Kakavinis vyniotinis su maskarpone nustebins netikėtu skoniu

„Ruduo man – žavingas metas, nes ypač mėgstu moliūgus, morkas ir obuolius.

Kakavinis vyniotinis su morkomis ir maskarponės kremu.<br> R.Račkauskienės nuotr.
Kakavinis vyniotinis su morkomis ir maskarponės kremu.<br> R.Račkauskienės nuotr.
Kakavinis vyniotinis su morkomis ir maskarponės kremu.<br> R.Račkauskienės nuotr.
Kakavinis vyniotinis su morkomis ir maskarponės kremu.<br> R.Račkauskienės nuotr.
Kakavinis vyniotinis su morkomis ir maskarponės kremu.<br> R.Račkauskienės nuotr.
Kakavinis vyniotinis su morkomis ir maskarponės kremu.<br> R.Račkauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 5, 2017, 4:09 PM, atnaujinta Sep 6, 2022, 10:42 AM

Patinka morkas naudoti kepiniuose – jos labai spalvingos, sveikos, skanios, nebrangios“, – rašo mūsų skaitytoja Regina Račkauskienė.

Vieną kepinio su morkomis idėją ji pasiūlė konkursui „Mano virtuvė kvepia rudeniu“.

„Sugalvojau išsikepti tamsų vyniotinį su oranžiniu įdaru. Eksperimentas pavyko iš pirmo karto. Tikrai nesudėtinga pagaminti, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Vyniotinis didelis, spalvingas, nesausas, aromatingas, tikrai nenuobodaus skonio. Linkiu pabandyti pasigaminti. Skanaus ir į sveikatą!“, – rašo ponia Regina.

Dalinamės originaliu jos sukurtu receptu.

Kakavinis vyniotinis su morkomis ir maskarponės kremu 

Oranžiniam įdarui reikės:

  • 0,5 litro morkų (tarkuotų),
  • 100 gramų anakardžių riešutų (arba šviežių lazdyno),
  • 3 šaukštų kokosų drožlių,
  • 2 šaukštų cukraus pudros,
  • 2 šaukštelių  vanilinės cukraus pudros,
  • 2 žiupsnelių malto muskato.

Kremui: 

  • 250 gramų grietinėlės, 
  • 35 proc. riebumo 250 gramų maskarponės sūrio,
  • 3 šaukštų citrinų sulčių,
  • 2 šaukštų cukraus pudros,
  • 1 šaukšto želatinos,
  • 2 šaukštelių vanilinės cukraus pudros.

Biskvitui:

  • 5 kiaušinių,
  • 5 šaukštų cukraus pudros,
  • 3 šaukštų kvietinių miltų,
  • 2 šaukštų kakavos,
  • 1 žiupsnelio druskos. 

Dar reikės: 

  • 100 gramų juodojo šokolado, 
  • 1 apelsino (lakšto sulaistymui),
  • 1 saujelės apelsinų cukatų, 
  • greipfruto cukatų (nebūtinai),
  • sviesto gabaliuko.

Gaminimas

Pirmiausia paruošiamas oranžinis įdaras. Morkas sutarkuoti nevisai smulkiai ir kiek nusunkti. Sumaišyti su smulkintais riešutais, kokosų drožlėmis, muskatu, vaniline ir paprasta cukraus pudromis. 

Didelę kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi, išteptu plonai sviestu. Ant jo supilti oranžinę masę, tolygiai paskirstyti.

Dabar gaminamas biskvitas, įjungiama orkaitė, kad įkaistų iki 180 laipsnių. 

Į indą įkulti kiaušinius, berti druskos, įsijoti cukraus pudrą, kiek jau pamaišius, ir plakti tol, kol bus balta, puri masė. Beje, aš plaku rankomis, apie 12 min. – su elektriniu plakikliu taip puriai išplakti nepavyksta. 

Vis maišant įsijoti miltus, sumaišytus su kakava. Išmaišytą masę tolygiai supilti ant morkų ir riešutų masės ir pašauti į orkaitę. Kepti 20 min. Jeigu neturite biskvitų kepimo patirties patarčiau apsidrausti ir į kepinį dėti šaukštelį kepimo miltelių.

Ant stalo patiesti kepinio dydžio kepimo popierių. Ant jo atsargiai išversti kepinį. Vienas kepimo popierius yra kepinio viršuje, kitas apačioje. Nė vieno jų nenuplėšdami suvyniojame kepinį į ruloną – tegul kepinys „pratinasi“ prie vyniotinio formos. Taip palaikyti apie 10 min.

Po to kepinys vėl išvyniojamas ir nulupamas kepimo popierius nuo viršutinės dalies – morkų įdaro. Turėtų lengvai atsiskirti, nes popierius juk buvo pateptas sviestu. Palikti pastovėti, kad kiek pravėstų.

Tuomet gerai sulaistyti apelsino sultimis. Jos dar labiau paskanina morkų ir riešutų įdarą ir sudrėkina kakavinį biskvitą. Kad geriau sultys įsigertų, aš netgi lengvai šakute subadžiau. Kol pagrindo skoniai bando susigyventi, ruošiamas maskarponės kremas.

Išplakti grietinėlę su vaniline cukraus pudra ir cukraus pudra, įmaišyti galima ir trupučiuką muskato. Nedideliame kiekyje vandens, pagal instrukciją paruošti želę, ją paskaninti citrinos sultimis (arba apelsinų) ir įmaišyti į baltą masę. Kad maišant mases nesušoktų želatina į grūdelius, aš maskarponės kremą prieš tai kiek palaikau su indu panardinusi į šiltą vandenį.

Maskarponės masę užtepti tolygiai ant atvėsinto kepinio oranžinio sluoksnio ir suvynioti į ruloną, apatinio popieriaus pagalba. Vyniotinį supakuoti sandariai į kepimo popierių ir palikti šaldytuve, geriausia nakčiai.

Ilgiau pastovėjęs bus toks, kokio ir reikia – biskvitas minkštas, maskarponės kremas bus atlikęs vienijantį darbą tarp visų sudedamųjų dalių

Apglaistyti tirpintu juodu šokoladu. Aš tirpintą šokoladą taipogi paskaninau citrinos sultimis. Vyniotinį apdėliojau apelsinų džiovintų žievelių cukatais ir džiovintais greipfrutais.

Skanaus!

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.