Todėl primenu, kad yra puikus ir, drįstu teigti, tobulas silkės pakaitalas – marinuota skumbrė. Pasigaminkite ir paragaukite iki švenčių. O šventėms paruošite ypač gardžios žuvies.
Receptą radau rusiškame žurnale ir pirmą kartą pabandžiusi gaminti šį silkės pakaitalą silkės nebeperku. Ragavę sutartinai gyrė šį valgį.
Naudoju visur, kur naudodavau silpnai sūdytą silkę – sluoksniuoju su daržovėmis ar majonezu, dedu ant sumuštinių.
Gaila, kad šviežios skumbrės Vilniuje neturime galimybės nusipirkti, todėl perku šaldytą žuvį.
Marinuota skumbrė
Vaišių stalui gaminu 2–3 skumbres.
Išvalytą ir maždaug 2 pirštų storio riekelėmis pjaustytą žuvį sudedu į indą.
Išsiverdu marinatą. Jam į 1 litrą vandens dedu:
- 3 v. š. druskos,
- 1 v. š. cukraus,
- 2 lauro lapus,
- 6–8 juodųjų pipirų grūdelius.
Sumaišau puode ir kaitinu, iki užvirs ir visiškai ištirps druska ir cukrus. Tuomet išjungiu ugnį ir supilu 100 ml 9 % acto.
Palieku skystį ataušti, o kol tai vyksta, supjaustau kubeliais 2 vidutinio dydžio svogūnus.
Suberiu juos ant žuvies, užpilu atvėsusiu marinatu ir dedu indą į šaldytuvą bent 6 valandoms.
Skaniausia, kai žuvis pabūna marinate 24 valandas.
Prieš tiekdama skumbrės gabaliukus nulupu odą, išimu stuburkaulį, pasmulkinu į 4–5 dalis, sudedu į lėkštę, dengiu marinuotais svogūnais. Tiek užtenka valgyti su virtomis bulvėmis ir grietinės šaukštu. Arba galima ruošti kaip bet kurią tradicinę silkę.
Patarimas – marinatą ant žuvies pilkite tik visiškai atvėsusį.
Šaltinis – „Kūmutės virtuvė“