Naminė duona: nuo greitai pagaminamo raugo iki kvapnaus kepaliuko

Naujiena, netyčia pakliuvusi į mano rankas, – miežinis salyklo koncentratas. 

 Kefyrinis raugas ir juoda duona su salyklu.<br> Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“. 
 Kefyrinis raugas ir juoda duona su salyklu.<br> Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“. 
Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Feb 16, 2018, 9:35 AM, atnaujinta Feb 15, 2023, 1:07 PM

Viskas, kas koncentruota, man sukelia atstūmimo reakciją, pirma tokia ir buvo pamačius juodą butelaitį vienoje prieskonių parduotuvėje, kai dairiausi alaus mielių. Pamaniau, kad tai alaus gamybai skirtas produktas, bet perskaičiusi etiketės turinį ir paplepėjusi su pardavėja apie tai, kaip juodai jis nudažo duoną ir kokį nepakartojamą skonį jai suteikia, susigundžiau.

O dar neseniai akis užkliuvo už raugo duonai recepto, kurį viena miela kulinarė patarė gaminti iš… kefyro. Genialu! Buvau girdėjusi, kad mūsų turguose žmonės perka raugintų kopūstų sultis ir į jas nardina virtus burokėlius, juk tai garantuotas rezultatas. O kefyras jau irgi rūgęs surūgęs, ir viskas jame turi greitai pasiduoti fermentacijos procesui.

Gaminau jau šešis raugus, naudojau keturių skirtingų rūšių miltus, ir visi šeši kartai jau kitą dieną būdavo pasiruošę kelti duoną. Nei greitesnio,  nei rūgštesnio rezultato man neteko išgauti.

Paruošti raugą labai lengva, nes viskas matuojama vienu puodeliu ar stikline. Kokios talpos ji bebūtų, laikantis vieno nesudėtingo skaičiavimo, visada gausite puikų rezultatą.

Raugui reikia:

  • 1 puodelio riebesnio kefyro,
  • 1 puodelio rupiai maltų ruginių miltų.

Viską mediniu šaukštu išsuku gilesniam dubenyje ir jį statau ant darbastalio virš radiatoriaus. Praėjus daugmaž parai raugas pradeda pukšėti ir gaminti gražius sproginėjančius burbulus. Vis pamaišau, o kitą dieną jau planuoju juodos duonos kepimą.

Tešlai paruošti reikės:

  • 2 puodelių miltų,
  • 1 a. š. druskos,
  • 1 v. š. miežinio salyklo,
  • 0,5 a. š. kmynų,
  • 1 v. š. sezamų sėklų,
  • po 2 v. š. moliūgų ir saulėgrąžų išspaudų (galima keisti sėlenėlėmis ar avižų dribsniais).

Galima naudoti 2 skirtingų rūšių miltus, kiekvienų po puodelį. Mums, rūgštaus skonio mėgėjams, nei cukraus, nei medaus nereikia, bet tikrai galima pasaldinti pagal skonį. Lygiai taip pat galima rinktis priedus – įberti moliūgų, ispaninio šalavijo ar judros sėklų į tešlą.

Pirmiausiai į raugą įmaišau salyklą, tuomet beriu visus likusius priedus ir tešlą keliolika minučių intensyviai minkau, suformuoju kepaliuką ir dedu jį į kepimo formą. 

Kartais darau įstrižas įpjovas, kartais perbraukiu šaukšto kotu per vidurį, tuomet kepdama duona įgyja dar ir įdomią formą. 

Užberiu sezamo sėklas ir palieku ramybėje ir šiltoje vietoje bent 4 valandoms, kad pakiltų, tuomet dedu į iki 150C įkaitintą orkaitę ir kepu dvi valandas.

Receptu pasidalino „Kūmutės virtuvė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.