3 netradiciniai kalėdiniai receptai jūsų švenčių stalui

Prieš kelerius metus per žiemos šventes Rusnė Cicėnaitė nustebino savo tėvus.

 Saldžiųjų bulvių šokoladinis pyragas (brownie) su kalėdiniais prieskoniais.<br> R.Cicėnaitės nuotr. 
 Saldžiųjų bulvių šokoladinis pyragas (brownie) su kalėdiniais prieskoniais.<br> R.Cicėnaitės nuotr. 
 Rusnė Cicėnaitė  yra populiaraus vegetariško ir veganiško Vilniaus baro „GYVAS baras“ šefė ir tinklaraščio „Eat My Veggies“ kūrėja.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
 Rusnė Cicėnaitė  yra populiaraus vegetariško ir veganiško Vilniaus baro „GYVAS baras“ šefė ir tinklaraščio „Eat My Veggies“ kūrėja.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
 Kuskuso salotos su razinomis ir riešutais.<br> R.Cicėnaitės nuotr. 
 Kuskuso salotos su razinomis ir riešutais.<br> R.Cicėnaitės nuotr. 
 „Portobello“ grybų pyragas su karamelizuotais svogūnais ir sūriu.<br> R.Cicėnaitės nuotr. 
 „Portobello“ grybų pyragas su karamelizuotais svogūnais ir sūriu.<br> R.Cicėnaitės nuotr. 
 Kuskuso salotos su razinomis ir riešutais.<br> R.Cicėnaitės nuotr. 
 Kuskuso salotos su razinomis ir riešutais.<br> R.Cicėnaitės nuotr. 
 Kuskuso salotos su razinomis ir riešutais.<br> R.Cicėnaitės nuotr. 
 Kuskuso salotos su razinomis ir riešutais.<br> R.Cicėnaitės nuotr. 
 Kuskuso salotos su razinomis ir riešutais.<br> R.Cicėnaitės nuotr. 
 Kuskuso salotos su razinomis ir riešutais.<br> R.Cicėnaitės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Dec 18, 2017, 5:12 PM, atnaujinta Dec 19, 2017, 3:29 PM

Pusės ant švenčių stalo padėtų patiekalų mergina nė neparagavo, nes jie buvo pagaminti iš gyvulinės kilmės produktų: mėsos, kiaušinių, pieno, kurių ji buvo nusprendusi nebevalgyti.

„Tada teko tėvams aiškintis, kodėl pusė kalėdinio stalo patiekalų stovi nepaliesti. Pačiai irgi buvo nemažiau keista atsisakyti dalykų, prie kurių buvau pratusi nuo pat vaikystės“, – neslėpė Rusnė, populiaraus vegetariško ir veganiško Vilniaus baro „GYVAS baras“ šefė ir tinklaraščio „Eat My Veggies“ kūrėja.

Anot merginos, jos sprendimas tapti vegane šeimai pasirodė juokingas.

„Iš pradžių nė vienas šeimos narys į šiuos mano pokyčius nereagavo rimtai ir vis pasijuokdavo, kad tuoj „paslysiu“, bet su laiku visi juokeliai baigėsi. Tikriausiai įrodžiau savo“, – šyptelėjo Rusnė.

Pašnekovė pasakojo, kad jai nebuvo labai sudėtinga atsisakyti daugumos tradicinių šventinių patiekalų, nes ji ir šiaip nejaučia labai didelių sentimentų lietuviškam Kūčių stalui. Be to, ir jos šeimoje nebuvo griežtai laikomasi tradicijų.

„Kiek pamenu, mūsų šeimos Kūčių ir Kalėdų stalas niekuomet šimtu procentų neatitiko tradicinio šventinio stalo standartų. Kadangi kai kurių patiekalų nemėgstame visi, ant mūsų šeimos šventinio stalo niekada nebūdavo nei kisieliaus, nei aguonpienio“, – kalbėjo R.Cicėnaitė.

Vis dėlto smalsu, kaip gi dabar atrodo Rusnės šeimos Kalėdų stalas, kai ji nebevalgo gyvulinės kilmės produktų.

„Dažniausiai mano šeimos kalėdinis stalas būna mišrus – mama ruošia tradicinius patiekalus, o aš gaminu savo mėgiamus daržovių pyragus, troškinius ir desertus“, – vardijo mergina, pridūrusi, kad ant tikrų veganų švenčių stalo nė su žiburiu nerasi ne tik mišrainių su gyvulinės kilmės grietine ar majonezu, bet ir, pavyzdžiui, medaus torto. Nes tikri veganai nevalgo medaus, laikydamiesi nuostatos, kad bitės jį renka sau, o ne žmonėms.

Kažkada veganams tekdavo gerokai pasukti galvą, kur rasti jiems reikalingų produktų. Ne vienas žmogus, atsisakęs gyvulinės kilmės maisto, veganiškus produktus parsisiųsdavo ar parsiveždavo iš svetur.

Dabar situacija Lietuvoje gerėja. Tad nemažai veganiškiems patiekalams būtinų produktų galima įsigyti ir arti namų esančiuose prekybos centruose.

Pavyzdžiui, „Maxima“ parduotuvėse yra daugybė rūšių augalinio pieno, tofu sūrio, nemažai veganiškų mėsos pakaitalų, augalinio ghi sviesto ir panašiai.

R.Cicėnaitė mielai sutiko pasidalinti trijų kalėdinių veganiškų patiekalų receptais. Siūlome jais paįvairinti savo švenčių stalą ir jums.

Kuskuso salotos su razinomis ir riešutais

Maždaug 6 porcijoms reikės:

pakelio (400 g) perlinio kuskuso;

3 didesnių morkų;

maždaug 300 g saldžiųjų paprikų;

apie 200 g salierų stiebų;

100 g pomidorų pastos;

1 saujos razinų;

1 saujos skrudintų žemės riešutų ir saulėgrąžų mišinio;

druskos ir aitriųjų paprikų pagal skonį;

aliejaus kepimui.

Visas daržoves supjaustykite nedideliais kubeliais ir kepkite didesnėje keptuvėje ant aliejaus, kol lengvai apskrus.

Daržovėms lengvai parudavus į keptuvę įpilkite vandeniu atskiestą pomidorų pastą ir joms šiek tiek pasitroškinus sudėkite jau išvirtą perlinį kuskusą.

Ant labai silpnos ugnies viską užtenka pakaitinti ne ilgiau nei penkias minutes.

Baigus pagal skonį gardinkite druska, aitriąja paprika, razinomis ir puoškite riešutais.

„Portobello“ grybų pyragas su karamelizuotais svogūnais ir sūriu

Tešlai reikės:

2 stiklinių kvietinių miltų;

150 g augalinio sviesto (ne lydyto, o kambario temperatūros);

apie 70 ml aliejaus;

apie 100 ml vandens;

1 nugriebto arbatinio šaukštelio druskos.

Įdarui reikės:

500 g „portobello“ grybų;

1 kg svogūnų;

pusės stiklinės rudojo cukraus;

druskos ir pipirų pagal skonį;

aliejaus kepimui;

100 g augalinio sūrio.

Iš visų tešlai reikalingų produktų išminkykite nelimpančią prie rankų tešlą. Jeigu reikia, įberkite šiek tiek daugiau miltų, jei reikia, įpilkite vandens.

Gautą tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite pagulėti šaldytuve, kol paruošite pyrago įdarą.

Vidutinio dydžio šiaudeliais supjaustytus svogūnus sudėkite į įkaitintą keptuvę. Jiems šiek tiek apskrudus ir įgavus rudą atspalvį suberkite cukrų. Leiskite cukrui išsilydyti ir patamsėti.

Kai svogūnai jau karamelizuosis, galite sudėti juos į kitą indą ir toje pačioje keptuvėje apkepinti stambiai supjaustytus grybus, pagal skonį įdėdami druskos ir pipirų.

Viską paruošus, iškočiokite tešlą ir išklokite ją kepimo formoje.

Įdarą siūlyčiau sluoksniuoti: dėti svogūnus, tada grybus, sūrį ir dar vieną sluoksnį.

Kepkite pyragą apie valandą 180 laipsnių temperatūroje.

Saldžiųjų bulvių šokoladinis pyragas (brownie) su kalėdiniais prieskoniais

Reikės:

4 orkaitėje keptų saldžiųjų bulvių;

1 stiklinės miltų;

1 indelio riešutų sviesto;

70 g nesaldintų kakavos miltelių;

150 g juodojo šokolado;

1,5 stiklinės cukraus;

apie 15 g kepimo miltelių;

300g obuolių tyrės;

1 stiklinės augalinio pieno;

įvairių nesmulkintų kalėdinių prieskonių mišinio (cinamono lazdelių, gvazdikelių, anyžiaus žvaigždučių).

Prieskonius sudėkite į nedidelį puodą, užpilkite 2/3 stiklinės cukraus ir stikline vandens. Kaitinkite ant silpnos ugnies, kol išgaruos maždaug pusė skysčio ir išeis tamsios spalvos kvapnus sirupas.

Garų vonelėje ištirpdykite 100 g šokolado ir jį sumaišykite su obuolių tyre ir puse indelio riešutų sviesto.

Šakute, iki vientisos masės, sutrinkite saldžiąsias bulves, sumaišykite jas su lydyto šokolado ir kitų ingredientų mišiniu ir suberkite jau sumaišytus sausus produktus.

Į tešlą įpilkite augalinio pieno (Rusnė naudoja vanilės skonio sojų pieną) ir pusę išsivirto sirupo.

Kepkite vieną valandą 170 laipsnių temperatūroje.

Kol kepa pyragas, iš likusio riešutų sviesto, šokolado ir prieskonių sirupo pasidarykite glaistą.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.