Paprastas, sotus ir ryškus Alfredo padažas – makaronams jis tinka tobulai

Alfredo padažas sukurtas remiantis istorinės italų virtuvės paveldu ir skirtas makaronų patiekalams. Tai paprastas, pagaminamas greitai ir ryškus bei sotus padažas, kuris įsimena savo šilkine struktūra ir švelniu sodrumu.

 Alfredo padažas makaronams.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
 Alfredo padažas makaronams.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
Daugiau nuotraukų (1)

valgiai.lt

May 21, 2018, 11:52 AM, atnaujinta May 22, 2023, 11:06 AM

Nuo XV a. Italijoje minimas patiekalas „maccaroni romaneschi“, populiarus šiaurinėje Italijos dalyje, kurio pagrindas yra vandenyje arba sultinyje virti makaronai, kuriems išvirus dedama gausiai sviesto ir beriamas kietasis sūris, kuris karštyje tirpsta ir taip sukuria gardų bei sotų patiekalą. 

XX a. viduryje garsus virtuvės šefas Alfredo di Lelio modifikavo šį istorinį patiekalą jį „sukultūrindamas“ ir papildydamas kitais produktais. Be to, jis makaronus virė atskirai, padažą gamino atskirai ir tik pabaigoje juos sumaišydavo. Naudojo ilguosius „fettuccine“ makaronus ir kelias skirtingas sūrio rūšis. Šiam padažui jis suteikė savo vardą, o patiekalas tapo toks populiarus, kad mikliai išplito ne tik Italijoje, bet ir JAV, o ilgainiui – daugumoje pasaulio šalių. Dabar beveik visi žino kas yra Alfredo padažas arba ko tikėtis iš patiekalo, pavadinto „Fettuccine Alfredo“.

Alfredo padažas

Reikės: 

  • 100 g sviesto,
  • 500 ml neriebios grietinėlės,
  • 125 g kreminio sūrio (pvz. „Philadelphia“),
  • 100 g tarkuoto parmezano (arba kito kietojo ilgai brandinto sūrio),
  • drukos, maltų pipirų,
  • 2 skiltelių trinto česnako.

Kaip gaminti

Vidutinio dydžio puode ant vidutinės ugnies ištirpdykite sviestą.
Kai sviestas pradės putoti supilkite grietinėlę ir sudėkite kreminį sūrį. Pasūdykite, pabarstykite pipirais, įdėkite trinto česnako košelę.

Maišykite, kol sūris pilnai ištirps. Suberkite kietąjį sūrį. Maišykite, kol šis sūris ištirps. Nukaiskite.

Paragaukite ar netrūksta druskos. Galima gardinti muskato riešutu.

Jei padažas gavosi per skystas jį galima tirštinti įberiant daugiau kietojo sūrio.

Padažas – tikra kalorijų bomba. Bet jis tobulai tinka makaronams. Praktiškai užtenka užpilti šiuo padažu išvirtus ir nukoštus fettuccine makaronus ir jau turėsite fantastišką patiekalą. Tiesa, kaip visada siūlau pasilikti šiek tiek vandens, kuriame virė makaronai – jis tiks šiek tiek praskiesti padažą, jei paaiškės, kad makaronai viską sugėrė ir patiekalas tapo sausokas.

Dėl pipirų – estetai teigia, kad juodieji pipirai suteikia padažui nešvaros, todėl rekomenduojama naudoti baltųjų pipirų miltelius. Jei jums nekliudo maži juodi taškeliai padaže, tuomet drąsiai naudokite grūstus juoduosius pipirus ir nesukite sau galvos.

Jei yra galimybė, nusipirkite nedidelę brokolio galvą, nupjaustykite ir pasmulkinkite jo žiedynus bei sumeskite į puodą su makaronais likus 2 minutėms iki virimo pabaigos.

Sklando įvairūs gandai bei mitai ką reiktų daryti, kad patiekalas būtų tobulas. Nevardinsiu šių mitų – iškart išduosiu paslaptį, kuri yra paprasta: svarbu gerai ir stropiai įmaišyti makaronus į padažą, kad padažas tolygiai padengtų makaronus ir pradėtų į juos gertis. Tik tiek. Triukai su aliejumi ir kitos gudrybės yra nerimtas išmislas.

Papildomai patiekalą galima gardinti pridedant keptos vištos krūtinėlės arba keptų krevečių. Dar labai dera į jau pagamintą padažą įmaišyti smulkiai kapotų petražolių lapelių.

Jei dar nebandėte – būtinai pasigaminkite šį patiekalą. Paprasta, greita, be galo skanu, sotu ir labai prabangu. Nuoširdžiai rekomenduoju.

Receptu pasidalino valgiai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.