Grybai savo sultyse ir universalus marinatas, kad miško gėrybės džiugintų ir žiemą

Ir užkietėję grybautojai, ir ne tokie dažni miško svečiai seniai nepamena tokio gėrybėmis dosnaus rudens, kaip šis. Baravykai, raudonviršiai, rudmėsės, ūmėdės, žvynabūdės ir kiti grybai dygsta kaip pašėlę – kad ir kiek grybautojų vaikštinėtų miškais, nė vienas negrįžta tuščiais krepšiais. 

 Marinuoti baravykai.<br> 123rf.com nuotr.
 Marinuoti baravykai.<br> 123rf.com nuotr.
Marinuoti grybai pasižymi pikantišku skoniu. <br> 123rf.com nuotr.
Marinuoti grybai pasižymi pikantišku skoniu. <br> 123rf.com nuotr.
Grybai savo sultyse patiks tiems, kurie mėgsta natūralų grybų skonį.<br> 123rf.com nuotr.
Grybai savo sultyse patiks tiems, kurie mėgsta natūralų grybų skonį.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 13, 2017, 6:33 PM, atnaujinta Sep 9, 2020, 1:43 PM

Ką gardaus iš jų paruošti, jeigu visų neįmanoma suvalgyti vakarienei? 

Vieni populiariausių atsargų ruošimo metodų – grybų šaldymas ir džiovinimas. 

Siūlome dvi idėjas tiems, kurie nori užsikonservuoti miško gėrybių stiklainėliuose.

Grybai savo sultyse patiks tiems, kurie mėgsta natūralų grybų skonį. Iš jų vėliau galima ruošti įvairius karštus ir šaltus patiekalus. 

O marinuoti grybukai tinka, kai norisi ko nors pikantiško. 

Universalus grybų marinatas

Marinuoti labiausiai tinka jauni, tvirti, nesukirmiję baravykai, raudonviršiai, kazlėkai, žaliuokės, kelmučiai ir kiti grybai. Galima marinuoti kiekvieną grybų rūšį atskirai, tačiau galima ruošti ir jų mišinį.

Paprastai marinuojamos kepurėlės, o baravykus galima marinuoti ir su kotais. 

Nuvalytus ir nuplautus grybus išvirkite truputį parūgštintame ir pasūdytame vandenyje. 

Atsargiai maišykite ir nugraibykite putas. Kai grybai nusės ant dugno, išverskite į kiaurasamtį. Ataušusius dėkite į sterilius stiklainius ir užpilkite marinatu.

Marinato proporcijos tokios: 3 stiklinėms vandens – 1 stiklinė 6 proc. stiprumo acto, 2 šaukštai cukraus, 4 šaukšteliai druskos, 3 lauro lapeliai, 6 kvepiantieji pipirai, 3 gvazdikėliai, žiupsnis cinamono.

Iš nurodytų produktų išvirkite marinatą, actą supilkite baigus virti. Užpilkite marinatu grybus, kad visiškai apsemtų. Ant viršaus užpilkite šlakelį aliejaus. 

Laikykite vėsiai. 

Konservuoti grybai savo sultyse

1 kg grybų reikės 20 g druskos. 

Grybus nuvalykite, nuplaukite tekančiu šaltu vandeniu. Stambesnius susmulkinkite. 

Berkite į puodą grybus ir druską (vandens pilti nereikia). Virš nedidelės ugnies pakaitinkite - pamažu grybai ims išskirti sultis. Atsargiai pamaišydami ar tik pajudindami puodą pakaitinkite, nugraibykite putas. Virkite maždaug 15-20 minučių. Galima įdėti lauro lapų, kvepiančiųjų pipirų, tačiau nėra būtina.

Karštus grybus supilstykite į sterilius stiklainius, užpilkite sultimis ir sandariai uždarykite. Apverskite, statykite dangteliais žemyn, kol atvės. Laikykite vėsioje vietoje. 

Jeigu neturite šalto rūsio, druskos dėkite daugiau – tokiu atveju žiemą atidarytus konservuotus grybus perplaukite, pamirkykite ar pavirinkite švariame vadenyje. 

Daugiau idėjų, ką paruošti iš grybų, rasite žemiau:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.