Dzūkiška vytinta nugarinė: pigu, skanu ir be jokių E

„Kai anyta, užkutenusi paršelaitį, sūnui įdavė visą kuo ilgiausią vadinamąją palendricą, nutariau pati būtinai pasigaminti savo vaikystės ir jaunystės gardumyno žiemos šventėms, bet pačiai nedrąsu buvo gaminti. 

 Vytinta nugarinė.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Vytinta nugarinė.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Vytinta nugarinė.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Vytinta nugarinė.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Vytinta nugarinė.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Vytinta nugarinė.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Vytinta nugarinė.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Vytinta nugarinė.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 28, 2017, 9:13 AM, atnaujinta Jan 3, 2023, 2:06 PM

Nusivežiau į kaimą pas mamą, kad ji smulkmeniškai perduotų man šio patiekalo receptą bei gamybos subtilybes“, – rašo „Skonio“ skaitytoja Regina.

Su mumis ji pasidalino šiuo puikiu receptu, o mes dalinamės su jumis.

Dzūkiška vytinta nugarinė

Reikės: 

  • 5 kg kiaulienos nugarinės, 
  • 250 g druskos,
  • 1 valg. šaukšto maltų juodųjų pipirų,
  • 1 valg. šaukšto (su kaupu)  maltų lauro lapelių,
  • 2 žiupsnių kvapiųjų pipirų,
  • 1 didelio česnako,
  • 1  nubraukto valg. šaukšto cukraus.

Gaminame

„Pirmiausia mėsą reikia supjaustyti norimo dydžio gabalais, nupjaustyti netvarkingus riebalus.

Susmulkinti česnakus ir sumaišyti su druska. Aš ir kitus prieskonius būčiau supylusi kartu, bet mama patarė to nedaryti – gaminant reikia laikytis tam tikros eilės.

Pradžioje cukrumi, vis masažuojant su meile ir atsidavimu, reikia ištrinti mėsytę. Cukrus mėsai suteikia raudonumo, subtilesnio skonio.

Po to ištrinti pipirų mišiniu, po to lapeliais, o tik pabaigoje trinti druska su česnakais. Sumaišius viską, druska neleistų, pasak mamos, prieiti prieskoniams prie mėsos.

Tuomet sudėti glaudžiai į indą, uždengti orui pralaidžiu audiniu ir laikyti vėsiai savaitę. Kadangi tokius gaminius gaminame tik vėlų rudenį, tai tą savaitę, jei kaime, laikome nekūrenamoje patalpoje, o jei mieste – įstiklintame balkone, kur nepatenka saulė. Kas dieną  palendricas vis reikia pavartyti, apkeisti vietomis.

Po tos sūrėjimosi savaitės nuplauti šaltame virintame vandenyje druskos perteklių, padžiovinti pusę dienos jau šiltesnėje patalpoje. Galima to ir nedaryti, jei norisi sūresnio gaminio. Čia yra tik mano mamos išradimas, bet jis man patinka.

Jei plaunama, nusiplauna ir prieskoniai. Galima dar kartą, jau saikingai užbarstyti pipirų ir lapelių mišiniu. 

Suvynioti tuomet  į natūralius, orui pralaidžius audinius ir džiovinti pakabintas 2-4 savaites. 

Aš buvau palikusi nugarinę tolimesniam vytinimui kaimo troboje, jau kūrenamoje dalyje, bet dabar jau esu užsisūdžiusi naujų palendricų ir jas džiovinsiu bute, prie radiatoriaus. 

Linkiu pabandyti - pigu, skanu, be jokių E“, – laišką baigė ponia Regina. 

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.