Pasilepinkite vištienos kebabais arba šašlykais: abiem tiks vienas receptas

Šašlykas – tai Rytų Azijos patiekalas, kuris iš tiesų yra gabalais pjaustyta mėsa, suverta ant iešmų ir iškepta ant medžio anglių. 

Kebabas su vištiena.<br> 123rf.com nuotr.
Kebabas su vištiena.<br> 123rf.com nuotr.
 Vištienos šašlykas.<br> 123rf.com nuotr.
 Vištienos šašlykas.<br> 123rf.com nuotr.
Kebabas su vištiena.<br> 123rf.com nuotr.
Kebabas su vištiena.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

valgiai.lt

2018-05-11 10:58, atnaujinta 2023-05-11 18:41

Visa kita – mėsos rūšis, kaip paruošta, prieskoniai marinavimui ar pagardams, pjaustymo forma, dydis, kepimo trukmė ir kaitra – laisva erdvė improvizacijai. Ir teiginiai, neva tikras šašlykas tik iš avienos, o visa kita tai jau ne – tik snobiškos pasakos.

Šašlykas į vakarus nuo Azijos buvo išpopuliarintas sovietmečiu ir taip jau istoriškai susiklostė, kad dažniausiai jis buvo kepamas iš kiaulienos. 

Ir dabar kiaulienos šašlykas Lietuvoje labai populiarus, todėl ilgainiui pabosta ir į vasaros pabaigą visai nebevilioja. Kad taip nenutiktų, rinkitės skirtingą mėsą ar žuvį, o aš šios per šią vasarą pasakosiu, kaip pasigaminti vieną ar kitą įdomesnę šašlyko versiją.

Vištienos šašlykas nėra dažnas, ir jei gaminamas – tai dažniausiai iš krūtinėlės.  Krūtinėlė yra didelis, dailus gabalas mėsos, kurią patogu supjaustyti ir suformuoti estetiškus mėsos kubelius. Tačiau krūtinėlė nėra pati tinkamiausia mėsa kepimui ant žarijų, nes ją lengva perkepti ir ji taps sausa bei sprangi, nepriklausomai nuo jos paruošimo. 

Nesakau, kad krūtinėlė yra prasta mėsa, ji šauniai tinka įvairiems patiekalams gaminti, tačiau šašlykui geriau rinktis vištienos šlauneles (kumpelius) – jie(jos) būna parduodami jau be kaulo ir odos, labai greit ir patogiai supjaustomi.

Norėdami paruošti valgį 4 asmenims pirkite 1 kg šlaunelių mėsos. Nupjaustykite riebaliukus ir visas atbrizgusias mėsos dalis, kurios vis tiek sudegs kepimo metu, nes yra labai plonos, ir naudos nebus. 

Dabar turite nuspręsti, kaip pateiksite galutinį patiekalą. Jeigu kaip šašlyką – turimą dailų gabaliuką pjaukite išilgai per pusę, gausite du pailgus gabalėlius mėsos. Taip supjaustykite visą turimą mėsą. Išdėliokite ją vienu sluoksniu ant lentelės, plačios lėkštės ar kepimo skardos. Pabarstykite druska, šviežiai maltais juodaisiais pipirais, česnakų granulėmis, raudonosios paprikos milteliais ir baziliku. Apverskite mėsą ir kitą jos pusę apibarstykite tais pačiais prieskoniais. 

Dabar pašlakstykite mėsą geru alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis, tiesiog išspausdami citrinos puselę ant mėsos ir dėkite mėsą į indą su dangčiu bei palikite taip prieskoniuotis parą šaldytuve. 

Prieš einant kurti ugnies mėsą išimkite iš šaldytuvo, kad ji atšiltų iki kambario temperatūros – didelė klaida dėti atvėsintą mėsą tiesiai virš žarijų!

Sumaukite mėsą ant iešmų ir kepkite virš vidutinės kaitros anglių pavartydami kas minutę, kol dailiai apskrus ir mėsa įgaus auksinę spalvą. Nepamirškite, kad kepate vištieną ir ji iškepa greičiau už kiaulieną; neperkepkite.

Dabar keli žodžiai apie patiekimą. Taip iškeptą mėsą galite patiekti su žalumynais ir šviežiomis daržovėmis kaip klasikinį šašlyką, ir viskas bus gerai.

Tačiau iš tokios mėsos galima pagaminti ir gardžių naminių kebabų. Tokiu atveju prieš marinavimą mėsos nepjaukite per pusę, o prieš kepimą vientisais gabalais gerai priglausdami sumaukite juos ant vieno iešmo ir iškepkite.

Dar nusipirkite kelis lapus lavašo, juostelėmis papjaustykite agurkų, salotų arba šviežių jaunučių kopūstų, rieklėmis papjaustykite pomidorų, pasigaminkite jogurtinio padažo su česnakais ir prieskoniais.

Keptą mėsą  supjaustykite plonais gabalėliais, pasitieskite lavašą ir sukonstruokite kebabą(us). Ant lavašo krašto tepamas padažas, dedama mėsa, ant jos – daržovės, vėl mėsa, padažas ir viskas suvyniojama. 

Jei niekada to nedarėte – pasižiūrėkite internetuose, yra pilna video medžiagos kaip susukti kebabą. Tokie naminiai kebabai yra be proto skanūs ir nė iš tolo neprilygsta pirktiniams, todėl jeigu jūsų namiškiai ar draugai mėgsta kebabus – galite juos palepinti. Tikrai nustebinsite labiau nei su naminiu dešrainiu ar mėsainiu.

Skanaus!

Receptu pasidalino valgiai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.