Nekeptas tortas buvo toks gražus, kad niekas neskubėjo pjaustyti

„Su meile, atsidavimu, kantrybe ir gera nuotaika gaminu tortus šeimos šventėms. Juk taip smagu pasilepinti kartu. 

 Šventinis tortas.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Šventinis tortas.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Šventinis tortas.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Šventinis tortas.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Šventinis tortas.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Šventinis tortas.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Šventinis tortas.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Šventinis tortas.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Šventinis tortas.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Šventinis tortas.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 17, 2017, 5:02 PM, atnaujinta Dec 14, 2021, 3:56 PM

Receptą ir tinkamą gamybai laiką apgalvoju iš anksto, o ir produktus susiperku  ne paskutinę akimirką. Smagu panaudoti  dar turimas rudens gėrybes. Tik va, niekuomet nežinau, kaip puošiu...  

Šį tortą puošiant mintys liejosi laisvai, rankos dirbo lengvai.  Kai jis stovėjo ant stalo, niekas neskubėjo jo pjaustyti, gal manė, kad netikras, plastikinis“, – pajuokavo Regina Račkauskienė.

Konkursui „Mano gardžiausias švenčių patiekalas“ ji atsiuntė torto receptą. 

Dalinamės.

Tortas „Šventinis“

Reikalingi produktai

Pagrindui reikės:

  • 2 pakuočių šokoladinių sausainių „Selga“,
  • 50 g mėgstamų riešutų,
  • 50 g tamsių razinų,
  • gabaliuko citrinos žievelės,
  • 90 ml sutirštinto pieno,  
  • 140 g sviesto.

Baltam kremui reikės:

  • 250 g pertrintos varškės,
  • 250 g maskarponės sūrio,
  • 250 g liesos grietinėlės,
  • 250 g riebios grietinėlės,
  • 1 šaukšto vanilinio cukraus,
  • 4 šaukštų cukraus miltelių,
  • 30 ml citrinos sulčių,
  • 70 ml persikų kompoto,
  • 6 šaukštelių želatinos.

Raudonam želės sluoksniui reikės:

  • 300 ml raudonų uogų sulčių (aš naudojau braškių ir raudonųjų serbentų),
  • pusantro šaukšto želatinos,
  • 3 šaukštų cukraus pudros, vanilinio cukraus pagal skonį.

Geltonam želės sluoksniui reikės:

  • 150 ml apelsininės moliūgų uogienės,
  • šlakelio citrinų sulčių,
  • 90 g sutirštinto saldaus pieno,
  • 100 ml persikų kompoto,
  • žiupsnelio ciberžolės,
  • pusantro šaukšto želatinos.

Papuošimui reikės:

  • specialios želės,
  • konservuotų persikų,
  • vaisių, uogų,
  • juodojo ir baltojo šokolado tvorelei.

Gaminimas

Pagrindui skirtus kietus produktus susmulkinti smulkintuvu ir sumaišyti su tirpinto sviesto ir sutirštinto pieno mišiniu.

Torto formą plonai ištepti sviestu, sausainine mase iškloti kraštus ir pagrindą ir dėti į karštą orkaitę. Kepti 10 min. Ištraukus iš orkaitės palikti gaminį atvėsti formoje.

Maskarponę sumaišyti su varške. Išplakti liesą ir riebią grietinėlę kartu, kol ims jaustis purumas, su cukraus pudra ir vaniliniu cukrumi. Sumaišyti abi mases, pilti citrinos sulčių ir išmaišyti. Ne vandenyje, o persikų kompote paruošti pagal instrukciją želatiną ir maišant supilti į varškės ir grietinėlės kremą, kuris neturėtų būti pernelyg šaltas.

Raudonajam želės sluoksniui skirtas sultis išmaišyti su cukraus pudra, trupučiu vanilinio cukraus bei mažame kiekyje vandens pagal instrukciją paruošta želatina.

Geltonajam sluoksniui ruošti aš naudojau nesaldžią naminę apelsininę moliūgų uogienę. Jos neturint galima tuojau pat sutarkuoti gabaliuką moliūgo ir pavirti maišant su smulkintu ketvirčiu apelsino. Tuomet cukraus galima nedėti, nes saldumo pakanka nuo kitų ingredientų. Mažame kiekyje vandens ištirpinti želatiną ir supilti į sumaišytų kitų geltono sluoksnio sudedamųjų dalių mišinį.

Į sausainių dubenį pilti tai baltos, tai raudonos, tai geltonos masės, vis palaukiant, kol anksčiau supiltoji sustings.

Palaikyti šaldytuve bent 4 val., ant viršaus išdėlioti vaisius, aplieti žele. 

Ant popieriaus tirpintu šokoladu nupiešti tvorelę ir ja apjuosti tortą. Palaikyti šaltai apie pusvalandį ir popierių  atsargiai nuimti.  Aš tirpinau šokoladines plyteles, bet dabar galima jau nusipirkti specialaus šokoladinio glaisto, balto ir juodo, skirto tortams dekoruoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.