Tortas „Karpatka“, kurį dievina mūsų kaimynai lenkai. Išbandykite ir jūs

Neapsakomai skanus tortas iš plikytos tešlos ir plikyto kremo – tikra legenda kaimyninėje Lenkijoje.  

 Lenkiškas tortas „Karpatka“.<br> 123rf.com nuotr.
 Lenkiškas tortas „Karpatka“.<br> 123rf.com nuotr.
 Lenkiškas tortas „Karpatka“.<br> 123rf.com nuotr.
 Lenkiškas tortas „Karpatka“.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 22, 2017, 1:39 PM, atnaujinta Oct 9, 2023, 5:17 PM

Šilkinis kremas puikiai dera su švelnia plikyta tešla. Toks skanėstas tiks bet kokiai šventei ar skaniam savaitgaliui.

Tortas kepamas tiek apvalioje, tiek stačiakampėje formoje. 

Produktai nurodyti 24 cm skersmens apvaliai formai. Jeigu kepsite stačiakampėje 36 x 24 cm dydžio kepimo formoje, padvigubinkite produktų kiekį.

Lenkiškas tortas „Karpatka“ 

Reikalingi produktai

Tešlai: 

  • 100 ml vandens, 
  • 100 ml pieno, 
  • 140 g miltų, 
  • 4 kiaušinių,
  • 80 g sviesto,
  • pusės a. š. druskos,
  • 15 g migdolų drožlių (nebūtinai). 

Kremui:

  • 600 ml pieno, 
  • 150 g cukraus,
  • 60 g krakmolo,
  • 2 kiaušinių,
  • vanilės,
  • 200 g sviesto. 

Ruošiame tešlą. Sviestą, pieną, vandenį, druską dėti į puodą ir užvirinti. Miltus persijoti į masę ir intensyviai maišyti mediniu šaukštu neišjungiant kaitros, kol tešla susiformuos į rutulį ir atšoks nuo puodo sienelių. Tai užtruks 4-5 minutes.

Tešlą dėti į dubenį, pamaišyti, kad išeitų garai ir šiek tiek ataušinti. 

Į ataušusią tešlą įmušti vieną kiaušinį, gerai išmaišyti mentele, mediniu šaukštu ar elektriniu plaktuvu. Tik tuomet, kai kiaušinis bus visiškai įsimaišęs į tešlą, mušti kitą kiaušinį. Taip įmaišyti visus kiaušinius.

Tešlą padalinti į dvi dalis, vieną dalį šaukštu dėti į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Išlyginti paviršiaus nereikia – tegu jis būna nelygus. Apibarstyti migdolų drožlėmis ir dėti kepti į 200 laipsnių orkaitę. Kepti 25-30 minučių.

Kai iškeps, dėti kepti antrą tešlos sluoksnį, tačiau jo apibarstyti migdolais nebereikia.

Abu tešlos sluoksniuos atvėsinti ant grotelių.

Ruošiame kremą. 450 ml pieno supilti į puodelį, užvirinti. Kiaušinius, cukrų, vanilę sumaišyti, dėti krakmolą, supilti likusį pieną ir gerai išmaišyti.

Plakant masę, supilti į ją pusę virinto pieno, išmaišyti. Šią masę supilti į puode likusį karštą pieną, gerai išmaišyti ir nuolat plakant šluotele užvirinti, kol sutirštės.

Uždengti puodą maistine plėvele, kad ji liestųsi su kremu ir palikti kremą atvėsti. Maistinė plėvele neleis susiformuoti plutelei.

Kai kremas atvės, kambario temperatūros sviestą išplakti mikseriu, į jį dalimis sudėti plikyto pieno kremą ir gerai išplakti.

Renkame tortą. Tortą galima formuoti toje pačioje skardoje, kurioje kepė tešla. Šonus patartina uždengti tvirtesne plėvele ar padaryti bortelį iš kepimo popieriaus, kad jį būtų galima lengvai nuimti.

Ant pagrindo dėti sluoksnį be migdolų, aptepti kremu, uždengti tešlos sluoksniu su migdolais. Dėti į šaldytuvą mažiausiai trims valandoms.

Apibarstyti cukraus pudra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.