Trys pyragų receptai, kad laukti Kalėdų būtų jaukiau

Kalendoriui pradėjus skaičiuoti žiemos sezono dienas, o šaltukui spaudžiant vis dažniau, ilgais žiemos vakarais sušildyti gali karštas pyrago gabalėlis ir gardaus jo aromato šiluma.

Žmonės vis labiau domisi sveikesnėmis kepinių ir konditerijos gaminių alternatyvomis, renkasi lengvesnius, natūralesnius, gaivesnio skonio kepinius.<br> „Maxima“ nuotr.
Žmonės vis labiau domisi sveikesnėmis kepinių ir konditerijos gaminių alternatyvomis, renkasi lengvesnius, natūralesnius, gaivesnio skonio kepinius.<br> „Maxima“ nuotr.
Žmonės vis labiau domisi sveikesnėmis kepinių ir konditerijos gaminių alternatyvomis, renkasi lengvesnius, natūralesnius, gaivesnio skonio kepinius.<br> „Maxima“ nuotr.
Žmonės vis labiau domisi sveikesnėmis kepinių ir konditerijos gaminių alternatyvomis, renkasi lengvesnius, natūralesnius, gaivesnio skonio kepinius.<br> „Maxima“ nuotr.
Morkų pyragas su varškės kremu. <br> 123rf.com nuotr.
Morkų pyragas su varškės kremu. <br> 123rf.com nuotr.
 Obuolių pyragas.<br> 123rf.com nuotr.
 Obuolių pyragas.<br> 123rf.com nuotr.
 Rožinės spalvos burokėlių pyragas.<br> 123rf.com nuotr.
 Rožinės spalvos burokėlių pyragas.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 6, 2017, 12:44 PM, atnaujinta Dec 6, 2017, 12:50 PM

O ir artėjant šv. Kalėdoms daugėja įvairių vakaronių su draugais, artimaisiais, kolegomis ar švenčių vaikų mokymo įstaigose. 

Ieškant įkvėpimo, kokiu kepiniu nustebinti, dalinamės „Maximos“ meistrų pastebėtomis konditerijos tendencijomis ir keliais itin skanių pyragų receptais.

Pastaraisiais metais žmonės vis labiau domisi sveikesnėmis kepinių ir konditerijos gaminių alternatyvomis, renkasi lengvesnius, natūralesnius, gaivesnio skonio kepinius, pastebi „Maximos“ konditerijos meistrai. Taip pat daugėja ir pirkėjų, kurie dairosi kepinių be glitimo, ieško saldėsių visai be ar su mažiau cukraus.

„Net ir prieš didžiausias žiemos šventes žmonėms yra aktualūs mažiau kalorijų turintys, natūralesni desertai – su uogomis – šviežiomis ar šaltyje džiovintomis – liofilizuotomis, uogų tyrėmis, gaiviais pertepimais: grietinėlės, panakotos, maskarponės ar rikotos. 

Taip pat pamažu atsisakoma gausiai ir įvairiomis spalvomis dekoruotų saldėsių, tačiau su Kalėdomis asocijuojančių dekoro elementų prieš šventes nevengiama.

Į rinką žengia ir naujos konditerijos gaminių formos. Ir nors apskritimo formos pyragai ar tortai išlieka žanro klasika, įdomesnės formos gaminiai stalą ir papuošia, ir akį žymiai labiau patraukia“, – atskleidžia „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius Aidas Poleninas.

Vis tik, A.Polenino teigimu, vyraujanti tendencija – saldūs, sotūs, turtingi skoniu tortai ir pyragai. Ekspertas dalinasi keletu lengvai pagaminamų kepinių receptų, kurie valgomi dar šilti – sušildys, o šalti – nustebins besivaišinančius.

Morkų pyragas su varškės kremu

Pyrago tešlai reikės:

280 g miltų,

2 stiklinių burokine tarka sutarkuotų morkų (apie 2 didelės morkos),

400 g cukraus,

250 ml alyvuogių aliejaus,

100 g varškės,

3 kiaušinių,

1 a. š. kepimo miltelių,

2 a. š. cinamono,

80 g graikinių riešutų,

150 g konservuotų ananasų.

Varškės glaistui reikės:

2 š. minkšto sviesto,

120 g varškės,

50 g grietinės,

1 a. š. vanilės,

150 g cukraus pudros.

„Pagaminti šį pyragą – labai lengva. Į vieną indą reikia sudėti visus pyrago tešlai reikalingus sausus, birius ingredientus, į kitą – skystus. Išmaišius viską atskirai, sumaišyti kartu ir šauti į iki 180°C laipsnių įkaitintą orkaitę, kepti apie 1 val. Ar pyragas iškepęs, galima patikrinti mediniu pagaliuku – tešla turi būti drėgna, bet per daug nelipti. Glaistui reikiamus produktus ištrinti ir užtepti ant atvėsusio pyrago“, – sako A.Poleninas.

Obuolių pyragas, kuriame nesijaučia kieti obuoliai

„Kietų obuolių pojūtis pyrage patinka ne visiems, todėl šis receptas patiks visiems – net tiems, kurie nemėgsta obuolių pyragų“, – mano A.Poleninas. 

Pirmiausiai nulupkite ir griežinėliais supjaustykite 7 vidutinio dydžio obuolius. Juos suberkite į keptuvę kartu su nedideliu sviesto gabalėliu. Troškinkite obuolius virš nedidelės kaitros, o jiems sušilus pagal skonį įberkite cukraus ir cinamono, bet troškinti dar nenustokite. 

Kol išsitroškins obuoliai, paruoškite pyrago pagrindą – ištirpdykite 200 g sviesto, į indą įkulkite 2 kiaušinius, įberkite 150 g cukraus, vanilinio cukraus, viską išmaišykite. Į masę suberkite persijotus 360 g miltų bei kepimo miltelių. 

A.Poleninas pataria net naudojant aukščiausios kokybės miltus juos persijoti, nes pyragas taps puresnis ir išvengsite miltų gabaliukų iškepusiame pyrage. 

Pyrago masę ir obuolius sumaišykite, krėskite į indą ir kepkite 180°C apie 45 min. 

Skanios spalvos burokėlių pyragas

„Burokėliai jau kurį laiką karaliauja lietuvių širdyse, o taip pat ir virtuvėje: burokėlių salotos, apkepai, sriubos ir net pyragai yra vis dažniau išbandomi“, –  teigia A.Poleninas. 

Tešlai reikės:

200 g miltų,

2 a. š. cukraus pudros,

100 g sviesto, vidutinio kietumo, supjaustyto 1,5 cm kubeliais,

1 kiaušinio,

2 v. š. vandens,

1 v. š. citrinų sulčių.

Įdarui reikės:

350 g virtų ir nuluptų burokėlių,

125 ml grietinėlės,

2 kiaušinių,

175 g tamsaus muskuso cukraus,

1 a. š. malto imbiero,

1 citrinos sutarkuotos žievelės.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Tuo metu sumaišykite miltus ir sviestą, tai būtų geriausia daryti rankomis, kad pajustumėte tešlos gabalėlius. 

Kitame inde sumaišykite likusius ingredientus. Miltų ir sviesto dubenyje viduryje padarykite duobelę ir į ją supilkite kiaušinio ir kitų ingredientų mišinį. Naudojant peilį lengvai įmaišykite skystus ingredientus į miltų ir sviesto mišinį. Jeigu tešla atrodo per sausa, įpilkite šlakelį vandens. 

Kai tešla pradės kibti rankomis suformuokite rutulį, apvyniokite jį maistine plėvele ir bent 15 minučių įdėkite į šaldytuvą. 

Darbo paviršių plonu sluoksniu pabarstykite miltais ir iškočiokite tešlą į maždaug 3 mm storio lakštą. Įdėkite jį į sviestu išteptą kepimo skardą, ant viršaus uždėkite kepimo popieriumi ir priberkite žirnių, ryžių ar kitų kietų kruopų. Po 15 minučių kepimo išimkite kruopas ir kepimo popierių ir kepkite pyrago pagrindą dar apie 8–10 minučių. Išėmę pyragą sumažinkite orkaitės kaitrą iki 180°C temperatūros. 

Išvirtus ir nuluptus burokėlius supjaustykite kubeliais ir sutrinkite juos kartu su grietinėle. Kitame inde pirmiausia sumaišykite kiaušinius ir cukrų, tuomet supilkite burokėlių masę ir likusius ingredientus, viską gerai išmaišykite. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.