Ką gaminti iš skirtingų vištienos dalių: vienas žinovės receptas ir keletas patarimų

Vištieną mėgsta daugelis, tačiau ne kiekvienas žino, kaip paruošti skirtingas jos dalis.

 K.Pišniukaitė dalinasi vienu mėgstamiausių savo receptu su vištiena – citrinine vištiena su čiobreliais.<br> K.Pišniukaitės nuotr.
 K.Pišniukaitė dalinasi vienu mėgstamiausių savo receptu su vištiena – citrinine vištiena su čiobreliais.<br> K.Pišniukaitės nuotr.
Citrininė vištiena su čiobreliais.<br> K.Pišniukaitės nuotr.
Citrininė vištiena su čiobreliais.<br> K.Pišniukaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 30, 2018, 4:03 PM

Tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ kūrėja Kristina Pišniukaitė pataria, kaip galite jas panaudoti ir dalinasi vienu mėgstamiausių savo receptų. 

Vištienos dalys – ir pietums, ir vakarienei

Skirtingos vištienos dalys dėl ganėtinai paprasto ir greito paruošimo gali tapti tiek pagrindiniu patiekalu pietų ar vakarienės stalui, tiek daugelio ruošiamų patiekalų ingredientu.

„Vištienos blauzdelės puikiai tinka marinuoti ir kepti grilyje arba orkaitėje, troškiniams ruošti, o viščiuko ketvirčiai suteikia puikaus skonio sriuboms bei sultiniams. Aukštos kokybės baltymų šaltinį ir liesiausią viščiuko dalį, vištienos filė, galima kepti keptuvėje, ant grotelių, virti garuose – ji visuomet bus greitai ir lengvai paruošiama. 

Iš viso viščiuko taip pat lengvai pagaminsite įvairiausių patiekalų kombinacijų – sultingą ir kvapnų kepsnį šventėms ar didesniam būriui draugų ir šeimos narių, gardų troškinį, lengvos ar sočios sriubos“, – sako K. Pišniukaitė.

Viena dažniausiai vartojamų vištienos dalių – vištienos krūtinėlė. Pasak K. Pišniukaitės, norint šią vištos dalį paruošti taip, kad ji nebūtų sausa, užtenka vos kelių parastų gudrybių. 

„Vištos krūtinėlė yra gana liesa mėsa. Dažnai susiduriame su problema, kad iškepta ji tampa pernelyg sausa. Kad taip neatsitiktų, reikėtų ją įtrinti mėgstamais prieskoniais, keptuvėje įkaitinti porą šaukštų aliejaus, apkepti mėsą iš abiejų pusių po 4-5 minutes. Tuomet, uždengus keptuvę, kepti ant mažos ugnies dar apie 10 minučių. Ir galiausiai prieš pjaustant leisti šiek tiek pastovėti kambario temperatūroje“, – dalinasi ji. 

Kokybė – svarbu

Maisto tinklaraščio kūrėja tikina, kad jai itin svarbi mėsos ir kitų patiekaluose naudojamų ingredientų kokybė.

„Visuomet ieškau sveikesnių ar kuo sveikiau užaugintų produktų, lyginu juos tarpusavyje, domiuosi sudėtimi bei kilme. Maisto produktų pasirinkimo galimybės šiandien labai plačios, todėl siekiant gyventi sveikiau, svarbu rinktis atidžiai. 

Pavyzdžiui, renkantis vištieną, visuomet atkreipiu dėmesį į tai, kokiomis sąlygomis ji buvo užauginta, nes manau, kad tai vienas svarbiausių kriterijų mėsos kokybei įvertinti“, – sako K. Pišniukaitė. 

Mėsos kokybę lemia ir auginimo sąlygos

„Paukštienos kokybė pirmiausia priklauso būtent nuo paukščių auginimo sąlygų. Itin svarbu užtikrinti aukščiausius biosaugos standartus, rūpintis vištų paros ritmu, lesinti itin kokybišku pašaru. Visi šie faktoriai lemia tai, ar vištos serga, ar ne, ir pavykus jas išsaugoti sveikas, gydymui nereikia pasitelkti antibiotikų. Norint taip auginti vištas reikia nemažai investuoti į tinkamos aplinkos joms sukūrimą, todėl ne visi paukštienos gamintojai gali užtikrinti, kad parduoda vištieną, užaugintą be antibiotikų“, – sako Saulius Petkevičius, paukštienos gamybos įmonės AB „Putnu fabrika Kekava“ valdybos narys.

„Be antibiotikų užauginti vištienos produktai Lietuvoje yra žymimi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patvirtintu ženklu „Užauginta be antibiotikų“. Rinkdamiesi paukštienos produktus su tokia etikete galite būti ramūs, kad valgote sveikiausią įmanomą vištieną,” – tikina AB „Putnu fabrika Kekava“ atstovas. 

Visuomet kokybiškos vištienos patiekalams ieškanti Kristina dalinasi vienu mėgstamiausių savo receptu su vištiena.

Citrininė vištiena su čiobreliais

Ingredientai:

10 vištų blauzdelių,

1 v. š. alyvuogių aliejaus,

citrinos, 

2 skiltelių česnako, 

čiobrelių,

maltos rūkytos paprikos,

džiovintų raudonėlių,

džiovintų čiobrelių,

druskos,

juodųjų pipirų. 

Gaminimas

Vištų blauzdeles užpilkite alyvuogių aliejumi, įberkite pusę šaukštelio maltos rūkytos paprikos, pusę arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių, 1 arbatinį šaukštelį džiovintų raudonėlių, druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų. 

Įtarkuokite dvi česnako skilteles ir citrinos žievelę. Tarkuokite geltonąją jos dalį ir stenkitės, kad baltosios patektų kuo mažiau. Kadangi tai citrininė vištiena, paskutinis akcentas – įspauskite visos citrinos sultis. 

Gerai išmaišykite vištienos blauzdeles, kad prieskoniai tolygiai pasidengtų. Pamarinuokite 2 valandas arba ilgiau. Pasimarinavusias dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos taip, kad jos tarpusavyje nesiliestų. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.