Kiaušiniai šoninės krepšeliuose: iš kasdienių produktų – šventiški pusryčiai

Savaitgalio rytai – tas magiškas ir nuostabus metas, kaip niekam niekur nereikia skubėti ir galima mėgautis lėtu jaukumu: galima keltis vėliau, gerti kavą lovoje, vėliau pasigaminti vėlyvus pusryčius ir neskubriai pusryčiauti su visa šeima aptariant tolimesnius dienos planus. 

 Kiaušiniai šoninės krepšeliuose.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
 Kiaušiniai šoninės krepšeliuose.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
 Kiaušiniai šoninės krepšeliuose.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
 Kiaušiniai šoninės krepšeliuose.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
 Kiaušiniai šoninės krepšeliuose.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
 Kiaušiniai šoninės krepšeliuose.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
 Kiaušiniai šoninės krepšeliuose.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
 Kiaušiniai šoninės krepšeliuose.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
 Kiaušiniai šoninės krepšeliuose.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
 Kiaušiniai šoninės krepšeliuose.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
Daugiau nuotraukų (5)

valgiai.lt

Jan 21, 2018, 9:07 AM, atnaujinta Jan 21, 2022, 8:19 AM

Tuomet, kai nereikia niekur skubėti, galima paįvairinti nusibodusius pusryčius naujomis formomis ir skoniais naudojant tuos pačius, kasdieninius produktus. 

Aš siūlau savaitgalio pusryčiams orkaitėje iškepti kiaušinius šoninės krepšeliuose su grybais. Nebus nieko naujo ir kartu viskas bus kitaip.

Kiaušiniai šoninės krepšeliuose

6 porcijoms reikės:

  • 6 kiaušinių,
  • 250 g mažų pievagrybių,
  • 12 juostelių šaltai rūkytos šoninės,
  • baltos duonos skrudinimui,
  • sviesto,
  • druskos/pipirų,
  • mėgstamų daržovių garnyrui,
  • nelimpančios (geriausia silikoninės) formelės keksiukams kepti.

Sausoje keptuvėje apkepkite šoninę. Įkaitinkite keptuvę, įdėkite šoninę ir nevartydami ją pakaitinkite, kol pradės raukšlėtis. Vos pradėjo raukšlėtis – žnyplėmis išimkite šoninę nulašindami riebalus ir dėkite ant popierinio rankšluosčio riebalų likučiui sugerti.

Šoninės nereikia apskrudinti, ji turi likti minkšta. Pradėjo raukšlėtis ir išimkit, dėkit kitą.

Apkepus šoninę plonai supjaustykite 8 pievagrybius ir apkepkite juos toje pačioje keptuvėje, pagardindami džiovintais čiobreliais. Sūdyti nereikia, nes šoninė sūri, ir nuo jos nuvarvėję taukai irgi bus sūrūs. Ilgai kepti nereikia. Tik tol, kol ims skaniai ruduoti, ir užteks.

Dabar jau viskas paruošta. Įjungiame orkaitę, nustatome 220 C ir pradedame surinkinėti patiekalą.

Visų pirma iš duonos skrudinimui reikia padaryti apvalius apskritimus, kurie uždengs kepimo formelės dugną. Man tai nesunkiai pavyko apvertus brendžio taurę – gavosi tobuli apskritimai. Juos dedame į formelės dugną. 

Tada palei sieneles klojame po dvi šoninės juosteles (vienos ilgio gali tiesiog neužtekti visai sienelei uždengti). Kadangi šoninės viena kraštinė būna riebi, o kita su raumenuku, tai stenkitės dėti juosteles raumenuku žemyn. Kepant jis nesudegs, o štai riebaliukas dailiai ir traškiai apskrus.

Dabar į kiekvieną krepšelį įdėkite po nedidelį gabaliuką sviesto ir ant jo tolygiai sudėkite apkeptus pievagrybius.

Ant pievagrybių atsargiai, kad liktų sveikas trynys, įmuškite po vieną L dydžio kiaušinį.

Kiaušinius apibarstykite druska, juodais maltais pipirais ir užlašinkite po lašelį „Tabasco“ padažo. To niekas nepajus, tačiau jis suteiks patiekalui malonų, pikantišką skonio akcentą. 

Gali būti, kad šiuo metu viskas atrodo nestabilu, nevykę ir nieko doro nesigaus. Nesirūpinkite – kiaušinio baltymas jau sutekėjo į visas maisto erdves ir kepdamas viską tvirtai sukabins. Paruoštą formą pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 15 min., jeigu mėgstate skystą trynį ir 20 (22) min., jeigu esate kieto trynio mėgėjai.

Kol kiaušiniai kepa, turite laiko paruošti garnyrą – supjaustykite daržoves, keptuvėje apkepkite likusius pievagrybius, išspauskite apelsinų sulčių, išvirkite kavos. Viską neškite ant stalo ir kvieskite namiškius pusryčiauti.

Silikoninės formeles kepimui aš siūliau ne veltui – visų pirma prie jų niekas neprilimpa, o antra priežastis – viską lengva išimti paspaudus formelę iš apačios ir išvertus ją su visu turiniu į priešingą pusę. Taip nereikia nieko krapštyt, kaišiot ir deformuot. Šoninės krepšelis su kiaušiniu pats išlipa iš formelės.

Tik pažiūrėkit, koks gardus grožis – jam niekas neliks abejingas:

Skeptikai būtinai ištars: tai gi čia ta pati kiaušinienė su šonine ir grybais – kam tiek vargti? Žinoma, juk savaitgalį rytas irgi tiesiog rytas, kai pateka saulė ir prasideda nauja diena.

Tačiau savaitgalio rytas gali būti ypatingas, turintis jaukios magijos, kuri užburia namų jaukumu ir buvimo kartu stebuklu. Momentu, kai niekur nereikia skubėti, kai gali tiesiog būti čia ir dabar, mėgautis šeimos artumu ir gera nuotaika. Tuomet ta pati kiaušinienė gali būti šiek tiek kitokia, tapti ne vien maistu kūnui, bet ir akims.

Susikurkite sau ir namiškiams mažą šventę ir branginkite šias akimirkas; jos yra tikros.

valgiai.lt

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.