Ant Velykų stalo – patys gardžiausi skanėstai. 5 receptai šventiniam stalui

Koks Velykų stalas be skanėstų? 

 Varškės pyragas.<br> 123rf.com nuotr.
 Varškės pyragas.<br> 123rf.com nuotr.
 Itališkas pyragas „Velykų balandė“.<br> 123rf.com nuotr.
 Itališkas pyragas „Velykų balandė“.<br> 123rf.com nuotr.
 Glajumi aplieta boba.<br> 123rf.com nuotr.
 Glajumi aplieta boba.<br> 123rf.com nuotr.
 Ispaniškas Velykų pyragas „Mona“.<br> 123rf.com nuotr.
 Ispaniškas Velykų pyragas „Mona“.<br> 123rf.com nuotr.
 Keksas su bananais.<br> 123rf.com nuotr.
 Keksas su bananais.<br> 123rf.com nuotr.
 Rusiška pascha.<br> 123rf.com nuotr.
 Rusiška pascha.<br> 123rf.com nuotr.
 Velykų boba su glaistu.<br> 123rf.com nuotr.
 Velykų boba su glaistu.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 31, 2018, 9:22 AM

Ant mūsų prosenelių stalo ypatingai garbingą vietą visuomet užėmė Velykų boba, tačiau gardiems Velykų kepiniams neabejingi ne tik lietuviai. Įvairūs gardėsiai puikuojasi ir ant kitų tautų stalo. 

Pavyzdžiui, italai kepa balandės formos mielinį pyragą – „Colomba“, stačiatikių kultūroje įprasta ant Velykų stalo dėti varškės desertą – „Pascha“, o ispanai vaikams dovanoja velykines „Monas“. Tai – specialiai Velykų proga Ispanijoje paruošti pyragai, pertepti sviestiniu kremu ir džemu, kurie mažiesiems atneša didžiulio džiaugsmo – pyragus dažniausiai puošia šokoladinės animacinių filmų ar futbolo žvaigždžių figūrėlės. 

Kokiais gardumynais per šias šventes džiaugiasi lietuviai?

Didžiausio šalyje prekybos tinklo „Maxima“ atstovai sako, kad prieš šventes tarp daugiausia nuperkamų pyragų ir tortų – Kuršėnų vyniotinis, tortas su maskarponės sūriu, medaus plokštainis, griliažinis plokštainis, šokoladinis toras „Juodoji rožė“. Šie gardėsiai yra populiarūs ištisus metus – ne tik šventiniu laikotarpiu. 

„Šventėms šiek tiek daugiau nei įprastomis dienomis perkami įvairūs pyragaičiai – griliažiniai, morenginiai, su juoduoju šokoladu ir juodaisiais serbentais, lazdynų riešutais. Ne mažiau populiarūs ir tortai, ypač gaivieji – su vaisiais ir įvairiomis uogomis“, – pasakojo Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius Aidas Poleninas.

Ar keičiasi pirkėjų skonis – ar jie lieka ištikimi tradiciniams skanėstams, ar ieško lengvesnių, sveikesnių? 

„Pirkėjų skonis tikrai keičiasi, žmonės vis dažniau ieško sveikesnių, lengvesnių konditerijos gaminių.

Vis labiau mėgstami grūdiniai ir bemieliai kepiniai. Pirkėjai pamėgo ir dažnai ieško gaminių iš speltų miltų. Iš gausaus konditerijos asortimento pirkėjai ieško gaivių ir lengvų desertų, kurie būtų su natūraliomis vaisių tyrėmis.

Pastebime, kad vis mažiau perkami kaloringi ir vis labiau ieškoma  mažiau saldžių gaminių“, – pažymėjo A. Poleninas.

Šiemet pirkėjai Velykoms galės įsigyti ir nemažai naujovių – „Maximos“ konditerijos meistrai pasiūlė net penkių rūšių figūrinių (kiaušinio formos)  pyragaičių su gaiviais mangų, pasiflorų tyrės kremais bei mėgstamais braškių, aviečių ir mėlynių kremais.

Pyragaičiai papuošti liofilizuotų braškių, juodųjų serbentų gabalėliais. 

Labai pavasariškai ant stalo atrodys spalvingos bei įdomios ovalios formos tartaletės, papuoštos rausvais šokoladiniais lapeliais bei spalvingomis drožlėmis, šviežiomis šilauogėmis.

Pirkėjai ras ir daugiau jų mėgstamų sūrio pyragų. 

Ir akims, ir skoniams – naujieji plokštainiai, kurie išsiskiria spalvotais biskvitiniais papuošimais, gausūs uogomis. Na ir kokia šventė be tortų! Įvairiausios šventinės spalvos ir skoniai, pradedant nuo sodrių šokoladinių su vyšnių skonio kremu torto, pieniško šokolado putėsių su kriaušių želė torto ir pereinant prie tortų su baltuoju šokoladu, mangų, braškių bei greipfrutų skonio kremais. 

Atnaujintame „Maximos“ kepinių asortimente – grūdinės bandelės bei speltų miltų bandelės, dekoruotos įvairių žolelių, paprikų mišiniu, sluoksniuotos tešlos bandelės su šviežiomis uogomis. 

Tarp šiųmečių naujienų – ir duonelė su daigintais rugiais bei puri itališka duonelė „Altamūra“.

Taip pat „Maxima“ kulinarai šventėms šiemet pasiūlė ir dvi Velykines bobas: vieną su kakaviniu įdaru, cukruotomis vyšniomis ir cukruotais citrusiniais vaisiais ir kitą - su džiovintomis spanguolėmis. 

Lietuviška Velykų boba 

Reikės: 

5 kiaušinių,

1 stiklinės šilto pieno,

75 g cukraus,

žiupsnelio druskos,

100 g riebalų – lygiomis dalimis kiaulės taukų ir sviesto,

15-20 g mielių,

maždaug 300 g miltų. 

Kaip gaminti

Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių. Kepiniui bus naudojami tik tryniai. 
Mieles užpilkite šlakeliu šilto pieno, išmaišykite ir padėkite šiltai, kad suputotų.

Trynius gerai išsukite su cukrumi. 

Kitame dubenyje sutrinkite kambario temperatūros taukus, sviestą ir 1 valgomąjį šaukštą cukraus. Maišykite, kol nebesijaus cukraus kristalų. 

Riebalų masę sumaišykite su tryniais.

Į šiltą pieną berkite žiupsnelį druskos ir supilkite iškilusias mieles. 

Viską sumaišykite ir po truputį įsijokite dalį miltų. Persijoti miltai gauna oro, todėl tešla būna puresnė.

Iš pradžių reikia sudėti ne visus miltus – užmaišius tešlą, palaikyti ją šiltai maždaug 15 minučių ir parauginti. Po to įsijoti likusius miltus ir vėl gerai išmaišyti. 

Šiame etape galima į pyragą įmaišyti įvairių priedų – aguonų, razinų, kitų džiovintų vaisių, tačiau, priedai neleis masei taip gerai iškilti.

Užkloti tešlą šiltu audeklu ir pastatyti šiltai dar parūgti apie pusvalandį. 

Formą reikėtų ištepti taukais, pilti tešlos. Svarbu – ji turi užimti tik trečdalį formos. Dar palaikyti šiltai 15-20 minučių.

Kepti 200 laipsnių orkaitėje. Didesnė boba keps apie valandą, mažesnė – maždaug pusvalandį.

Ar iškepė, tikrinkite mediniu pagaliuku.  Bobai papuošti išsukite kiaušinių baltymus su cukraus pudra ir apliekite. Puošti galima cukruotais vaisiais.

Itališkas pyragas „Velykų balandė“ (Colomba di Pasqua)

Tešlai reikės: 

25 g šviežių mielių,

500 g kvietinių miltų,

100 ml šilto pieno,

120 g cukraus,

250 g kambario temperatūros sviesto,

žiupsnelio druskos,

vanilės ekstrakto,

1 citrinos žievelės ,

1 apelsino žievelės,

1 v. š. medaus,

3 kiaušinių trynių,

citrinų ir apelsinų žievelių cukatų,

100 g marcipanų masės. 

Pyragui apibarstyti:

100 g maltų migdolų,

100 g miltelinio cukraus,

vanilės,

2 kiaušinių baltymų,

50 g sveikų migdolų ,

50 g cukraus.

Kaip gaminti

Sumaišykite 100 g miltų, mieles ir šiltą pieną, palaikykite šiltai apie 30 minučių.  Po to dėkite dar 100 g miltų, išmaišykite, uždenkite dubenį ir palikite šiltoje vietoje dar 30 minučių. 

Dėkite pusę likusių miltų, 60 g cukraus ir 80 g sviesto, išmaišykite ir palikite šiltoje vietoje pakilti 2 valandas. 

Sudėkite likusius miltus ir 170 g sviesto, viską gerai išminkykite. Galiausiai dėkite druską, 60 g cukraus, vanilę, apelsino ir citrinos žieveles, medų ir po vieną trynį. Jeigu tešla pernelyg kimba, berkite po šaukštą miltų.  

Galiausiai įmaišykite sutrupintą marcipano masę ir cukatas. Uždenkite tešlą ir palikite kilti 8 valandas arba pernakt. 

Dėkite tešlą į riebalais išteptą kepimo formą (idealu – balandės formos) ir palikite šiltoje vietoje 6 valandoms. 

Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.

Glazūrai sumaišykite trintus migdolus, miltelinį cukrų ir vanilę, dėkite po vieną kiaušinio baltymą, tačiau stebėkite, kad glazūra nebūtų pernelyg skysta.

Aptepkite pyrago paviršių, apibarstykite sveikais migdolais ir cukrumi. Galiausiai prieš pat pašaunant į orkaitę užberkite miltelinio cukraus. 

10 minučių kepkite 200 laipsnių temperatūroje, tuomet sumažinkite kaitrą iki 175 laipsnių, uždenkite paviršių kepimo popieriumi, kad glazūra nesudegtų ir kepkite dar 40 minučių. 

Rusiška pascha

Reikės:

įvairaus riebumo varškės,

sviesto,

grietinėlės,

razinų, cukruotų vaisių, migdolų,

vanilinio cukraus.

Kaip gaminti

Paschos pagrindas – varškė. Sviesto prireiks perpus mažiau negu varškės. Grietinėlės – atitinkamai mažiau negu sviesto. Vanilinio cukraus, razinų, cukruotų vaisių ir migdolų – pagal skonį.

Per sietelį ištrinkite varškę ir sviestą. Masė turi būti vientisa, be gumuliukų. Tuomet į ją suberkite vanilinį cukrų, razinas, migdolus, cukruotus vaisius. Gerai išmaišykite. Supilkite grietinėlę. Dar sykį gerai išmaišykite.

Kiaurasamtyje patieskite marlės gabalą ir sukrėskite masę. Suspauskite, kad nuvarvėtų skystis.

Po to marlę su varškės desertu įdėkite į gilų dubenį ar specialią paschos formą, suslėkite. Paschą per naktį palaikykite šaltai, kad sustingtų.

Austriškas varškės pyragas

Reikės (23 cm apvaliai torto formai):

150 g minkšto sviesto,

200 g cukraus,

550 g varškės ar rikotos,

4 dideli kiaušiniai,

100 g maltų migdolų,

100 g razinų,

50 g manų,

2 citrinų sultys ir tarkuota žievelė.

Kaip gaminti

Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių. Kepimo popieriumi išklokite ir riebalais patepkite kepimo formą.

Minkštą sviestą išsukite dubenyje, pilkite cukrų ir dėkite varškę. Gerai išplakite, kol masė taps puri ir lengva.

Į varškės masę sudėkite kiaušinio trynius, gerai įmaišykite. Sudėkite maltus migdolus, manus, razinas, citrinos sultis ir žievelę bei išmaišykite.

Palikite tešlą 10 minučių pastovėti, kad razinos pabrinktų ir vėliau nenusėstų į pyrago dugną.

Išplakite kiaušinio baltymus ir palengva įmaišykite į tešlą. Tešlą supilkite į paruoštą formą.

Kepkite 30 minučių, tuomet kepimo formą uždenkite folija ir dar pakepkite 30 minučių.

Kai iškeps, orkaitę išjunkite, o pyragą palikite orkaitėje valandai uždengtą folija. Pyragą pirma atvėsinkite ir tik tuomet išimkite iš formos.

Apibarstykite cukraus pudra.

Vokiškas keksas su bananais

Reikalingi produktai

Tešlai: 

200 g sviesto,

200 g cukraus,

4 kiaušinių,

žiupsnelio druskos,

200 g miltų,

200 g maltų lazdyno riešutų,

2 nubr. šaukštelių kepimo miltelių,

citrinos žievelės. 

Įdarui: 

2-3 prinokusių bananų,

razinų, mirkytų rome.

Keksui papuošti: 

200 g miltelinio cukraus, 

kelių šaukštų citrinų sulčių.

Kaip gaminti

Orkaitę įkaitinkite iki 175 laipsnių. Tešlai skirtą sviestą išsukite su cukrumi ir druska. Įmuškite po vieną kiaušinius, berti citrinos žievelę ir gerai išmaišykite. 

Miltus sumaišykite su maltais riešutais, kepimo milteliais ir įmaišykite į sviesto masę. 

Bananus nulupkite ir supjaustykite griežinėliais, sumaišykite su razinomis ir įmaišykite į tešlą. 

Tešlą sukrėskite į riebalais išteptą kepimo formą ir dėkite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 50 minučių. Baigus kepti 10 minučių palaikykite formoje, tik tada išverskite ir ataušinkite. 

Glajui sumaišykite miltelinį cukrų su citrinų sultimis, apliekite juo keksą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.