Šis viščiukas – Gruzijos virtuvės vizitinė kortelė. Išsikepkite ir jūs

Prašmatnus gruzinų švenčių stalas neįsivaizduojamas be šio patiekalo. 

 Viščiukas „tabaka“.<br> 123rf.com nuotr.
 Viščiukas „tabaka“.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2017, 3:13 PM, atnaujinta Nov 8, 2021, 9:17 AM

Viščiukas tabaka (arba tapaka) – vakarų Gruzijos virtuvės vizitinė kortelė. Dėl ypatingo skonio, kurio įgauna kepamas suplotas ir prispaustas prie keptuvės, šis viščiukas užkariavo daugybės gero maisto mėgėjų simpatijas.

Jo pavadinimas susijęs su specialia keptuve šiam patiekalui kepti – tapa. Bet ilgainiui, kai šį patiekalą pamėgo ir kitų tautų atstovai, jie patiekalą vietoj tapaka pradėjo vadinti tabaka.

Kad ir kaip ten būtų, šio patiekalo reikėtų nors kartą gyvenime paragauti, o dar geriau – patiems pasigaminti. 

Specialios keptuvės veikiausiai neturėsite, tuomet pasiruoškite paprastą platesnę keptuvę nepridegančia danga (puikiai tinka ir grilinė keptuvė) ir kokį nors sunkų daiktą, kuriuo prispausite kepamą viščiuką – puodą su vandeniu ar svorį.

Viščiukas tabaka

Reikės: 

  • 1 nedidelio viščiuko (geriausia – kukurūzinio), 
  • 1 a. š. druskos, 
  • maltų aitriųjų paprikų.
  • 1,5 v. š. lydyto sviesto (ghi) arba paprasto sviesto ir alyvuogių aliejaus mišinio, 

Padažui reikės:

  • 8-10 skiltelių česnako,
  • druskos,
  • maltų aitriųjų pipirų,
  • maltos kalendros,
  • 500 ml karšto vandens.

Gaminame

Viščiuką perpjaukite išilgai per krūtinę ir išskleiskite.

Apverskite vidine puse žemyn, dėkite ant plėvelės, uždenkite kita plėvele ir padaužykite mėsos plaktuku, kad viščiukas būtų kuo plokštesnis ir lygesnis.

Sumaišykite pipirus su druska ir ištrinkite viščiuką. Dėkite į šaldytuvą 8-12 valandų.

Prieš kepdami ištraukite viščiuką iš šaldytuvo ir palaikykite valandą-dvi, kad pasiektų kambario temperatūrą.

Keptuvėje įkaitinkite sviestą (arba aliejaus ir sviesto mišinį), dėkite viščiuką oda žemyn, prispauskite dangčiu, kad viščiukas būtų prispaustas prie keptuvės dugno, dar uždėkite ką nors sunkaus, pavyzdžiui, puodą su karštu vandeniu ir kepkite virš vidutinės ugnies 15 minučių.

Apverskite ir taip pat prispaudę kepkite kitą pusę dar 15-20 minučių.

Padažui sutrinkite česnakus, sumaišykite su pipirais, kalendra, supilkite vandenį ir pakaitinkite keptuvėje maišydami. Į šį padažą supilkite riebalus, kurie liks kepant viščiuką.

Apipilkite padažu viščiuką ir patiekite su keptomis bulvėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.