Greitai paruošiami kiaulienos kepsneliai su šonine – nereikės nei marinuoti, nei laukti

Prieš kepant mėsa dažnai yra marinuojama. Ar susimąstėte, kodėl? Mėsos marinavimas prieš kepimą turi dvi paskirtis. Viena, neabejotinai, skirta tam, kad mėsa įsisotintų marinate esančiais prieskoniais – jų skoniu ir aromatu. O kita, ko gero esminė, priežastis yra mėsos suminkštinimas. 

Išpjovos suktinukai su šonine ir prieskoninėmis žolelėmis.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
Išpjovos suktinukai su šonine ir prieskoninėmis žolelėmis.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
Išpjovos suktinukai su šonine ir prieskoninėmis žolelėmis.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
Išpjovos suktinukai su šonine ir prieskoninėmis žolelėmis.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
 Uzbekiška duona.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
 Uzbekiška duona.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
Daugiau nuotraukų (3)

valgiai.lt

Jun 3, 2018, 12:52 PM, atnaujinta May 30, 2023, 9:56 AM

Marinatai dažniausiai konstruojami taip, kad į jų sudėtį patektų mėsą minkštinančių medžiagų ir iškepta mėsa būtų minkšta bei maloni valgyti. 

Tačiau minkštinama ne visa mėsa. Yra tokių raumenų, kurie mažai dirba, todėl nėra kieti ir juos galima kepti be išankstinio paruošimo. Minkščiausia kiaulės dalis yra jos išpjova. Ne be priežasties ji yra ir brangiausia dalis, mat jos santykinai yra nedaug ir ji minkščiausia raumenų dalis. Ją galima kepti be jokio išankstinio paruošimo.

Lengviausias būdas iškepti kiaulienos išpjovą yra taip pat kaip jautienos kepsnį. Supjaustote storais medalionais, šiek tiek suspaudžiate tarp delnų išplokštindami, pabarstote druska bei pipirais ir metate kelioms minutėms ant grotelių. Vos pradėjo skrusti – nuimkite. Bus minkšta, sultinga, gardu ir jausite tikrą mėsos skonį. 

Įdomesnė šio patiekalo versija yra išpjovos suktinukai su šonine ir prieskoninėmis žolelėmis.

Išpjovos suktinukai su šonine ir prieskoninėmis žolelėmis

Reikės: 

  • 2-3 išpjovų, 
  • plonai pjaustytos šaltai rūkytos šoninės, 
  • kelių česnako skiltelių, 
  • kelių ryšelių prieskoninių žolelių (aš naudojau krapus, baziliką ir kalendrą. Nemėgstantiems kalendros ją galima keisti petražolėmis), 
  • druskos, juodųjų pipirų, 
  • juodųjų alyvuogių be kauliukų, 
  • medinių iešmelių.

Paruošimas 

Prieš pradedant bet kokius darbus iešmelius užmerkite vandenyje. Šlapi, išmirkę iešmeliai nedega, kai juos dedi ant grotelių. Nuo išpjovos nuimkite visus paliktus riebaliukus ir plėves, apsukrūs mėsininkai visada jas palieka, mat tai papildomas svoris ir pelnas prekiaujant, tačiau valgymui jos visai netinka ir gadina patiekalą. Išpjovas supjaustykite nykščio storio medalionais, šiek tiek pasūdykite (tik nedaug – dar šoninė suteiks nemažai sūrumo) ir apibarstykite pipirais. Atidėkite.

Ant didelės lentelės pasidėkite žalumynus, nupjaukite kotelius, o lapelius sukapokite. Sustumkite į krūvelę šone, česnako skilteles susmulkinkite, jas užmeskite ant žalumynų ir viską dar kartą sukapokite peiliu. Gausite česnakų – žolelių mišinį.

Dabar išilgai lentelės patieskite keturias šoninės juosteles (nes tiek suktinukų telpa ant vieno iešmelio) ir pabarstykite žolelių kapotiniu. Ant šoninės dėkite išpjovos medalioną ir įvyniokite jį į šoninę su žolelėmis.

Imkite medinį iešmelį, ant jo galo užmaukite alyvuogę, tada užmaukite šoninės – išpjovos suktinuką ir jį prispauskite dar viena alyvuoge. Taip kartokite dar 3 kartus ir vėrinuką užbaikite alyvuoge.

Alyvuogės čia atlieka du vaidmenis: jos prilaiko suktinukus, kad neišsivyniotų šoninė ir kartu iškepusios būna puikus pikantiškas priedas prie kepsnelių.

Kai viską suvėrėte, galima eiti kepti arba kurti kepsninę. Kol per pusvalandį bus paruoštos žarijos, mėsa įsigers žolelių aromato.

Kepimas: jis vyksta ant vidutinės, link mažos kaitros. Jeigu kaitros bus per daug, šoninė ims degti, gausiai lašinti riebalus ir rūkti, o mėsa liks neiškepusi. Beje, jei turite – prieš kepant užmeskite ant anglių kelias rozmarino šakeles. Jos smilks ir suteiks kepsneliams papildomo aromato.

Iešmelius vartyti nebus labai patogu, todėl padėkite juos virš žarijų ir leiskite ramiai apkepti vienai pusei. Vėliau juos apversite, pakepsite dar kelias minutes ir patiekalas bus paruoštas.

Kiaulienos išpjova iškepa labai greitai, be to, prie kepimo prisideda įkaitę šoninės riebaliukai. Viskas panyra į pakaitintų žolelių aromatą ir sukuria tikrą magiją. Šie vėrinukai labai skanūs, paruošiami greitai ir nereikalauja papildomo laukimo. Teoriškai galite viską nusipirkti parduotuvėje ir važiuoti tiesiai į gamtą. Supjaustysite ir suversite jau atvykę į vietą.

Dar vienas patarimas: jeigu turėsite galimybę – nusipirkite rytietiškos duonos. Ją apšlakstysite aliejumi ir kai nuimsite iškeptus vėrinukus, tuomet duonutę tiesiog keliolikai sekundžių užmesite ant pravėsusių žarijų. Aliejus įsigers, karštis atgaivins duonutę, suteikdamas jai šilumos, traškumo ir dūmo aromato.

Tai bus puikus užkandis prie vėrinukų. Tiesą sakant, turint šios duonos ir ant žarijų keptos mėsos papildomai užtenka kelių šviežių daržovių bei žolelių garnyrui ir turėsite prabangų stalą. Laužkite duoną rankomis, ragaukite kepsnelius ir užkąskite daržovėmis bei žalumynais. Ir nereikia jokių salotų, priedų ir užtepėlių. Šių kelių komponentų pilnai užteks tam, kad pasijustumėte laimingi.

Skanaus!

Receptas iš valgiai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.