Šeimos pietų stalui – trys sočių ir gardžių troškinių su mėsa receptai

Sparčiai vėstant orams, šiltas bei skanus maistas rudens vakarais yra pats geriausias vaistas nuo ligų ir slogios nuotaikos. 

 Kiaulienos troškinys su cukinijomis.<br> 123rf.com nuotr.
 Kiaulienos troškinys su cukinijomis.<br> 123rf.com nuotr.
 Mėsos troškinys su džiovintomis slyvomis.<br> 123rf.com nuotr.
 Mėsos troškinys su džiovintomis slyvomis.<br> 123rf.com nuotr.
 Mėsos troškinys su pupelėmis.<br> 123rf.com nuotr.
 Mėsos troškinys su pupelėmis.<br> 123rf.com nuotr.
 Mėsos troškinys su pupelėmis.<br> 123rf.com nuotr.
 Mėsos troškinys su pupelėmis.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 9, 2017, 11:12 AM, atnaujinta Nov 9, 2017, 11:19 AM

Jaukiai vakarienei ypač tinka mėsos troškinys, kuris yra itin sotus, greitai pagaminamas ir maistingas. Maža to, tokį troškinį gali pagaminti ne tik įgudusi šeimininkė, bet ir virtuvės naujokė. 

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad norint pasigaminti skanų troškinį, užtenka turėti mėgstamos mėsos ir sezoninių daržovių.

A.Rasmussen teigimu, įvairūs mėsos troškiniai yra ne tik naudingi, bet ir sutaupo laiką renkantis, ką pagaminti vakarienei. 

Anot specialistės, troškinio gaminimas suteikia daug erdvės improvizacijai. Prisiruošus jį gaminti, nereikia ilgai vaikštinėti po parduotuves ieškant specialių produktų ar prieskonių – užtenka to, kas yra šaldytuve. 

Kiauliena yra mėgstamiausia lietuvių mėsa. Jos suvartojama kur kas daugiau, negu vištienos, jautienos ar kitos rūšies mėsos. 

Pastebime, kad mūsų prekybos tinklo pirkėjai itin vertina lietuvišką kiaulieną, tačiau vištienos ir jautienos gaminiai ją sparčiai vejasi. 

Rudenį ir žiemą pirkėjai dažniausiai renkasi riebesnę mėsą – šoninę, karką ar menkę, kurią galima lengvai iškepti orkaitėje, o šiltesniu metu laiku vyrauja didesnis liesos mėsos pasirinkimas“, – pasakoja A.Rasmussen. 

Ji pateikė kelis kiaulienos troškinių receptus ir patarė, ką daryti, kad kiauliena būtų minkšta ir sultinga

Jos teigimu, būtina atidžiai stebėti kiaulienos gaminimo procesą, nes žmonės dažnai ją perverda arba perkepa.

„Ruošiant patiekalus iš kiaulienos mėsa neretai tampa per sausa, todėl kepti, virti ar troškinti kiaulieną rekomenduoju virš mažos ugnies – taip mėsa išliks sultinga ir skani.

Kepant kiaulieną rekomenduoju naudoti mėsos termometrą. Kiauliena bus visiškai paruošta, kai termometras  kiaulienos viduje parodys daugiau nei 65 laipsnius pagal Celsijų“, – patarė maisto ekspertė.

Kiaulienos troškinys su pupelėmis

Reikės:

500 g kiaulienos sprandinės arba kumpio,

1 vnt. svogūno,

3 v. š. aliejaus,

250 g konservuotų pupelių,

30 g petražolių,

200 ml sultinio,

100 g grietinės,

3 v. š. pomidorų padažo,

1 vnt. aitriosios paprikos,

druskos,

pipirų.

Gaminimas

Kiaulieną supjaustykite kubeliais ir sudėkite į gilią ir įkaitintą keptuvę su aliejumi. Mėsą kepkite apie 10 minučių ant vidutinės ugnies. 

Jai apkepus sudėkite smulkintą svogūną, aitriąją papriką ir užpilkite viską sultiniu. Berkite druskos, pipirų ir uždengę dangčiu troškinkite apie pusvalandį virš silpnos ugnies. 

Vėliau sudėkite pupeles, grietinę ir pomidorų padažą. Berkite smulkintas petražoles bei gerai jas įmaišę troškinkite dar 5 – 10 minučių. 

Kiaulienos troškinys su cukinijomis

Reikės:

300 g kiaulienos nugarinės,

2 vnt.  nedidelių cukinijų,

1 vnt. svogūno,

1 vnt. morkos,

1 v. š. grietinės,

150 g šviežiai trintų pomidorų,

1 v. š. alyvuogių aliejaus,

150 ml daržovių sultinio,

pipirų,

druskos,

žiupsnelio trinto česnako,

prieskonių mėsai,

jeigu norite aštriau, pridėkite aitriųjų paprikų.

Gaminimas

Kiaulieną švariai nuplaukite, nusausinkite ir apkepkite iš visų pusių keptuvėje apie 10 minučių. Susmulkinkite nuplautas daržoves – česnaką, svogūną, cukiniją, morką. 

Dėkite daržoves į keptuvę kartu su mėsa. Berkite prieskonius ir viską gerai išmaišykite. Viską pakepinkite apie 5 minutes ant silpnos ugnies ir tuomet pilkite grietinę, trintus pomidorus, alyvuogių aliejų ir pagardinkite sultiniu. 

Viską gerai išmaišykite ir uždengę dangčiu troškinkite maždaug pusvalandį ant silpnos ugnies. Troškinį patiekite su ryžiais ar virtomis bulvėmis. 

Troškinys su džiovintomis slyvomis

Reikės:

500 g kiaulienos nugarinės arba sprandinės,

1 vnt. svogūno,

2 vnt. vidutinio dydžio morkų,

100 g džiovintų slyvų,

kelių lauro lapų,

druskos,

pipirų.

Gaminimas

Kiaulieną supjaustykite nedideliais kubeliais ir pakepinkite keptuvėje iš visų pusių apie 10 minučių, kol gražiai apskrus. Tuomet kiaulieną su visu skysčiu sudėkite į puodą, įmeskite lauro lapus, berkite druskos, pipirų ir patroškinkite puode dar apie 10 minučių. 

Jei matote, kad skysčio mažoka, pilkite virinto šalto vandens, kad mėsa neprisviltų. 

Tuomet sutarkuokite morkas, supjaustykite svogūną ir juos įdėkite į įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus. Pabarstykite juos druska ir kepkite ant nedidelės ugnies tol, kol daržovės suminkštės. 

Tuomet nuplaukite džiovintas slyvas ir supjaustykite jas nedideliais gabaliukais. Įmeskite jas į puodą su kiauliena ir sudėkite pakepintas morkas su svogūnu. 

Uždenkite puodą ir troškinkite viską virš nedidelės ugnies apie 30 minučių. Pagamintą troškinį itin gardu valgyti su bulvių koše arba virtomis bulvėmis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.