Pasitinkame vasarą su grilio karaliumi: trys sultingo ir skanaus kepsnio receptai

Užklupus neįprastai šiltam pavasariui, kasdienis mėsos kepimas orkaitėje ar keptuvėje vis dažniau perkeliamas po atviru dangumi. 

 Vištienos kepsnys.<br> 123rf.com nuotr.
 Vištienos kepsnys.<br> 123rf.com nuotr.
 Jautienos kepsnys.<br> 123rf.com nuotr.
 Jautienos kepsnys.<br> 123rf.com nuotr.
 Kiaulienos kepsnys.<br> 123rf.com nuotr.
 Kiaulienos kepsnys.<br> 123rf.com nuotr.
 Jautienos didkepsnis.<br> IKI nuotr.
 Jautienos didkepsnis.<br> IKI nuotr.
 Kepsnio kepimo trukmė.<br> IKI nuotr.
 Kepsnio kepimo trukmė.<br> IKI nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 1, 2018, 10:08 AM, atnaujinta Jun 1, 2018, 10:53 AM

Didkepsnio ruošimas ant grotelių – ne tik puiki proga praleisti laiką su draugais ar šeima, bet ir galimybė išgauti iki šiol neatrastus mėsos skonius.

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen dalijasi ant grotelių ruošiamos mėsos tendencijomis bei pataria, kaip išsikepti gerą ir sultingą didkepsnį.

Kiauliena – populiariausias pasirinkimas 

Nors ant grotelių galima ruošti įvairiausias mėsos rūšis, prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, kiaulieną pamėgusių pirkėjų iki šiol yra daugiausia.

„Daugiau nei 70 procentų pirkėjų kepimui renkasi būtent šią mėsos rūšį. Antroje vietoje pagal populiarumą – paukštiena, kurią kepsninėse ruošia maždaug ketvirtadalis pirkėjų. Jautieną labiau mėgsta gurmanai ir ištikimi kepsnių mylėtojai, kadangi jos kepimas reikalauja daugiau laiko ir atidumo. Vis tik pastebėjome, kad jie mielai renkasi gaminti jautienos didkepsnį arba antrekotą“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.

Maisto ekspertės A. Rasmussen teigimu, norint išsikepti skanų didkepsnį, svarbiausia pasirinkti geros kokybės mėsą. 

„Brandinta jautienos mėsa yra minkštesnė, todėl esant galimybei, geriausia rinktis ją. Kitas svarbus dalykas – reikia pasistengti mėsos neperkepti. Jei nesate tikri, visuomet rekomenduoju naudoti termometrą. Vidutiniškai kepto kepsnio temperatūra turėtų būti 71 laipsnis. Kepdami mėsą, galite ją pagardinti rozmarino šakele, o iškepusią apibarstyti druska ar pipirais. Taip pat patartina rinktis įvairias aromatizuotas, šviežiai maltas druskas, kurios itin paryškina mėsos skonį“, – pasakoja maisto ekspertė. 

Marinuoti mėsą mėgstame patys

A. Rasmussen pastebi, kad lietuviams vis labiau patinka ruošti mėsos marinatą savarankiškai. 

„Patiems marinuoti mėsą – vis dar populiaru. Nieko keisto – juk tai savotiška pramoga ir būdas nustebinti artimųjų ratą savo sukurtais receptais. Tačiau kai kurie žmonės neturi laiko kurti naujas prieskonių ir padažų kombinacijas, todėl renkasi iš anksto paruoštą ir marinuotą mėsą“, – teigė A. Rasmussen, pateikdama keletą receptų norintiems išbandyti naujus mėsos ruošimo kepsninėje būdus.

Gardus kiaulienos didkepsnis su sojų padažu

Reikės:

125 ml vandens,

85 ml sojų padažo,

65 ml alyvuogių aliejaus,

3 v. š. citrinpipirių,

2 a. š. smulkinto česnako,

6 kiaulienos didkepsnių.

Gaminimas

Sumaišykite vandenį, sojų padažą, alyvuogių aliejų, citrinpipirius ir smulkintą česnaką giliame dubenyje. Tuomet sudėkite kiaulieną ir palikite marinuotis šaldytuve bent keletą valandų. Įkaitinkite kepsninę ir groteles šiek tiek patepkite aliejumi. Mėsą ant grotelių kepkite apie 5 minutes iš abiejų pusių tol, kol jos vidurys nebebus rausvas. Patiekite su šviežiomis arba marinuotomis daržovėmis. Skanaus!

Jautienos didkepsnis su barbekiu padažu

Jums reikės:

1 kg jautienos,

1 nedidelio smulkinto svogūno,

4 vnt. česnako galvučių,

125 ml alyvuogių aliejaus,

125 ml acto,

125 ml sojų padažo,

2 v. š. šviežio rozmarino,

2 v. š. garstyčių,

2 v. š. druskos,

1 v. š. juodųjų pipirų.

Gaminimas

Sudėkite svogūną, česnaką, alyvuogių aliejų, sojų padažą, rozmariną, garstyčias, druską bei pipirus į maišytuvą. Išsukite iki vientisos masės. Jautieną įdėkite į sandariai užspaudžiamą plastikinį maišą ir ant viršaus supilkite marinatą. Palikite marinuotus šaldytuve tris valandas. Vėliau įkaitinkite kepsninę iki aukštos temperatūros ir kiekvieną jautienos didkepsnio pusę kepkite apie 7 minutes. Skanaus!

Vištos krūtinėlė su citrina, česnaku ir žolelėmis

Reikės:

1 kg vištos krūtinėlės,

6 v. š. alyvuogių aliejaus,

4 vnt. smulkintų česnako galvučių,

1 a. š. džiovintų čiobrelių,

0,5 a. š. džiovintų raudonėlių,

1 a. š. druskos,

0,5 a. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų,

0,5 a. š. šviežiai tarkuotos citrinos žievelės.

Gaminimas

Sumaišykite visus ingredientus, išskyrus vištieną, užspaudžiamame maiše. Tuomet sudėkite vištienos krūtinėlę į vidų ir tolygiai paskirstykite marinatą. Įdėkite maišą į dubenį ir palikite šaldytuve nuo 4 iki 12 valandų.

Vėliau įkaitinkite kepsninę iki aukštos temperatūros, o groteles patepkite alyvuogių aliejumi. Vištienos krūtinėlę dėkite į kepsninę taip, kad ant viršaus liktų kuo daugiau marinato. Kepkite apie keletą minučių iš abiejų pusių. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar Konstitucinis Teismas apgins prezidentą?