Velykų kamuoliukai ir kiti šventiniai užkandžiai, kurių ruošimas neatims daug laiko

Niekas nesuabejos, kad Velykos – džiaugsmingiausia pavasario šventė. Ją nuo seno lydi įvairiausi žaidimai, į kuriuos įsitraukia ne tik artimiausi šeimos nariai, bet ir tolimesni giminaičiai, bičiuliai, kaimynai. 

 Pikantiški krabų lazdelių kamuoliukai.<br> „Viči“ nuotr.
 Pikantiški krabų lazdelių kamuoliukai.<br> „Viči“ nuotr.
 Jūrų gėrybės.<br> „Viči“ nuotr.
 Jūrų gėrybės.<br> „Viči“ nuotr.
 Jūrų perlai.<br> „Viči“ nuotr.
 Jūrų perlai.<br> „Viči“ nuotr.
 Krevetės iš surimio.<br> „Viči“ nuotr.
 Krevetės iš surimio.<br> „Viči“ nuotr.
 Užtepėlės.<br> „Viči“ nuotr.
 Užtepėlės.<br> „Viči“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2018-03-31 16:13, atnaujinta 2019-04-16 16:16

Tačiau ką daryti, kad pavasariškos nuotaikos skaidrumo neužgožtų kulinariniai rūpesčiai dėl šventės akcento – bendro vaišių stalo? „Vičiūnų grupės“ produktų vystymo vadovė Vilma Stankevičienė siūlo nenuvertinti paprastai paruošiamų užkandžių ir Velykoms kviečia išmėginti originalias kulinarines idėjas.

„Ne paslaptis, jog bendras vaišių stalas per Velykas vaidina vieną pagrindinių vaidmenų – prie jo bendraujama, aplink jį sukasi daugelis velykinių žaidimų, zuja mažieji. 

Vis tik sudėtingų karštųjų patiekalų ruošimas didesniam žmonių skaičiui dažnai pritemdo šventinį džiaugsmą. Neretai į sąrašą stengiamasi įtraukti kuo daugiau patiekalų, o kur dar margučių dažymo ritualas. Tuomet šeimininkėms Velykų džiaugsmas netrunka pavirsti nuovargiu, kai vietoje linksmybių užsinori vien ramybės ir poilsio ar netgi pradedi ieškoti sugadintos nuotaikos kaltininkų. Tuo tarpu visai be reikalo užmirštami paprasti užkandžiai, kurie ir išlaisvina nuo virtuvės vargų, ir papuošia stalą, ir leidžia daugiau laiko skirti bendravimui“, – sako „Vičiūnų“ atstovė.

Pasak jos, nebūtina visai atsisakyti šeimos tradicija tapusių „rimtųjų“ patiekalų, tačiau juk galima apsiriboti vienu tokiu kulinariniu akcentu, o jį papildyti lengvai paruošiamomis naujovėmis. Jos pravers tiek pirmosios Velykų dienos vakarienei, tiek antrąją pavasario šventės dieną, kai daugelis dar jaučiasi sotūs nuo šventinių pietų, o vaišių stalas tampa greičiau vaišingumo, draugiško dalijimosi simboliu. 

Dalindamasi laiką taupančiomis Velykų stalo idėjomis V.Stankevičienė linki įprastą triūsą virtuvėje pakeisti džiugesiu, kurį teikia malonus bendravimas ir bundantis pavasaris. 

5 idėjos Velykų stalui

1. Iešmeliai

Jei pagrindinis Velykų patiekalas buvo mėsiškas, jį, be abejonės, gražiai papildys užkandžiai su žuvimi, jos produktais ar jūrų gėrybėmis. Virtuvėje po ranka paruošti mediniai iešmeliai išvaduos nuo daugelio serviravimo galvosūkių ir per kelias minutes leis paruošti savo spalva bei forma akį džiuginančių užkandžių. 

Šiems iešmeliams puikiai tiks ir praėjusiais metais žuvies industrijos oskarą parodoje „Seafood Excellence Global“ Briuselyje pelnę „Viči“ šukučių skonio „Jūros perlai“.

Pripažinimo gaminys susilaukė būtent už greitą ir universalų paruošimą – „perlus“ per kelias minutes galima apkepti keptuvėje, pašildyti vandenyje, garuose ar tiesiog valgyti šaltus.

2. Indeliai arba krepšeliai 

Tai visiškai nereiškia, kad privalote pasirūpinti pusfabrikačiais – pramoniniu būdu iškeptais indeliais, į kuriuos galėtumėte krauti ką tik sumanę. Puikiausiai tiks ir išgremžti agurko gabaliukai, kietai virtų kiaušinių puselės, šiek tiek pagilinti avokado puselių dubenėliai (išgremžtąją dalį galėsite panaudoti užtepėlei ar padažui) ar netgi didesni bulvių traškučiai. 

Ant pastarųjų dera žuvies užtepėlė, kurią papuošite žalumynu, alyvuoge ar išraiškinga surimio krevete. 

Kita serviravimo alternatyva – paprastas produktų sluoksniavimas taurėje ar stiklinėje. Čia net paprasčiausi burokėlio, avokado gabaliukų, silkės ir naminio majonezo sluoksniai atrodys originaliai ir spalvingai!

3. Velykų kamuoliukai 

Maistingi vieno kąsnio kamuoliukai – tarsi šventiškesnis mišrainės pakaitalas. Jiems gaminti galite naudoti rūkytą žuvį ar tarkuotas krabų lazdeles, smulkintą kiaušinį, tarkuotą fermentinį sūrį, majonezą, avokadą. Tinka ir įvairiausios užtepėlės, kurias galite maišyti su jau minėtais produktais. 

Jei tokius rutuliukus apvoliosite tarkuotame surimyje, kitaip tariant, tarkuotose krabų lazdelėse, jie taps tikra Velykų stalo puošmena. 

Kamuoliukus patogu valgyti naudojantis smeigtukais – šiuos vieno kąsnio gaminius galima prismeigti prie agurkų, paprikos, duonos gabaliukų ar sūrių krekerių. 

Tikslų kamuoliukų receptą rasite žemiau.

4. Suktinukai. Susukti galima plonus lašišos gabaliukus, skutikliu atpjautus ilgųjų agurkų sluoksnius ar lavašą – tokį suktinį vėliau supjaustysime gabaliukais. Jei sukame lašišą, ją vyniokime kartu su mėgstamomis salotomis, agurkais, krapais, paprika. Agurkų suktinukams tiks lašišos ir varškės, lašišos ir avokado, smulkintų krabų lazdelių ir majonezo užtepėlės. 

Ypač lengvas variantas – jau paruoštos „Viči“ užtepėlės su vėžiais, kalmarais ir kiaušiniais. Daugiau laiko šventiškam bendravimui su artimaisiais turėsite patiekalus pasiruošę iš vakaro – pavyzdžiui, išsikepę lietinių su trintais špinatais ir sūriu, į kuriuos vėliau įsuktumėte lašišą ar užtepėlę. Supjaustyti šie žali ar rausvi suktinukai atrodys itin pavasariškai. 

5. Jūrų gėrybės 

Jos ypač tiks, jei mėgstate klasiką ir minimalizmą, o fantaziją ir energiją mieliau naudojate smagiam pokalbiui su artimaisiais ar seniai matytais bičiuliais. Jūrų gėrybių ir vyno derinys – nepakeičiamas palydovas ramiam Velykų vakarui.

Pikantiški krabų lazdelių kamuoliukai

Reikės:

8 krabų skonio lazdelių (Snieginio krabo ar klasikinių),

2 kietai virtų kiaušinių,

2 saujų tarkuoto fermentinio sūrio,

1 saujos smulkintų graikinių riešutų,

3 valgomų šaukštų majonezo,

2 skiltelių česnako.

Stambia (burokine) tarka atskirai sutarkuojame po 4 krabų lazdeles – viena porcija skirta kamuoliukų masei, kita – apvoliojimui. Sutarkuojame kiaušinius, sudedame tarkuotą fermentinį sūrį, krabų lazdelių porciją, riešutus, įtarkuojame česnaką, sudedame majonezą, išmaišome. Kiekvienam kamuoliukui imame šaukštelį su kaupu masės, suformuojame voliodami delnuose. 

Rutuliukus apvoliojame tarkuotose krabų lazdelėse. Kiekvieną kamuoliuką galima papuošti įsmeigtu petražolių lapeliu. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuva atsisveikina su mirusiu buvusiu premjeru G. Kirkilu