Gardusis morkų pyragas su razinomis ir kakavine glazūra

Morkos man asmeniškai yra vienos gardžiausių ir universaliausių šakniavaisių, ypač tos bukagalės, saldžiosios. Ir pagaliau laikas nukabinti nuo jų garnyrų, sriubų sudedamųjų ir salotų etiketes.

 Morkų pyragas su razinomis ir kakavine glazūra.<br> R.Šniolienės („Kūmutės virtuvė“) nuotr.
 Morkų pyragas su razinomis ir kakavine glazūra.<br> R.Šniolienės („Kūmutės virtuvė“) nuotr.
 Morkų pyragas su razinomis ir kakavine glazūra.<br> R.Šniolienės („Kūmutės virtuvė“) nuotr.
 Morkų pyragas su razinomis ir kakavine glazūra.<br> R.Šniolienės („Kūmutės virtuvė“) nuotr.
 Morkų pyragas su razinomis ir kakavine glazūra.<br> R.Šniolienės („Kūmutės virtuvė“) nuotr.
 Morkų pyragas su razinomis ir kakavine glazūra.<br> R.Šniolienės („Kūmutės virtuvė“) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

2017-11-18 23:13, atnaujinta 2022-11-16 15:05

Jau esu aprašiusi kokius tortus gaminu su “morkiniais“ biskvitais, eilėje laukia aprašymo morkų saldainiai, kava (na gerai, ne kava, karštas morkų gėrimas), traškučiai, o šiandien noriu pristatyti pyragų dienos proga keptą morkų pyragą.

Pirmąjį kartą, kepant šį pyragą, nedėjau razinų, nelaisčiau glajumi, gavau tokį paprastą ir gal netgi prastą, sprangų kepinį. Todėl ilgam buvau apleidusi saldžių daržovių pyragų barą, kol Dovilė iš „Skanios Bajalių šeimos istorijos“ nepasigyrė gaminanti raudoną pyragą. Ir mano vaizduotė pradėjo žaisti spalvomis, kol apsistojau ties oranžine, vaikystėje vadinta morkine. Morkinė!

Su ruda, rudenine spalva, o tai reiškia su tamsiomis razinomis ir šokoladiniu glajumi. Kadangi šokolado namie būna retai, šįkart gaminau kakavinį.

Pyragui pasiruošiau:

  • 400 g smulkiai tarkuotų morkų;
  • 200 g rudojo cukraus;
  • 2 vš riebios grietinės;
  • 4 kiaušinus;
  • 100 ml saulėgrąžų aliejaus;
  • 1 aš kepimo miltelių;
  • 400 g miltų;
  • 100 g razinų.

Labai greitai paruošiu tešlą virtuviniu kombainu, tačiau viską įmanoma pagaminti ir su paprastais įrankiais.

Pirmiausia pačia smulkiausia tarka sutarkuoju nuluptas, gerai nuplautas ir nusausintas morkas. Tarkius sukrečiu į gilų indą, kombaine tarką pakeičiu S formos peiliais.

Įmušu kiaušinius, jungiu lėčiausią režimą ir po truputį beriu cukrų. Kaip kiaušinių masė tampa balta, stabdau plakimą.

Nedideliame indelyje sumaišau grietinę su kepimo milteliais, sumaišau ir dedu į indą su plakiniu. Supilu aliejų, ir vėl jungiu lėtąjį režimą. Galiausiai šaukštą po šaukšto sudedu miltus.

Razinas sumaišau su šaukšteliu miltų – taip jos tolygiai pasiskirstys tešloje, nenuskęsdamos dugne. Šaukštu įmaišau į tešlą, o ją sukrečiu į apvalią silikoninę 28cm formą. Pyragą kepu orkaitės viduryje apie 1 val. 180 laipsnių temperatūroje.

Pyragui kepant pasiruošiu glajų, tam reikia:

  • 50 g sviesto;
  • 4 v. š. rudojo cukraus;
  • 2 v. š. riebios kakavos;
  • 1 v. š. pieno.

Sviestą išlydau metaliniame indelyje, pilu pieną. Kakavą sumaišau su cukrumi ir mišinį beriu į sviestą, intensyviai maišau, prižiūrėdama, kad neprisviltų. Cukrus turi nebegirgždėti, tuomet jau indą galima kelti nuo ugnies. Glajų palieku atvėsti.

Iškepusį pyragą traukiu iš orkaitės, lukteliu kol atvės, išimu iš formos tiesiai ant serviravimo lėkštės.

Aplieju glajumi ir tuomet jau nešu į šaldytuvą. Pyragui ten reikėtų pasisvečiuoti bent 12 valandų.

Šaltinis – „Kūmutės virtuvė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.