Išsivirkite nepelnytai primirštos senovinės perlinių kruopų košės

Gavėnia – pasninko laikotarpis prieš šv. Velykas. Seniau žmonės gavėniai ruošdavosi iš anksto – džiovindavo arba sūdydavo įvairus grybus, prisiraugindavo agurkų ar kopūstų. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Aistės Rasmussen teigimu, vienas svarbiausių šio laikotarpio patiekalų ant mūsų prosenelių stalo taip pat buvo įvairios košės, todėl savaitgalį siūlo išmėginti kelis perlinės košės receptų variantus.

 Skani, soti, aromatinga ir greitai pagaminama perlinė košė gali tapti tikra Gavėnios mitybos raciono pažiba.<br> 123rf.com nuotr. 
 Skani, soti, aromatinga ir greitai pagaminama perlinė košė gali tapti tikra Gavėnios mitybos raciono pažiba.<br> 123rf.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2018, 9:13 AM, atnaujinta Feb 28, 2022, 5:39 PM

Maisto ekspertės teigimu, perlinių kruopų košė pastaruoju metu yra primiršta nepelnytai, todėl gavėnia – puikus metas ją prisiminti.

Perlinės kruopos – viena iš populiariausių kruopų formų pasaulyje. O skani, soti, aromatinga ir greitai pagaminama perlinė košė gali tapti tikra gavėnios mitybos raciono pažiba. Prieš verdant perlines kruopas, jas būtina išmirkyti, todėl gamindami košę, supilkite norimą kiekį perlinių kruopų į puodą ir įpilkite vandens 1:3 santykiu. Prieš tai rekomenduojama kruopas porą kartų perplauti su švariu vandeniu ir nepamirškite, kad perlines kruopas mirkyti reikia visą naktį“, – pasakoja A. Rasmussen ir dalinasi receptais.

Perlinių kruopų košė su čiobreliais

Jums prireiks:

  • 100 g nevirtų perlinių kruopų;
  • 1 vnt. cukinijos;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 1 v. š. aliejaus;
  • kmynų;
  • čiobrelių.

Gaminimas:

Perlines kruopas pamerkite nakčiai ir ryte išvirkite. Sutarkuokite cukiniją ir sudėkite į dubenį. Tuomet smulkiai supjaustykite česnako skilteles ir apibarstykite jomis cukiniją kartu su kmynais ir čiobreliais.

Įpilkite šiek tiek aliejaus, gerai išmaišykite ir palikite pastovėti apie 30 minučių. Praėjus nurodytam laikui, visą turinį suverskite į keptuvę ir pakepkite.

Tuomet į keptuvę suverskite perlinių kuopų košę ir viską gerai išmaišykite. Patiekite košę ant stalo.

Skanaus!

Perlinių kruopų košė su morkomis

Jums prireiks:

  • 100 g nevirtų perlinių kruopų;
  • 2 nedidelių morkų;
  • 1 svogūno;
  • 1 pomidoro;
  • 1 v. š. grietinės;
  • druskos;
  • prieskonių pagal skonį.

Gaminimas:

Perlines kruopas pamerkite nakčiai ir ryte užvirkite su nedideliu kiekiu vandens. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite burokine tarka.

Morką, svogūną ir kubeliais pjaustytą pomidorą apkepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus, druska ir prieskoniais. Daržoves sudėkite į kruopas ir virkite ant silpnos ugnies.

Kai vanduo nugaruos, įpilkite dar šiek tiek vandens ir virkite apie pusvalandį. Palikite šiek tiek pastovėti, o vėliau įdėkite šaukštą grietinės, išmaišykite, uždenkite dangčiu ir palikite pastovėti dar 15 minučių pastovėti.

Skanaus!

Perlinių kruopų košė su pievagrybiais

Jums prireiks:

  • 250 g perlinių kruopų;
  • 200 g pievagrybių;
  • 200 g morkų;
  • 2 vnt. svogūnų;
  • 3 v. š. aliejaus;
  • druskos.

Gaminimas:

Pievagrybius nuplaukite, nuskalaukite ir smulkiai supjaustykite. Morkas nuskuskite ir stambiai sutarkuokite, o svogūnus nulupkite ir susmulkinkite.

Pievagrybius ir daržoves atskirai apkepkite. Tuomet kruopas perrinkite, nuplaukite ir suberkite į gilią keptuvę.

Užpilkite verdančiu vandeniu, leiskite išbrinkti ir išvirkite ant silpnos ugnies. Tuomet sumaišykite grybus, daržoves ir košę bei patiekite.

Skanaus!

Perlinių kruopų košė su žirniais

Jums reikės:

  • 200 g perlinių kruopų;
  • 150 g žirnių;
  • 1 svogūno;
  • 2 v. š. smulkintų čiobrelių;
  • 3 v. š. aliejaus;
  • druskos.

Gaminimas:

Žirnius ir kruopas atskirai išmirkykite per naktį. Ryte išvirkite, nukoškite, kruopas išplaukite ir viską kartu virkite apie 15 – 20 minučių pasūdytame vandenyje ant vidutinio kaitrumo ugnies.

Tada nuo viršaus nupilkite vandenį ir suberkite su sviestu apkepintą, smulkiai supjaustytą svogūną bei toliau pavirkite, kol kruopos taps minkštos.

Paskaninkite košę sviestu, čiobreliais, viską gerai išmaišykite ir pavirkite dar penkias minutes.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.