Savaitgalio pietums – idėjos iš virtuvės, kur karaliauja du šefai

Praūžus Helovinui ir įpusėjus rudens gėrybių naikinimo sezonui laidoje „Gardu Gardu“ – jaukūs rudeniški receptai savaitgalio pasisėdėjimams su šeima ar draugais. 

 Kiauliena moliūgų padaže.<br> Laidos stopkadras.
 Kiauliena moliūgų padaže.<br> Laidos stopkadras.
 A.Gadžijevas ir G.L.Demarco.<br> Laidos stopkadras.
 A.Gadžijevas ir G.L.Demarco.<br> Laidos stopkadras.
 Kiauliena moliūgų padaže.<br> Laidos stopkadras.
 Kiauliena moliūgų padaže.<br> Laidos stopkadras.
 Apverstas obuolių pyragas.<br> Laidos stopkadras.
 Apverstas obuolių pyragas.<br> Laidos stopkadras.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 3, 2017, 2:32 PM

Gianas Luca Demarco „nuims naštą nuo pečių“ visiems, kurie niekaip nesugalvoja, kur panaudoti moliūgus arba jų likučius ir kaip džiaugtis šia vitamininga daržove visą sezoną. 

Lietuvoje gyvenantis italas pagamins labai vyrišką patiekalą ir, anot jo paties, suorganizuos pipirų bei mėsos vestuves lėkštėje. Tai bus kiaulienos sprandinė, troškinta moliūgo padaže. 

O po stipraus patiekalo Ali Gadžijevas pradžiugins lengvai pagaminamu, bet įspūdingu apverstu obuolių pyragu. Kadangi rudenį obuolių pyragu kvepia beveik visi namai, šį pyragą susigundys išbandyti kiekviena šeimininkė, nes liaupsių jam negailės nei pats Ali, nei temperamentingasis italas.

Laidoje „Gardu Gardu“ – tobulo padažo gamybos ypatybės bei naudingi patarimai. Ką Ali panaudos savo pyrago recepte, kad įtiktų virtuvės šefui iš Italijos? Daug linksmų kulinarinių bei konditerinių nuotykių šio šeštadienio televizijos laidoje.

Ką studijoje gamins Gianas Luca Demarco ir Ali Gadžijevas?

Kiaulienos sprandinė moliūgo padaže

Reikalingi produktai:

500 g kiaulienos sprandinės,

2 svogūnai,

ketvirtis vidutinio moliūgo,

1 pakuotė prieskonių ruošinio kiaulienai,

1 arb. š. ekologiško sultinio,

žiupsnelis grūstų juodųjų pipirų,

alyvuogių aliejus kepimui,

švieži baziliko lapeliai.

Troškintuve virš didelės kaitros alyvuogių aliejuje pakepinti pusžiedžiais smulkintus svogūnus. Kai jie tampa skaidrūs, suberti smulkiais kubeliais supjaustytą moliūgą.  Kai moliūgas apskrunda, užpilti daržoves samčiu kitame puode paruošto sultinio. Sumažinti kaitrą, pamaišyti, trumpai patroškinti ir vėl užpilti sultiniu, kad apsemtų visas daržoves. Troškinti apie 10 minučių. Nukelti nuo viryklės ir sutrinti. 

Riekelėmis supjaustytą kiaulienos sprandinę apkepinti su prieskonių mišiniu virš didelės kaitros. Užpilti samčiu sultinio, sumažinti kaitrą ir pakepinti 5 minutes kelis kartus apverčiant mėsą. Tada supilti moliūgo masę, uždengti ir troškinti nuo 40 iki 60 minučių, priklausomai nuo to, kokio minkštumo mėsą mėgstate. 

Pabaigoje, jeigu padažas per skystas, išimti mėsą, padidinti kaitrą ir pakaitinti 5 minutes, kol padažas sutirštės. 

Patiekti su skrudinta duona arba bulvėmis ar kitokiu mėgstamu garnyru. 

Skanaus!

Apverstas obuolių pyragas

Pyragui reikalingi produktai:

1 kg obuolių,

100 g cukraus,

100 g sviesto,

400 g sluoksniuotos sviestinės bemielės tešlos. 

Papuošimui:

100 g maskarponės sūrio,

100 g  šviežių šilauogių,

šviežių mėtos lapeliai,

žiupsnelis cukraus pudros.

Obuolius nulupti ir supjaustyti maždaug 1 cm storio skiltelėmis. Į įkaitintą keptuvę (pasirinkite tokią, kurią galėsite dėti į orkaitę) po truputį berti cukrų ir judinant keptuvę laukti, kol jis visas gražiai išsilydys.  Tada po truputį dėti kambario temperatūros sviesto gabaliukus ir nuolat maišyti, kol visiškai ištirps ir susidarys vientisa masė. 

Į gautą masę sudėti obuolių skilteles, gerai išmaišyti. Vanilės ankštį perpjauti išilgai ir išskobti sėklytes, viską sumesti į keptuvę ir gerai išmaišyti. 

Kol obuoliai karamelizuojasi, gražiai juos paskirstyti ant keptuvės dugno saulytės forma, iškočioti tešlą ir išpjauti keptuvės skersmens apskritimą. 

Juo uždengti karamelizuotus obuolius, tolygiai subadyti tešlos paviršių šakute ir kepti iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20–30 minučių.

Iškepusį pyragą geriausia palikti nakčiai pastovėti, kad sustandėtų karamelizuotų obuolių masė. Prieš patiekiant dekoruoti maskarponės sūrio rutuliukais, šviežiomis šilauogėmis, mėtos lapeliais ir apibarstyti cukraus pudra.

Skanaus!

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.