4 originalūs pyragai su obuoliais. Įtiks kiekvieno skoniui

Nors pamažu vėstantis rudens oras ir vis dažniau apsiniaukiantis dangus gali pritraukti į namus liūdesį, jį išvaryti galima pasitelkus kulinarinius gebėjimus virtuvėje. Juk saldus kepinys gali ne tik pradžiuginti gomurį, bet ir pripildyti namus subtiliai švelnaus kepamų pyragų aromato. 

Purus obuolių pyragas su migdolais ir cinamonu.<br> 123rf.com nuotr.
Purus obuolių pyragas su migdolais ir cinamonu.<br> 123rf.com nuotr.
Greitai paruošiamas obuolių pyragas su jogurto kremu.<br> 123rf.com nuotr.
Greitai paruošiamas obuolių pyragas su jogurto kremu.<br> 123rf.com nuotr.
Karamelinis obuolių pyragas.<br> 123rf.com nuotr.
Karamelinis obuolių pyragas.<br> 123rf.com nuotr.
Šokoladinis obuolių pyragas.<br> 123rf.com nuotr.
Šokoladinis obuolių pyragas.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2017-10-01 14:15, atnaujinta 2019-10-01 18:03

Šiuo metu šviežių obuolių sezonas įgauna didelį pagreitį, todėl prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič dalinasi keliais originaliais obuolių pyragų receptais.

Obuolių pyragas Lietuvoje – jau įprastas kepinys, ypač dažnai gaminamas rudenį. Obuoliai gali būti konservuojami, džiovinami, kepami, verdami ir valgomi žali, todėl iš jų gaminamų patiekalų įvairovė – be galo plati. 

Vis tik rudenį skaniausia gaminti obuolių pyragą, papildytą saldžiais ingredientais, tokiais kaip karamelė, šokoladas, kakava ir jogurtas“, – atskleidžia kepyklų vadovė. 

Purus obuolių pyragas su migdolais ir cinamonu

Reikės:

6 vnt. obuolių,

250 g sviesto,

250 g cukraus,

3 vnt. kiaušinių,

150 g miltų,

1 a. š. malto cinamono,

0,5 a. š. kepimo miltelių,

50 g maltų migdolų,

tarkuotos citrinos žievelės. 

Gaminimas

Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklas ir supjaustykite smulkiais gabalėliais. (Jeigu norite originalesnio vaizdo, pjaustykite juos žiedais).

Puode ištirpinkite 50 g sviesto, sudėkite pjaustytus obuolius ir įberkite 50 g cukraus. Maišydami kaitinkite puodą tol, kol obuoliai jame ims karamelizuotis. Tuomet užberkite tarkuotos citrinos žievelės ir šiek tiek vėliau viską sudėkite į kepimo skardą. Žiedus gražiai išdėliokite ratu. Leiskite gautai masei atvėsti. 

Tuomet į dubenį sudėkite likusį sviestą, cukrų ir sukite tol, kol masė taps puri. Sukdami palengva sudėkite išplaktus kiaušinius. Tuomet įmaišykite miltus sumaišytus su kepimo milteliais, cinamoną bei migdolus. Tešlą sudėkite ant obuolių ir išlyginkite. 

Pyragą kepkite 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45 minutes. Iškepusiam pyragui leiskite pusvalandį atvėsti, apverskite, išverskite į lėkštę ir tuomet ragaukite. 

Skanaus!

Greitai paruošiamas obuolių pyragas su jogurto kremu

Reikės:

4 vnt. obuolių,

100 g sviesto,

200 ml grietinės,

100 g cukraus,

2 stiklinių miltų,

2 a. š. kepimo miltelių,

2 v. š. rudojo cukraus.

Kremui reikės:

250 ml mėgstamo jogurto,

150 ml grietinės,

2 v. š. rudojo cukraus,

2 vnt. kiaušinių.

Gaminimas

Sviestą išlydykite ir sumaišykite su grietine, cukrumi, miltais bei kepimo milteliais. Ant tešlos berkite smulkiai pjaustytus obuolius ir viską apibarstykite cukrumi. 

Atskirai kremo gamybai skirtą grietinę ir jogurtą sumaišykite, suplakite ir tolygiai paskirstykite ant obuolių. 

Pyragą kepkite 170 – 180°C temperatūros orkaitėje apie pusvalandį. Iškepusiam pyragui leiskite atvėsti. Skanaus!

Karamelinis obuolių pyragas

Reikės:

7 vnt. vidutinio dydžio obuolių,

500 g karamelės, 

90 g tirpinto sviesto,

2 vnt. kiaušinių,

150 ml kefyro,

250 ml vandens,

200 g miltų,

1 a. š. vanilės ekstrakto,

2 a. š. kepimo miltelių,

1 a. š. cinamono,

žiupsnelio druskos,

šiek tiek medaus.

Gaminimas

Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių, riebalais ištepkite ir kepimo popieriumi išklokite kepimo formą. 

Nulupkite obuolius, bet ne visus – kelis pasilikite vėlesniam laikui, o likusius supjaustykite mažais kubeliais. 

Atskirame dubenėlyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir cinamoną. Sviestą ištirpinkite, atvėsinkite ir sumaišykite su karamele. 

Kiaušinius atskirai išplakite ir sumaišykite su kefyru ir vanile, tuomet supilkite karamelės – sviesto mišinį ir gautą masę gerai išmaišykite. 

Tuomet į gautą tešlą sukrėskite miltų mišinį bei pjaustytus obuolius ir visą tešlą sukrėskite į kepimo skardą. Likusius kelis obuolius supjaustykite griežinėliais ir gražiai išdėliokite juos ant tešlos. Orkaitėje pyragą kepkite apie valandą. 

Vėliau išimkite pyragą iš orkaitės ir aptepkite skystu medumi arba savo mėgstamu vaisių džemu. Skanaus!

Šokoladinis obuolių pyragas

Reikės:

5 vnt. vidutinio dydžio obuolių,

150 g sviesto,

100 g juodo šokolado,

2 v. š. kakavos,

4 vnt. kiaušinių,

6 v. š. cukraus,

2 stiklinių miltų,

1 a. š. kepimo miltelių,

žiupsnelio vanilinio cukraus.

Gaminimas

Ant viryklės dėkite puodą, įpilkite nedidelį kiekį vandens, o ant jo dėkite dubenį su tirpdomu sviestu ir šokoladu. Į juos įmaišykite cukrų, kakavą ir vanilinį cukrų.

Nuimkite dubenį nuo puodo ir viską gerai išmaišykite. Į gautą masę įmuškite kiaušinius ir vėl viską sumaišykite. 

Tuomet miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir įmaišykite į gautą tešlą. Tešla turi išeiti gan tiršta. 

Tuomet į ją įmaišykite smulkiai pjaustytus obuolius ir viską sukrėskite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ir po maždaug 50 minučių pyragą išimkite. Leiskite jam atvėsti ir ragaukite!

Daugiau obuolių pyragų receptų rasite žemiau: 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.