaitę. Kepu apie 10-15 minučių, kol švelniai paruduoja baltymai ir išjungiu kaitrą. Po 10 minučių pyragą ištraukiu ir palieku atvėsti.
Yra buvę atvejų, kai kai kas nesulaukė, kol pyragas atvės, ir ragavo dar labai karštą. Bet sakė daugiau taip nedarysiantis, nes tikrai verta palaukti, kol pyragas atvės ir netgi bus atšaldytas šaldytuve.
Pyragas gardus ir šiltas, žinoma, tačiau atšaldytas atsiskleidžia visu savo purumo ir burnoje tirpstančio morengo skoniu.
Šaltinis – „Kūmutės virtuvė“