Lietuviškam skoniui pritaikyta adžika. Skanesnės nesu ragavusi

Šios adžikos receptą sužinojau iš draugės ir keliomis prasmėmis kolegės iš Ukrainos, nors logiškai tai turėjo būti kokia nors draugė ar kolegė iš Gruzijos ar Armėnijos. 

 Adžika.<br> Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
 Adžika.<br> Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Sep 3, 2017, 12:02 PM, atnaujinta Aug 30, 2023, 3:31 PM

Vos pabandžiusi šios adžikos iš karto nusprendžiau, kad skanesnės tikrai nesu ragavusi. 

Žinia, tikroji adžika gaminama tik iš aitriųjų pipirų, didelio kiekio druskos ir prieskonių/žolelių. Tačiau mūsų šiaurietiškiems gomuriams ji tikrai stiproka. Ir man niekada nebuvo juokingi kadrai filmuose, kai personažai dėl kažkokių sunkiai suvokiamų priežasčių savanoriškai valgė žiauriai aštrius pipirus, o po to blaškėsi išsigelbėjimo paieškose. Jums juokinga?

Gaminu šią adžiką jau daug metų ir dideliais kiekiais, nes ji dažnai tampa dovana ar tiesiog vakarėlio karaliene, ypač mėsiško. 

Viena, ką tikrai palaipsniui išgyvendinu iš jos, tai saldžioji paprika, pastaruoju metu jos visai nebededu. O graikiniai riešutai joje tiesiog būtini. 

Dar vienas momentas – aitriųjų paprikų aštrumas. Kadangi jų užsiauginu pati,  visada žinau, kokio jos aitrumo, bet jei pirksite turguje, kur galima rinktis iš galybės aitrių ir net ugningų skonių, būtinai paklauskite pardavėjų, kurios paprikos yra vidutinio aitrumo. Jei imsite ugningas, jų proporciją mažinkite pusiau.

Originaliam recepte produktai malami mėsmale, aš palengvinau gamybą, daržoves tarkuodama smulkia kombaino tarka arba bulvių tarkavimo mašina. 

Smulkinimui pasiruošiu pirštines – būtinai. 

Taip pat reikės:

  • 5 kg labai gerai prinokusių raudonų pomidorų,
  • 25 aitriųjų paprikų (apie 300 g),
  • 10 raudonų paprikų.

Daržoves sutarkuoju virtuviniu kombainu, gautą tyrę pilu į puodą, o jį statau ant ugnies, troškinu apie pusvalandį.

Tuo metu kombaino peiliais sukapoju:

  • saują kalendros lapelių,
  • saujelę šviežio raudonėlio
  • 5 česnakų galvas,
  • 0,5 kg išlukštentų graikinių riešutų.

Po valandos virimo suberiu kapotus produktus į pomidorų ir pipirų masę, intensyviai maišydama suberiu 5 v. š. su kaupu rupios druskos, 2 v. š. prieskonių mišinio „Chmeli-suneli“ ir įpilu 1 stiklinę tyro aliejaus.

Viską pakaitinu dar 15 minučių ir supilstau į mažus stiklainiukus dovanoms, sau gaminu puslitrius. Atidarytą stiklainį laikau šaldytuve. Mėsai, sriubai, salotų užpilui – tikrai tobulai tinkantis pagardas.

Patarimas – gaminant jokiu būdu nepasikrapštykite akių ar nosytės, aitrieji pipirai tikrai labai kanda.

Šaltinis: „Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.