Švenčių stalui kulinarė siūlo keturis dar neragautų mišrainių receptus

Tikrą pavasario pradžią dažnam lietuviui atspindi pasiruošimas Velykoms. Prekybininkų teigimu, paskutinėmis dienomis prieš šventinį sekmadienį ženkliai išauga ne tik kiaušinių, bet ir kitų Velykų stalo produktų pardavimai. 

 Baltoji mišrainė su avokadu.<br> 123rf.com nuotr.
 Baltoji mišrainė su avokadu.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2018, 2:33 PM, atnaujinta Mar 27, 2018, 4:29 PM

Nors ant šventinio stalo karaliauja baltoji mišrainė, prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad Velykų proga galima atrasti naujų, nenuspėjamų ir dar neišmėgintų mišrainių receptų.

Populiariausios prekės – kiaušiniai ir prieskoniai

Prekybos tinklo „Iki“ viešųjų ryšių vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, kiaušinių pardavimai paskutinėmis dienomis iki Velykų išauga maždaug 2,5 karto. Labiausiai – net 170 proc. – praėjusiais metais prieš šventes augo prieskoninių daržovių pardavimai. Nedaug nuo jų atsiliko ir įvairių rūšių majonezo pardavimai – jų buvo nupirkta 154 proc. daugiau nei įprastai. 

„Maždaug savaitę prieš Velykas lietuviai jau pradeda ruoštis šventei ir pildo savo pirkinių krepšelius ilgiau galiojančiais maisto produktais – konservuotais žirneliais, majonezu, miltais, aliejumi, sviestu. Kiekvienais metais prieš Velykas ženkliai auga lietuviškų daržovių – svogūnų, burokėlių, morkų – pardavimai, o praėjusiais metais fiksuotas net 60 proc. siekęs pievagrybių pardavimų augimas“, – atskleidžia B.Čaikauskaitė.

Šventiniam stalui – mišrainių puota

Dar XIX a. prasidėjęs baltosios mišrainės kelias ant gyventojų stalo – tikrai sėkmingas. Šiandien dažnas švenčių neįsivaizduojame be šios mišrainių karalienės. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad tradicinė baltoji mišrainė gaminama iš virtų bulvių, morkų, marinuotų ar raugintų agurkų, kiaušinių, konservuotų žirnelių ir majonezo.

„Lietuviai – sočiai per šventes mėgstanti pavalgyti tauta, todėl nenuostabu, kad ant šventinio stalo netrūksta patiekalų, kurie yra maistingi, kaloringi, tačiau kartu ir pikantiški. Dauguma šeimininkių per Velykas gamina naminę baltą mišrainę ar krabų lazdelių salotas, tačiau jei norisi kažko skanaus ir dar neragauto – šiuos patiekalus galima paįvairinti vos keliais naujais ingredientais ir pasigaminti naują mišrainę“, – sako A.Rasmussen ir dalinasi šventinių mišrainių receptais.  

Baltoji mišrainė su avokadu

Reikės:

7 virtų bulvių,

3 vnt. morkų,

3 marinuotų arba raugintų agurkų,

1 gerai prinokusio avokado,

2 vnt. virtų kiaušinių,

100 g konservuotų žirnelių,

4 v. š. majonezo,

prieskonių pagal skonį.

Gaminimas

Virtas bulves, morkas, kiaušinius, agurkus ir avokadą supjaustykite, sudėkite žirnelius ir norimus prieskonius bei viską išmaišykite su majonezu. Skanaus!

Vištienos mišrainė su kiaušiniais

Reikės:

300 g rūkytos arba virtos vištienos, 

250 g konservuotų kukurūzų,

3 vnt. kietai virtų kiaušinių,

šiek tiek majonezo arba graikiško jogurto,

garstyčių, pipirų ir citrinų sulčių nuo pagal skonį. 

Gaminimas

Kiaušinius nulupkite ir supjaustykite stambiais kubeliais. Vištieną taip pat supjaustykite kubeliais. Kukurūzus nuvarvinkite ir visus ingredientus sumaišykite su majonezu arba graikišku jogurtu.

Pagardinkite pipirais ir prieš patiekdami išspauskite šiek tiek citrinos sulčių. Skanaus!

Ryžių mišrainė su rūkyta žuvimi

Reikės:

500 g karštai rūkytos skumbrės,

450 g virtų ryžių,

200 g konservuotų kukurūzų,

1 ilgavaisio agurko,

pusės svogūno,

4 v. š. majonezo,

šiek tiek druskos.

Gaminimas

Rūkytą žuvį atskirkite nuo ašakų ir susmulkinkite. Agurką supjaustykite kubeliais, o svogūną – kuo smulkiau. Į didelį dubenį suberkite išvirtus ir atvėsintus ryžius, sudėkite žuvį, agurką, svogūną ir kukurūzus. Pagal skonį pagardinkite druska ir kitais prieskoniais. Į gautą mišrainę sukrėskite majonezą ir gerai išmaišykite. Skanaus!

Velykinė mišrainė su kumpiu ir pievagrybiais

Reikės:

200 g rūkyto kumpio,

200 g marinuotų pievagrybių,

200 g mėgstamo fermentinio sūrio,

1 ilgavaisio agurko,

šiek tiek majonezo arba graikiško jogurto, 

druskos,

pipirų.

Gaminimas

Sutarkuokite fermentinį sūrį, o kumpį ir agurką supjaustykite plonomis juostelėmis. Marinuotus pievagrybius gerai nukoškite ir šiek tiek pasmulkinkite. 

Viską išmaišykite su majonezu, tačiau jei norite lengvesnio mišrainės varianto – rinkitės graikišką jogurtą. Mišrainę pagardinkite žiupsneliu druskos ir pipirų. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.