Dar neragauti skanėstai iš morkų taps tikru atradimu

Morkos – populiarios ir plačiai visame pasaulyje vartojamos daržovės, kurios pasižymi švelniu skoniu ir aromatu, todėl dažniausiai būna naudojamos salotoms, sriuboms ir garnyrams. 

 Morkų garnyras.<br> 123rf.com
 Morkų garnyras.<br> 123rf.com
 Morkų salotos su avinžirniais ir granatų sėklomis.<br> 123rf.com
 Morkų salotos su avinžirniais ir granatų sėklomis.<br> 123rf.com
 Morkų keksiukai.<br> 123rf.com
 Morkų keksiukai.<br> 123rf.com
 Pica su morkomis.<br> 123rf.com
 Pica su morkomis.<br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-01-11 10:08

Nors daugeliui žmonių morkos – įprasta kasdienė daržovė, prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen siūlo į jas pažvelgti nekasdieniškai ir pasigaminti pačių netikėčiausių patiekalų – nuo gardaus morkų pyrago iki tikros picos. 

Pasiūlymas vėlyviems sotiems pusryčiams 

Taupydami laiką žmonės dažnai renkasi greitai pagaminamus patiekalus. Vienas iš populiariausių – pica. Nors pica nėra pusryčių patiekalas,  radus tinkamus ingredientus, A.Rasmussen teigimu, ji puikiai tiks ir šiam metui.

„Pusryčiams galite pasigaminti ne tik skanią, bet ir sveiką picą iš morkų. Pakeiskite klasikinius ingredientus šiomis daržovėmis, ir būsite nustebinti. Žmonės mėgsta sūrį ant picos, tačiau dažnai pamiršta, kad jo paskirtis – neleisti sudegti kitiems ingredientams, kol pica kepa orkaitėje, todėl sūrį naudokite saikingai. 

Taip pat pasigaminkite savo picos padą ir stenkitės į jį nedėti per daug riebalų ar cukraus“, – pataria A.Rasmussen, dalindamasi receptu, kuris labiausiai tiks savaitgalio pusryčiams.

Pica su morkomis

Reikalingi produktai

Picos tešlos pagrindui:

200 ml pieno,

330 g miltų,

7 g mielių,

2 v. š. alyvų aliejaus,

0,5 a. š. druskos,

1 a. š. cukraus.

Picos gamybai:

4 vnt. vidutinio dydžio morkų,

100 g fermentinio sūrio,

50 g mocarelos sūrio,

0,5 a. š. malto muskato,

3 v. š. majonezo,

1 v. š. aliejaus,

1 skiltelės česnako,

šiek tiek druskos ir pipirų.

Gaminimas

Pradėkite gaminti picos pagrindą – šiltame piene ištirpinkite mieles su cukrumi ir leiskite joms pastovėti 10 minučių. Vėliau sudėkite likusius ingredientus ir maišykite tešlą tol, kol ji nebelips prie rankų ir pasidarys glotni. 

Tešlą susukite į rutuliuką, uždenkite maistine plėvele ir palikite kildintis šiltoje vietoje apie 30–40 minučių. Per tą laiką pradėkite ruošti įdarą. 

Morkas nulupkite ir sudėkite į verdantį vandenį su žiupsneliu druskos. Morkas virkite apie penkias minutes, nupilkite vandenį ir palikite jas kelioms minutėms atvėsti. 

Apvirtas morkas sutarkuokite stambesne tarka ir sumaišykite su fermentiniu sūriu, smulkintu česnaku ir majonezu. 

Picos tešlą iškočiokite, kad gautųsi maždaug centimetro storio pagrindas ir aptepkite jį aliejumi. Ant pado dėkite sluoksnį paruoštos morkų masės, pabarstykite viską druska ir pipirais. Sudėkite pjaustytas mocarelos sūrio riekeles ir pabarstykite maltu muskatu. Picą įdėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių ir kepkite 20 minučių. 

Ir garnyrui, ir gurmaniškam užkandžiui

IKI maisto ekspertės A. Rasmussen teigimu, morkos dažniausiai naudojamos garnyrui, o kartais jis gaunasi toks skanus, kad nebereikia nieko kito. 

„Troškintos morkos yra labai universalus patiekalas – tai gali būti ir garnyras, šiltos salotos, užkandis arba atskiras patiekalas. Jei morkas troškinsite kartu su kitomis daržovėmis, pagaminsite klasikinį garnyrą prie mėsos patiekalų, tačiau jei įdėsite alyvuogių – mėgausitės gurmanišku užkandžiu“, – sako A.Rasmussen. 

Troškintos morkos su alyvuogėmis ir mėtomis

Reikės:

350 g morkų,

2 v. š. sojų padažo,

2 v. š. skysto medaus,

2 v. š. alyvuogių aliejaus,

80 ml sauso baltojo vyno,

200 g žaliųjų alyvuogių be kauliukų,

200 g juodųjų alyvuogių be kauliukų,

saujos kapotų šviežių mėtų.

Gaminimas

Morkas nuskuskite ir supjaustykite maždaug 3–4 centimetrų juostelėmis. Tuomet įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite morkas. Supilkite baltą vyną ir troškinkite, kol vynas išgaruos. 

Į keptuvę pilkite sojų padažą ir medų, viską gerai išmaišykite.
Kepkite dar apie 10 minučių. 

Įdėkite supjaustytas alyvuoges ir pakepinkite viską dar kelias minutes. Troškintas morkas ir alyvuoges pabarstykite šviežiomis mėtomis. 

Triaukškite į sveikatą

Morkos yra be galo universalios, nes jas galima valgyti tiek žalias, tiek termiškai apdorotas. Dažnas mėsos ar žuvies patiekalų palydovas – įvairios morkų salotos. 

A.Rasmussen sako, kad tradicines salotas galima pakeisti šiek tiek neįprasta vaisių ir morkų kombinacija.  

Morkų, ananasų ir mango salotos

Reikės: 

300 g plonai pjaustytų morkų,

100 g šviežių ananasų gabaliukų,

2 vnt. nedidelių mangų,

60 ml baltojo vyno acto,

1 v. š. cukraus,

2 v. š. apelsinų sulčių,

2 v. š. alyvuogių aliejaus,

šviežių žalumynų,

prieskonių pagal skonį.

Gaminimas

Atskirame dubenėlyje sumaišykite actą, cukrų, apelsinų sultis ir aliejų. Dėkite pjaustytas morkas ir dar kartą viską gerai išmaišykite. Uždenkite ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite šaltai bent valandą. 

Supjaustykite mangus ir juos kartu su ananaso gabaliukais sudėkite į salotas. Jas pagardinkite norimais prieskoniais arba žemės riešutais bei įvairiais žalumynais. 

Žiemos atradimas – desertai iš morkų

Dažna šeimininkė be morkų neįsivaizduoja kasdienių patiekalų, tačiau nekaloringi ir energijos suteikiantys desertai iš šių daržovių taip pat jau karaliauja visose virtuvėse. 

A.Rasmussen sako, kad desertus iš morkų pagaminti nėra sudėtinga – tereikia rasti tarpusavyje skaniai derančius ingredientus. 

Morkų keksiukai su pistacijomis 

Reikės:

150 g tarkuotų morkų,

100 g nesūdytų gliaudytų pistacijų,

100 g rudojo cukraus,

120 ml aliejaus,

200 g miltų,

2 vnt. kiaušinių,

1 a. š. kepimo miltelių,

žiupsnelio druskos.

Gaminimas

Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių. Maišytuve suplakite kiaušinius su cukrumi ir aliejumi, kol masė taps balsva. Suberkite miltus, kepimo miltelius ir druską. Išmaišykite ir sudėkite morkas bei pistacijas. 

Viską gerai išmaišykite ir dėkite į keksiukų kepimo formeles. Morkų keksiukus kepkite apie 20 minučių. 

Morkų pyragas su šokoladu

Reikės:

300 g morkų,

150 g šokolado,

100 g miltų,

3 kiaušinių,

250 g rudojo cukraus,  

1 a. š. sutarkuotos apelsinų žievelės,

1 v. š. abrikosų uogienės.

Gaminimas

Morkas sutarkuokite, o kiaušinius išplakite su cukrumi, kad neliktų cukraus granulių ir sumaišykite su morkomis. Į morkų mišinį įmaišykite apelsinų žieveles ir miltus. Gautą masę sukrėskite į kepimo indą ir pašaukite į 180 laipsnių orkaitę 20–25 minutėms. 

Kol pyragas kepa, išlydykite šokoladą ir jau iškepusį morkų pyragą aptepkite juo. Viršų papuoškite abrikosų uogiene. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.