Sultingas sprandinės kepsnys nė vieno valgytojo nepaliks abejingo

Sultingas sprandinės kepsnys orkaitėje, kuris pamaitins vieną žmogų arba visą kompaniją priklausomai nuo jūsų poreikio. Pagaminamas labai paprastai, pavyks visada – svarbu turėti kantrybės.

 Orkaitėje keptas sultingas sprandinės kepsnys.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
 Orkaitėje keptas sultingas sprandinės kepsnys.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
 Orkaitėje keptas sultingas sprandinės kepsnys.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
 Orkaitėje keptas sultingas sprandinės kepsnys.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
Daugiau nuotraukų (2)

valgiai.lt

Dec 30, 2017, 4:04 PM, atnaujinta Jan 3, 2023, 2:04 PM

Produktų reikės mažai, ir jie nėra ypatingi – tokių rasite kiekvienoje virtuvėje. Svarbiausia yra didelis gabalas sprandinės. 1,5-2 kg ar daugiau, nesvarbu, kiek sveria – imkite visą. 

Šis kepsnys gardus ir karštas ir šaltas, todėl patikėkite, išmesti neteks nieko ir susenti jis nespės. Visą šį gabalą dėkite į didelį dubenį ar puodą, kuriame jis tilptų. Apiberkite gausiai druska ir juodaisiais pipirais ir apvoliokite šiais prieskoniais iš visų pusių. 

Dabar ant mėsos dėkite 2 valgomuosius šaukštus su kaupu krienų, 2 šaukštus garstyčių, 2 šaukštus su kaupu riebios grietinės ir įtarkuokite ar su traiškykle sumulkinkite 6-8 skilteles česnako. Visu šiuo mišiniu įtrinkite tolygiai sprandinės gabalą iš visų pusių. 

Dėkite sprandinę su visu marinatu į polietileninį maišelį, tada maišelį geriau dėti į indelį ar dubenį, kad pro kokią skylutę netyčia padažas neištekėtų ir šį kiaulės gabalą padėkite į šaldytuvą marinuotis. Bent 2 paroms. Aš laikiau 4 – buvo tobula.

Atėjus kepimo dienai praplėškite maišelį ir sprandinę su marinatu dėkite į kepimo indą ar skardą aukštais kraštais, indą sandariai uždenkite kepimo folija. 

Dabar indą pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki +150 C kokiom 2,5-3 valandom. Praėjus šiam laikui indą išimkit, orkaitės kaitrą padidinkit iki +220 C, o mėsą atsargiai (nes ji ims byrėti) perdėkite ant grotelių ir pašaukite atgal į orkaitę dar 30 min., kad sprandinės paviršius dailiai apskrustų ir dar labiau pakviptų. 

Jei norite – šalia galite pastatyti indą su 10 min. virtomis, nukoštomis, aliejumi ir druska apibarstytomis bulvėmis – per tą laiką jos gražiai iškeps ir apskrus, turėsite garnyrą.

Praėjus nurodytam laikui išimkite mėsą iš orkaitės, perdėkite ant medinės lentelės ir pradėkite pjauti. Ji bus geriausias įrodymas, ar jūsų namuose peiliai aštrūs: mėsa bus tokia biri, tokia minkšta, kad bukesnis peilis ją tiesiog sutraiškys. Na o prapjovus tiesiog mėgaukitės vaizdu – iš byrančios mėsos tekės aromatingos kepsnio sultys, burnoje sukeldamos seilėtekį.

Vaizdas, aromatas, skonis – viskas yra taip gerai, kaip gali būti per geriausias metų šventes. Laiko be streso užteks viskam ir nereikės praleisti pusdienio virtuvėje.

Kepsnys labai sultingas, todėl papildomai jokio padažo nereikės. Garnyrui tiks virtos ir paskrudintos bulvytės, bulvių košė, raugintos ir marinuotos daržovės. Iš gėrimų, jeigu alus – būtinai tamsus ir turtingas skoniu, jeigu vynas – raudonas, gausus taninų, gal net brandintas ąžuolo statinėse.

Ir jeigu kartais taip nutiktų, kad šio kepsnio liktų dar kitai dienai – jis nuostabiai gardus ir šaltas, kaip šaltas užkandis, ant sumuštinio ar priedas šiupininei sriubai.

Būtinai išbandykite šį kepsnį ir labai gali būti, kad jis taps jūsų firminiu patiekalu. Patiekalu, kuris nepalinks abejingu nei vieno valgytojo.

Skanaus!

valgiai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.