„Kankorėžis“: didesniam valgytojų būriui – niekada nenuvylęs kepsnys

Šį kepsnį kepu iš kiaulienos kumpio arba mentės. Kokybišką mėsą  perku tik iš patikimo ūkininko  – tuomet kepu tokį kepsnį, kokį mėsos gabalą pirkau. Be to, gera mėsa kepdama neplaukioja skysčiuose. 

 Kiaulienos kepsnys „Kankorėžis“.<br> Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
 Kiaulienos kepsnys „Kankorėžis“.<br> Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
 Kiaulienos kepsnys „Kankorėžis“.<br> Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
 Kiaulienos kepsnys „Kankorėžis“.<br> Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
 Kiaulienos kepsnys „Kankorėžis“.<br> Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
 Kiaulienos kepsnys „Kankorėžis“.<br> Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (3)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Jan 26, 2018, 11:40 AM, atnaujinta Jan 25, 2023, 9:41 AM

Panašų kepsnį kartą gaminau iš stirnos kumpio, smaigsčiau lašinukus, tačiau mėsa buvo kietoka. Kai tik gausiu geros jautienos, kepsiu jaučio kepsnį. O šiandien apie kiaulaitę. 

Visiškai nesvarbu, kokio dydžio gabalas, reikalingus produktus skaičiuoju vienam kilogramui mėsos:

  • 1 a. š. rupios druskos,
  • 1 a. š. malto 3 pipirų mišinio (gali būti ir vienos rūšies pipirai),
  • 0,5 a. š. harisos miltelių,
  • 1 a. š. Provanso žolelių,
  • 2 skiltelės česnako,
  • 1 v. š. saulėgrąžų aliejaus (tinkamo kepti),
  • 1 v. š. moliūgų sėklų aliejaus.

Kepsnį dažniausiai kepu didesniam valgytojų būriui, todėl būtinai kartu kepu ir burokėlių, morkų ir truputį apvirtų bulvių.

Mėsą perplaunu po tekančiu vandeniu, nusausinu popieriniu rankšluosčiu, dedu tiesiai į kepimo popieriumi išklotą skardą ir viršų aštriu peiliu supjaustau tinkleliu. 

Į įpjovas suberiu druską ir truputį pamasažuoju. Mėsą palaistau saulėgrąžų aliejumi, česnakų skilteles supjaustau riekelėmis ir jas subedu į tarpus. Pabarstau prieskoniais. Viskas!

Skardą dedu į orkaitės vidurį ir jungiu 120 C temperatūrą. Joje mėsa turi pasisvečiuoti 3 valandas. Per tą laiką pasiruošiu daržoves, bulves nulupu, supjaustau stambiais gabalais ir 5-7 minutes apverdu pasūdytame vandenyje. Burokėlius ir morkas taipogi nulupu ir supjaustau storomis riekėmis.

Po 3 kepimo valandų skardą traukiu lauk, dedu ant medinės lentos, sudedu daržoves, užmalu druskos, pipirų ir skardą grąžinu į orkaitę. Didinu temperatūrą iki 180 C ir kepu dar apie 40 minučių.

Tiekiu didelėje lėkštėje visą gabalą, prieš nešdama ant stalo dar aplaistau moliūgų aliejumi, šalia sudedu daržoves.

Lėtai kepta mėsa nėra nė karto nuvylusi, ji tampa lengvai plėšoma, bet ir nebyranti pjaustant. 

Prie šio kepsnio tinka kuo įvairiausi pagardai – šermukšnių, spanguolių, garstyčių, krienų ar kiti. Kartais duodu ir marinuotų daržovių, bet tik jei kas pareikalauja. Man patinka taisyklė, kad su karšta mėsa valgomos tik karštos daržovės.

Receptas iš: „Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.