Galima apsivalgyti: gardi ir sveika grikių košė su burokėliais ir tunu

Norėčiau pristatyti labai paprastą geležinę vakarienę, kuri tapo tikrų mūsų namų virtuvės hitu. 

 Grikių ir burokėlių košė su tunu ir krapais.<br> Nuotr. iš „Mukatanas“.
 Grikių ir burokėlių košė su tunu ir krapais.<br> Nuotr. iš „Mukatanas“.
 Grikių ir burokėlių košė su tunu ir krapais.<br> Nuotr. iš „Mukatanas“.
 Grikių ir burokėlių košė su tunu ir krapais.<br> Nuotr. iš „Mukatanas“.
Daugiau nuotraukų (2)

„Mukatanas“

2018-05-10 15:58, atnaujinta 2023-05-11 18:41

Tai dubenėlis tuno aliejumi suvilgytos ir tuno gabalėliais apsivėlusios, gausiai krapais pabarstytos grikių košės su virtais burokėliais, paprikomis, svogūnais ir morkomis, pakepintais keptuvėje, šalia – tėvų marinuoti saldžiarūgščiai agurkėliai, maloniai nustebinantys gomurį po sotaus šios švelnios ir minkštos košės šaukšto. Štai toks jaukus jos valgymas. 

Taip, taip, apie grikių, burokėlių, krapų ir tuno draugystę šioje košėje galiu odžių odes suokti. Neginčijama tiesa, kad galimas ir minimalistinis jos variantas be morkų, česnakų ir paprikų.

Turiu pasakyti, kad taip sparnuotai apdainuota, žavia purpurine spalva nusidažiusi ir paprastai bei greitai pagaminama košė be viso kito organizmą gausiai papildo geležimi.  

Labai siūlau gaminti ilgai nedelsiant visiems, ypač blyškaveidžiams, ir tik nepabijokite įmaišyti krapų ir tuno su visu saulėgrąžų aliejumi. Šio aliejaus riebalai yra naudingi organizmui, kadangi padeda jiems įsisavinti riebaluose tirpstančius A, D, E, K vitaminus. 

Svarbiausia – kokybiški tuno konservai. Tada košė bus be priekaištų, sveika ir verta to, kad apsivalgytumėte.

Grikių ir burokėlių košė su tunu ir krapais

Reikalingi produktai (2 porcijoms)

Grikiams:

  • 150 ml grikių,
  • 300 ml vandens,
  • 3/4 arbatinio šaukštelio druskos.

Daržovėms:

  • 2 valgomųjų šaukštų aliejaus,
  • 1 vidutinio dydžio svogūno,
  • 1 didelės morkos,
  • 1 raudonosios paprikos,
  • 250 g išvirtų ir nuluptų burokėlių,
  • 1 (200 g svorio) skardinės tuno saulėgrąžų aliejuje,
  • 1 česnako skiltelės,
  • 2-3 valgomųjų šaukštų smulkiai sukapotų krapų,
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų.

Kaip gaminti

1. Suberkite grikius į verdantį pasūdytą vandenį. 150 ml grikių  reikia 300 ml vandens ir nepilno šaukštelio druskos. Užvirkite virš didelės ugnies. Virkite 15-20 minučių virš silpnos ugnies uždengę dangčiu, nejudindami ir nemaišydami. Grikiams išvirus, nuimkite nuo ugnies ir, prieš įmaišydami daržoves palikite juos 5 minutėms pastovėti/pasitroškinti uždengtus.

2. Kol grikiai verda, nusilupkite ir mažais kubeliais susipjaustykite svogūnus; nusilupkite ir burokų tarka sutarkuokite morką, mažais kubeliais supjaustykite papriką, sutarkuokite burokėlius ir sugrūskite česnako skiltelę.

3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite susmulkintus svogūnus, 1/4 arbatinio šaukštelio druskos ir kepkite virš mažesnės nei vidutinė ugnies 5 minutes.

4. Sudėkite tarkuotas morkas ir kepkite vėl apie 5 minutes, tada įmaišykite papriką, 1/2 arbatinio šaukštelio druskos ir kepkite apie 7 minutes.

5. Sudėkite tarkuotus burokėlius ir kepkite 5 minutes. Sudėkite grūstą česnaką ir dar šiek tiek pakaitinkite, įberkite 1/2 arbatinio šaukštelio druskos ir išmaišykite.

6. Šią masę perdėkite į puodą su išvirtais grikiais, sudėkite tuną su visu aliejumi, pagardinkite krapais, maltais juodaisiais pipirais ir druska, jei reikia. Viską gerai išmaišykite. Pakaitinkite keletą minučių. Patiekite su marinuotais agurkėliais. 

Receptas„Mukatanas“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.