Tyrimai, atlikti Kinijoje, parodė, kad vartojant bent 100 gramų grikių per dieną, sumažėja bendras cholesterolio kiekis. Grikiai gerina virškinimą (tai maistinių skaidulų nauda), o aloksanas, esantis grikiuose, sunaikina insuliną gaminančias ląsteles kasoje.
Taip pat grikiuose gausu polifenolio antioksidanto rutino, kuris pasižymi priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis.
Taigi, verta valgyti daug grikių, ir dažnai.
Daugelis manęs klausia, kaip pasigaminti grikių košę, kad būtų sveika valgyti?
Pirmiausia – grikiai būna kepinti ir nekepinti.
Grikius užmekiame per naktį, palaikome, ryte nupilame vandenį, įpilame švaraus, užverdame ir iškart išjungiame. Virti ilgiau nereikia,nes pervirsime grikius ir nebegausime iš jų norimos naudos organizmui.
Aš rekomenduočiau nekepintus grikius (jie būna šviesios spalvos) arba trumpai pavirti (nemirkant) arba jei užmerkiate, mirkyti ilgai nereikia – užtenka kelių valandų, tada kruopos būna skanesnės. Ir šiaip nekepinti grikiai neturi tokio stipraus grikių kvapo apdorojant. Jeigu nebandėte – būtinai išbandykite.
Su kuo valgyti grikius?
Dalinuosi be galo gardaus patiekalo receptu skaniai ir sveikai dienos pradžiai.
Grikiai su avokadu ir pakepintu svogūnu
1 porcijai reikės:
- 70 g nevirtų grikių,
- pusės mažojo avokado (rekomenduoju pirkti tamsius avokadus),
- 20 g mėlynojo svogūno (jei mėgstate svogūną, gali būti ir daugiau),
- 3 g lydyto sviesto kepimui ir trupučio vandens,
- jei turite kokių šviežių žalumynų – krapų, bazilikų, kalendrų, petražolių – viskas kuo puikiausiai tiks košei pagardinti,
- prieskonių – po žiupsnelį ciberžolės, druskos, pipirų.
Kaip gaminti
Pagal aukščiau pateiktas rekomendacijas pasigaminame grikių košę.
Pakepiname smulkiai supjaustytą svogūną apie 15 min., pagardiname prieskoniais.
Supjaustome avokadą kubeliais.
Ant paruoštų grikių dedame pakepintą svogūną ir pjaustytą avokadą, pagardiname žalumynais.
Skanaus Jums linki Aistė („Good Food Studio“)