Populiarumo viršūnėje – šimtmetį skaičiuojantis obuolių pyrago receptas

„Skonio“ feisbuko puslapyje – jau 100 tūkstančių gerbėjų! Ta proga – legendinio, paties pačiausio obuolių pyrago receptas.

 Obuolių pyragas su grietinės kremu.<br> 123rf.com nuotr.
 Obuolių pyragas su grietinės kremu.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 8, 2018, 8:51 AM, atnaujinta Jan 3, 2023, 1:57 PM

Obuolinių skanėstų receptų yra tiek daug, kad kasdien galima gaminti vis kitokį. Išbandome ir paragaujame naujų, bet prie šio pyrago grįžtame vėl ir vėl.

Ne veltui tai pats populiariausias pyrago receptas mūsų portale. Jo recepto ieško tiek daug skaitytojų, kad, atrodo, nebėra jo neragavusių žmonių. Tačiau vis dar atsiranda tokių, kurie, pavaišinti šiuo pyragu, iškart paprašo recepto. 

Kad nebūtumėte paskutiniai paragavę – imkite ir išsikepkite. 

O dabar – apie pyragą. Teigiama, kad šiam receptui – daugiau kaip šimtas metų. Nors Rusijoje gyvenusių seserų Cvetajevų kūrinys vadinamas obuolių pyragu, jis labiau primena tortą. 

Saldžiarūgštis, gaivus, drėgnas ir nepaliekantis abejingų. Nepaisant to, jam iškepti nereikia ypatingų įgūdžių. 

Pyrago pagrindas – be kiaušinių ir cukraus. Tačiau saldumo tikrai pakanka, o tešla būna lengva, smėlinė.

Šis pyragas gali pastovėti keletą dienų – jis vis dar bus toks pat skanus, o gal net skanesnis. Tik laikykite jį šaltai.

Obuolių pyragas su grietinės kremu arba seserų Cvetajevų obuolių pyragas

Reikės:

  • 1 kg obuolių (rūgščių, tvirtų).  

Tešlai reikės:

  • 1,5 stiklinės miltų; 
  • 100 ml grietinės; 
  • 150 g ištirpinto sviesto; 
  • 0,5 arb. š. sodos. 

Kremui reikės:

  • 200 ml grietinės; 
  • 1 kiaušinio; 
  • 1 stiklinės cukraus; 
  • 2 valg. š. miltų. 

Gaminame

Tešlai sumaišykite visus ingredientus. Išklokite ja torto formą nuimamais kraštais, išteptą sviestu ir apibarstytą miltais. Suformuokite bortelį. Kol ruošite įdarą, laikykite pyrago pagrindą šaldytuve. 

Obuolius nulupkite ir supjaustykite. Daug skaniau, jeigu supjaustysite plonesniais griežinėliais nei bet kokiam kitam pyragui. Tai padaryti galima virtuviniu kombainu – pjaustymo diskas šį darbą atlieka ne tik greitai, bet ir tobulai. 

Obuolių griežinėlius suverskite ant tešlos. Suplakite kremui skirtus ingredientus ir užpilkite ant obuolių. Jeigu norite, paviršių apibarstykite migdolų drožlėmis.

Pyragą kepkite maždaug 50-60 minučių (priklausomai nuo storio) 180 laipsnių orkaitėje. 

Kai atauš, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite bent keletą valandų. Skanaukite su arbata ar kava.  

Daugiau populiarių obuolių pyragų receptų rasite žemiau:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.