Lapinio kopūsto salotos – tikra stalo žvaigždė

Negaliu patikėti, kad iki šiol nepasidalinau tabulės receptu. Tai yra vienos mėgstamiausių mano salotų. Galbūt niekada neteko girdėti šių salotų pavadinimo, bet jeigu esate Artimųjų Rytų šalių virtuvių mėgėjai, šis patiekalas jums bus ne svetimas. 

 Tabulė.<br> Nuotr. iš „Duok druskos“.
 Tabulė.<br> Nuotr. iš „Duok druskos“.
Daugiau nuotraukų (1)

„Duok druskos“

May 21, 2018, 10:26 AM, atnaujinta May 16, 2023, 4:05 PM

Aš pati su tabule susipažinau prieš daugybę metų – mažiausiai penkiolika metų praėjo nuo tada, kai pirmą kartą susipažinau su libanietiška virtuve. Nuo tada tabulė yra dažnas svečias mano virtuvėje, net jei gaminu visai su Libanu arba Artimaisiais Rytais nesusijusius patiekalus.

Pavyzdžiui aš labai mėgstu tabulę patiekti su kepta žuvimi ir saldžiomis bulvėmis arba tik su keptomis saldžiomis bulvėmis. Saldokas saldžių bulvių skonis labai dera su tabulės rūgštele ir maloniai papildo žuvies skonį. 

Tikroji tabulė yra gaminama iš petražolių, šiandienos receptas yra kiek modifikuotas, nes vietoje petražolių naudojau lapinių kopūstų (kale) lapus. Nuo tada, kai šie kopūstų lapai užėmė garbingą vietą mano virtuvėje, tabulėje aš petražoles dažnai pakeičiu būtent jais. Tai yra ypač praktiška tada, kai petražolės dar neveša pilnu vasarišku pajėgumu, ir aš saugau kiekvieną šio augalo želmenėlį. Mat šioms salotoms reikia daug petražolių, ir aš turiu omeny tikrai daug, bent jau dviejų gerų saujų petražolių šakelių su nuostabiai vešliais lapais. 

Tabulė iš lapinio kopūsto yra lygai tokia pat gardi ir lygiai tokia pat maistinga, kaip ir iš petražolių. Ir mano draugai iš Libano, ne kartą ragavę tokią mano tabulės modifikaciją, yra tokios pat nuomonės.

Lapinio kopūsto salotos – tabulė 

Reikės: 

  • 8 lapinio kopūsto lapų,
  • 2 šaukštų kuskuso kruopelių,
  • 3 pomidorų,
  • 2 šaukštų kapoto šalotinio svogūno arba saujelės smulkintų svogūnų laiškų,
  • 1 saujos mėtų lapelių, kapotų,
  • 6 šaukštų alyvuogių aliejaus,
  • 5 šaukštų citrinos sulčių,
  • 1 nedidutės skiltelės česnako, pertrinto,
  • druskos, pipirų.

Žaliojo kopūsto lapus gerai nuplaukite ir nusausinkite. 

Nupjaukite lapus nuo kieto koto, smulkiai sukapokite, suberkite į dubenį ir patrinkite delnu, pamasažuokite, kad suminkštėtų.

Kuskuso kruopeles apliekite šiltu vandeniu, mirkykite keletą
minučių, kol truputį suminkštės.

Pomidorus perpjaukite į keturias dalis, pašalinkite sėklas, gerai nuvarvinkite skystimą. Mėsingas dalis supjaustykite mažais kubeliais. Suberkite į dubenį su kapotais kopūstais.

Įmaišykite smulkintą svogūną (arba svogūnų laiškus), kapotas mėtas, gerai nuvarvintą mirkytą kuskusą.

Aliejų sumaišykite su citrinos sultimis, pertrintu česnaku, druska, pipirais. Įmaišykite į salotas ir mėgaukitės. Šios salotos gerai išsilaikys net ir kitai dienai.

Priklausomai nuo to, kas yra po ranka, kartais šioms salotoms aš naudoju baltąjį arba šalotinį svogūną, mat pastarasis yra kiek švelnesnis, o kai turiu svogūnų laiškų, mielai renkuosi juos.

Tabulės ekspertai turbūt pasakys, kad mėta tabulėje yra žūtbūt būtina, bet aš prisipažinsiu, kad tada, kai aš neturiu tiek daug mėtos šalia, kad man jos nebūtų gaila naudoti salotoms, aš mėtų  ir nededu, ir tai visai nėra jokia problema. 

Taip, iš tiesų, mėta tabulei suteikia labai daug skonio ir aromato, ir patarčiau kartais paeksperimentuoti, ir į salotas jos dėti tai daugiau, tai mažiau. 

Galų gale, su mėtom ar be mėtų, pagaminta iš petražolių arba iš lapinio kopūsto lapų, mano tabulė yra mano žvaigždė!

Receptas iš „Duok druskos“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.