Pyragėliai su mėsa primena čeburekus, bet netykšta riebalais

Ragavusieji šiuos pyragėlius ne kartą sakė: „gardūs tavo čeburekai“. Tačiau… Esu dalyvavusi ne vienoje diskusijoje apie patiekalus, jų autentiką ir pavadinimus. Juk ir kibinai yra tešlos ir mėsos patiekalas, ir čeburekai, ir beliašai, ir kiti. Ir kiekvienas iš jų turi savo istoriją, receptūrą, paruošimo būdą, skonį. 

 Pyragėliai su vafliais ir kalakutiena (čeburekai).<br> Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
 Pyragėliai su vafliais ir kalakutiena (čeburekai).<br> Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
 Pyragėliai su vafliais ir kalakutiena (čeburekai).<br> Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
 Pyragėliai su vafliais ir kalakutiena (čeburekai).<br> Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (2)

„Kūmutės virtuvė“

May 13, 2018, 4:20 PM, atnaujinta May 11, 2023, 6:33 PM

Todėl rašydama šių pyragėlių pavadinimą skliausteliuose parašau ir „čeburekai“ – ir tik todėl, kad būtų aišku, ką primena šių pyragėlių skonis.

Mano receptas kitoks dėl kelių priežasčių – šie čeburekai nebus plaukę iš riebalų, tepantys rankas ir neduokdie drabužius. Mat jie iš vaflių lakštų ir kepami sausoje keptuvėje.

Vaflių lakštus galima naudoti bet kokius – stačiakampius, mažuosius apvalius (juos matote nuotraukose), tačiau naudojant plonuosius apvalius, naudoju dvigubus, vienas lakštas tiesiog ištirpsta tešloje ir nesuteikia ypatingo skonio. 

Naudodama kvadratinius lakštus, pyragėlius pjaustau kvadratais, apvaliuosius – pusmėnuliais, tačiau labiausiai mėgstu nedidukus apvalius, iš jų pagaminu nedidelius, patogius valgyti, sultiniu nesitaškančius pyragėlius. Faršas – irgi skonio reikalas. Svarbiausias ingredientas, padarantis sultinį, yra kitas. 

12 pyragėlių pasiruošiu:

  • 24 apvalius vaflius,
  • 700 g kalakutienos (ar bet kokio kito) faršo,
  • 1 v. š. sviesto,
  • 4 kiaušinius,
  • 1 st. kefyro,
  • 6 v. š. tyro aliejaus,
  • 1 st. kvietinių miltų,
  • 1 a. š. druskos,
  • po žiupsnį maltų kmynų, raudonėlio ir džiovintų krapų viršūnėlių.

Kaip gaminti

Pirmiausiai pasiruošiu įdarą – faršą pagardinu prieskoniais, puse šaukštelio druskos, įmušu kiaušinį, dedu kambario temperatūros sviestą ir kruopščiai išminkau. Sviestas ir yra tas slaptasis ingredientas, iš faršo pagaminantis sultinį.

12 vaflių sudedu ant darbastalio ir tolygiai paskirstau visą įdarą ant jų, galiausiai užvožiu likusiais 12 vaflių. Gaminant iš stačiakampių lakštų viskas dar paprasčiau – tiesiog sukrečiu įdarą ant lakšto, išlyginu silikonine mentele, uždedu kitą lakštą ir supjaustau nedideliais kvadratais.

Pasiruošiu tešlą – išplaku tris kiaušinius su aliejumi, kefyru ir likusia druska. Po truputį beriu miltus ir maišau, tešla turi gautis tiršta, panaši į amerikietiškų ar mielinių blynų tešlą. Todėl jei pritrūksta tirštumo, dedu dar truputį miltų.

Įkaitinu keptuvę, imu paruoštą pyragėlį, nardinu jį į tešlą, gerokai pamurkdau, kad tešla pakliūtų į kiekvieną tarpelį ir dedu kepti. Kiekvieną pusę kepu apie 4-5 minutes, nelygu kaitra. Reikia žiūrėti, ar dugnas pakankamai paskrudęs. Jokių riebalų keptuvėje tikrai nereikia, aliejus tešloje sutepa kepimo paviršių tiek, kiek reikia.

Valgome karštus, todėl kepu tik prieš pat valgant. Bet jei gaminu pyragėlius iškylai ar kelionei, į faršą nededu sviesto, visa kita darydama taip pat. 

Receptu pasidalino „Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.