Charizmatiškasis Gianas Luca pademonstruos, kaip iškepti kalėdinę žąsį: kaip teisingai pašalinti nereikalingas dalis, kaip surišti paukštį, kad kepdamas išlaikytų tobulą formą, kokius prieskonius naudoti ir t.t.
O garnyrui pasiūlys netradicines – apelsinų salotas. Tai turėtų paįvairinti įprastą lietuvišką stalą ir tikrai nenuvilti svečių.
Tuo metu profesionalus konditerijos šefas Ali iškeps burnoje tirpstančius dviejų rūšių keksiukus ir pasiūlys dvi žavingas dekoravimo idėjas.
Be kokio prieskonio Ali neįsivaizduoja savo pietų stalo, kiek laiko reikia kepti žąsį, kokioje temperatūroje kepti keksiukus, kad jų paviršius būtų traškus ir daug kitų naudingų patarimų šio šeštadienio televizijos laidoje „Gardu Gardu“!
Kalėdinė žąsis su apelsinų salotomis
Reikalingi produktai:
1 žąsis,
1 didelis svogūnas,
šviežio rozmarino šakelė,
druska,
pipirai,
1 stiklinė baltojo vyno,
1 kg mažų bulvių,
bulvių prieskonių,
1 česnako skiltelės,
rūkyto alyvuogių aliejaus,
Salotoms reikės:
2–3 didelių apelsinų,
druskos,
pipirų,
1 česnako skiltelės,
džiovinto raudonėlio,
alyvuogių aliejaus.
Išdorotą žąsį nuplauti, nudeginti plunksnų likučius, nupjauti riebalų perteklių ir uodegą. Į vidų įdėti per pusę perpjautą svogūną ir porą rozmarino šakelių. Tada gausiai ištepti ir gerai įtrinti žąsį druskos ir pipirų mišiniu. Paukštį surišti kulinarine virve ir prispausti jo galūnes prie kūno, kad kepdamas išlaikytų gražią formą.
Į gilią skardą supilti vyną ir įmesti rozmarino šakelę. Ant skardos uždėti groteles ir ant jų padėti žąsį nugara į viršų. Paukštį uždengti maistine folija. Pašauti į iki 210°C įkaitintą orkaitę, pakepti 10–15 minučių ir sumažinti kaitrą iki 190°C.
Kepti apie 2 valandas, priklausomai nuo žąsies dydžio (1 kg kepa 40 minučių). Likus pusvalandžiui iki kepimo pabaigos ant grotelių sudėti prieskoniuose su česnaku ir aliejumi įtrintas bei per pusę perpjautas bulves.
Patiekiant ant stalo bulves apšlakstyti rūkytu alyvuogių aliejumi.
Apelsinus nulupti peiliu ir nepalikti baltos odelės. Supjaustyti kubeliais. Atskirame indelyje sumaišyti aliejų, pipirus, druską, džiovintą raudonėlį ir išspaustą česnako skiltelę. Užpilti apelsinus ir išmaišyti. Patiekti su žąsimi ir keptomis bulvėmis. Skanaus!