Skaidrus sultinys – paprastas, nebrangus, gardus ir naudingas

Gardus naminis sultinys yra sriubos pagrindas ir 2/3 sėkmės garanto. O turint puodelį gardaus sultinio, galima ir nieko į jį nedėti, jis pats savaime yra gardus patiekalas. 

 Jautienos ir vištienos kaulų sultinys.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
 Jautienos ir vištienos kaulų sultinys.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
 Sultinys su makaronais „tortellinni“.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
 Sultinys su makaronais „tortellinni“.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
Daugiau nuotraukų (2)

valgiai.lt

Feb 19, 2018, 9:10 AM, atnaujinta Feb 13, 2023, 9:16 AM

Yra daugybė pavyzdžių, kuomet įvairūs sultiniai patiekiami tik su nesaldžia bandele su įdaru, auselėmis ar skrebučiu. 

Dar ne mažiau svarbus faktas – sultinio gamyba yra nebrangi. Viskas, ko reikia – tai laiko, kantrybės ir šiek tiek meilės. Ir turėsite tai, kas paprastą sriubą padaro sriuba, kuri privers pasakyti „Oho!“

Vištienos ir jautienos sultinys

Reikalingi produktai: 

  • 1 kg jautienos kaulų,
  • 1,5 kg vištienos kaulų,
  • 2 didelės svogūno galvos, neluptos, nuplautos,
  • žalioji poro dalis,
  • 4 česnako skiltelės,
  • 2 saliero stiebkočiai,
  • 2 morkos,
  • 3 lauro lapai,
  • puokštelė petražolių lapų,
  • dvi šakelės raudonėlio arba žiupsnelis džiovinto raudonėlio,
  • valgomasis šaukštas druskos,
  • po 5 juodųjų ir kvapiųjų pipirų žirnelius.

Gaminimas

Kaulus sudėkite į didelį puodą, užpilkite vandeniu, kad apsemtų ir dėkite ant ugnies.

Pasirodžius putoms jas nugraibykite.

Puodui užvirus sudėkite visus kitus nurodytus produktus ir prieskonius.
Sumažinkite ugnį, uždenkite dangčiu ir virkite virš mažos ugnies 6 valandas.

Kas 2-3 valandas patikrinkite, ar netrūksta skysčio ir jei reikia - papildykite, kad viskas būtų paskendę.

Baigus virti puodą nukaiskite, leiskite šiek tiek pravėsti, išimkite visus produktus.

Sultinį nukoškite į kitą puodą į koštuvą įdėję marlę ar kitą audeklą.
Puodą pastatykite šaltai per naktį.

Kitą dieną nuo paviršiaus nuimkite sustingusius taukus.

Drebučių pavidalo sultinį perkelkite į kitus indus, palikdami ant dugno nusėdusias drumzles.

Jeigu padarėte viską kaip reikia – turėsite apie 3 litrus skaidraus kaip ašara sultinio. Tiksliau, atšalę tai tokie matiniai neišvaizdūs drebučiai, bet juos pakaitinus turėsite ryškaus, labai skaidraus sultinio. Šį sultinį galite iki savaitės laikyti šaldytuve arba užšaldyti ir saugoti šaldiklyje iki pusmečio. Esant reikalui tiesiog atšildote puode ar mikrobangėje ir galite naudoti pagal poreikį. 

Aš turiu 8 l talpos puodą, todėl prikraunu jį beveik pilną ir išverdu 5-6 litrus sultinio. Tai imlus laikui darbas, todėl verta vienu ypu  išsivirti jo daugiau. Išdalinu į indelius, dedu į šaldiklį ir visada turiu sultinio. Sušaldytas sultinys nepraranda nei savo skonio, nei aromato.

Kaulai. Jautienai geriausia rinktis vamzdelinius, skersai supjaustytus kaulus, kuriuose yra kaulų smegenų. Kojos kaulai, kurie yra stori ir niekam nereikalingi, čia tiks kaip tik. Vištienos aš renkuosi karkasus (tai stuburas nuo kaklo iki uodegos) arba per pusę perpjautus karkasus, kuriuos pardavėjai vadina nugarėlėmis. Tiek vieni, tiek kiti yra pigus, juos atiduoda už centus.

Taigi, sultinio turime. Kaip jį patiekti? Nusipirkite parduotuvėje arba pasigaminkite šviežių „tortellinni“ makaronų – tai tokie mažučiai sukti itališki koldūniukai su įdaru. Šiuo atveju geriausiai tiktų sūrio įdaras. Į puodą sukrėskite 2,5 l sultinio, užvirkite ir pavirkite neuždengę gerą pusvalandį. Per tą laiką iš puodo nugaruos kiek daugiau nei puslitris skysčio, kas techniškai yra vanduo – tai reiškia, kad skoninės sultinio dalelės liks puode, sultinys taps dar labiau koncentruotas, ryškus ir gardesnis. 

Berkite į puodą makaronus ir virkite ant pakelio nurodytą laiką. Švieži jie išverda labai greitai – per 3 ar 4 minutes. Semkite juos iš puodo kartu su sultiniu ir pateikite plačiose lėkštėse. Jeigu norite, galite apibarstyti parmezano drožlėmis. Štai jums klasikinis šiaurinės Italijos patiekalas „Tortellini in brodo“.

Aš darau dar kiek kitaip: paimu turimų tuo metu žalumynų (petražolių, krapų ar bazilikų) lapelių, susuku juos į cigaro formos vamzdelį ir supjaustau. Tada su smulkia tarkute ant jų užtarkuoju didelę skiltelę česnako ir su peiliu viską dar kelis kart sukapoju, kad česnakas susimaišytų su žolelėmis, žolelės būtų kuo smulkiau sukapotos ir paskleistų savo aromatą. Šį kapotų žolelių mišinį beriu į lėkštę ir tuojau patiekiu į stalą.

Aš jums nepasakosiu kaip tai aromatinga ir gardu – privalote patys paragauti ir pasimėgauti šiuo paprastu, nebrangiu, tik gamybos laikui imliu patiekalu.

Skanaus!

Receptas iš valgiai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.