Pigus, bet labai gardus dzūkiškas valgis patiks ne tik dzūkams

Ar esate ragavę šio dzūkiško patiekalo? Garantuojame – jis patiks ne tik dzūkams! 

 Dzūkiškos bandos.<br> R.Račkauskienės nuotr.
 Dzūkiškos bandos.<br> R.Račkauskienės nuotr.
 Dzūkiškos bandos.<br> R.Račkauskienės nuotr.
 Dzūkiškos bandos.<br> R.Račkauskienės nuotr.
 Dzūkiškos bandos.<br> R.Račkauskienės nuotr.
 Dzūkiškos bandos.<br> R.Račkauskienės nuotr.
 Dzūkiškos bandos.<br> R.Račkauskienės nuotr.
 Dzūkiškos bandos.<br> R.Račkauskienės nuotr.
 Dzūkiškos bandos.<br> R.Račkauskienės nuotr.
 Dzūkiškos bandos.<br> R.Račkauskienės nuotr.
 Dzūkiškos bandos.<br> R.Račkauskienės nuotr.
 Dzūkiškos bandos.<br> R.Račkauskienės nuotr.
 Dzūkiškos bandos.<br> R.Račkauskienės nuotr.
 Dzūkiškos bandos.<br> R.Račkauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 25, 2018, 10:05 PM, atnaujinta Sep 26, 2023, 3:52 PM

„Koks pigus, bet toks gardus valgis, sukviečiantis savaitgaliais visą šeimą plačiąją prasme į gimtuosius namus, yra dzūkiškos bandos, kepamos ant kopūstų lapų!  

Kepame su mama dažniausiai rudenį, nes tuomet bulvės skaniausios, ir pavasarį, kai norisi baigti bulvių atsargas“, – rašo „Skonio“ skaitytoja Regina Račkausienė. 

„Šias bandas valgome su įvairiausiais pagardais: sviestu, grietinės ir varškės padažu, spirgučiais, su spirgių ir grietinės padažu, su šaltiena ar troškinta vištiena...

Jei matome, kad visų nesuvalgysime, sudedame į puodą bandas, pamirkytas spirgių ir grietinės padaže. Ir tas puodas keliauja atgal į krosnį. Ten stovi iki kito valgymo. Bandos tuomet gaunasi jau kitokios - tokios minkštos ir purios.

Štai kokie kvapai sklinda iš kaimo virtuvės netoli Dzūkijos sostinės“, – didžiuojasi ponia Regina.

Dalinamės jos receptu. Verta išbandyti.

Ant kopūstų lapų keptos dzūkiškos bandos

Reikės:

  • 6 džiovintų, nuplautų kopūsto lapų,
  • didelio kibiro nuluptų žalių bulvių,
  • 2 kg virtų bulvių,
  • 250 g rūgščios grietinės,
  • 2 šaukštų druskos.

Gaminame

Kai bulvės nuluptos, o kitos verda, metas kurti krosnį, kuri kūrenasi apie 1 val. Tinka tik lapuočių malkos - jos kaitresnės. Virtos bulvės sutrinamos, žalios sutarkuojamos, šiek tiek nusunkiamos. 

Suberiama druska, grietinė ir masė gerai išmaišoma. Tešla klojama ant kopūsto lapo. 

Malkos krosnyje per tą laiką virsta žarijomis. Jos žarstekliu - vadinamąja „kačerga“ subraukiamos prie krosnies durelių. Bandos dedamos ant ližės ir pašaunamos į krosnį. Kepa apie 1 val.

Belieka naudojantis žarstekliu ir liže jas iš ten išvilioti, kopūsto lapus nudoroti ir dėti ant stalo.

Turinys pirmą kartą publikuotas 2018 metų rugsėjo 25 dieną. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.