5 netikėti patiekalai, kuriems pagaminti prireiks sezono hito – ridikėlių

Džiugios naujienos mėgstantiems skaniai ir sveikai pavalgyti: Lietuvoje įsibėgėjo kultinių vasariško daržo gėrybių – ridikėlių – sezonas. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenys rodo, kad ridikėlius pirkėjai iš prekybos centrų lentynų tarytum šluote šluoja, o būdų juos panaudoti virtuvėje apstu: tinka ne tik gaivioms salotoms, šaltibarščiams ar sumuštiniams gardinti, bet ir netikėtiems kulinariniams eksperimentams, kurie nepaliks abejingų.

 Iš ridikėlių galima paruošti daug puikių patiekalų.<br> 123rf.com nuotr.
 Iš ridikėlių galima paruošti daug puikių patiekalų.<br> 123rf.com nuotr.
 Iš ridikėlių galima paruošti daug puikių patiekalų.<br> 123rf.com nuotr.
 Iš ridikėlių galima paruošti daug puikių patiekalų.<br> 123rf.com nuotr.
 Iš ridikėlių galima paruošti daug puikių patiekalų.<br> 123rf.com nuotr.
 Iš ridikėlių galima paruošti daug puikių patiekalų.<br> 123rf.com nuotr.
 Šaltoji ridikėlių sriuba.<br> 123rf.com nuotr.
 Šaltoji ridikėlių sriuba.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 8, 2018, 2:33 PM

Vos pasirodę parduotuvių lentynose ridikėliai iš karto tampa viena perkamiausių daržovių, rodo apsipirkimo tendencijos „Maximoje“. Praėjusį sezoną pirkėjai įsigijo daugiau nei 1,5 milijono ridikėlių ryšulėlių.

„Mūsų prekybos centrų pirkėjai ridikėlių derliumi gali džiaugtis tikrai ilgai, nes pirmosios daržovės parduotuves pasiekia jau pavasario pradžioje. Vertingųjų medžiagų gausa išsiskirianti daržovė puikiai tinka ne tik garnyrui ar įprastiems patiekalams gardinti, bet dėl unikalių skoninių savybių yra ir puikus ingredientas netikėtiems kulinariniams deriniams kurti“, – sako Aidas Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas.

Maisto ekspertas dalijasi penkiomis originaliomis receptų idėjomis, kuriose ridikėliai – neatsiejama dalis.

Sveikuoliški ridikėlių traškučiai

Toks sveikuoliškas užkandis, pasak A.Polenino, puikiai tiks kiekvienam vasariškam vakarėliui, taip pat tais atvejais, kai norisi ko nors skanaus, tačiau greitai paruošiamo ir nežalingo organizmui.

Traškučiams paruošti reikės 20 vienetų ridikėlių, šaukšto alyvuogių aliejaus, šaukštelio kario, žiupsnelių druskos ir saldžiosios paprikos miltelių, taip pat šiek tiek juodųjų pipirų.

„Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir apipurkškite jį aliejumi. Ridikėlius supjaustykite kuo ploniau, idealu – daržovių pjaustykle. Suberkite juos į dubenį ir uždenkite maistine plėvele, tada pakaitinkite mikrobangų krosnelėje apie 40 sekundžių, o ištraukę nupilkite skystį ir nusausinkite. Įpilkite nedaug aliejaus ir suberkite prieskonius, tada permaišykite ir išdėliokite ridikėlius ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, vienu sluoksniu. Įkaitintoje orkaitėje kepkite sausai 180 laipsnių temperatūroje 3-5 min., po to apverskite ir sumažinę temperatūrą iki 110 laipsnių, džiovinkite dar 10-15 minučių, kol ridikėliai taps traškūs. Traškučius reikėtų patiekti atvėsintus“, – rekomenduoja ekspertas.

Aštrus užkandis su ridikėliais

Kitą ridikėliais kvepiantį užkandį A.Poleninas rekomenduoja mėgstantiems pavalgyti aštriau.

Patiekalui paruošti reikės 30 ml aliejaus, 300 g gabalėliais pjaustytos kiaulienos nugarinės, 40 g griežinėliais pjaustytų svogūnų, 6 g česnakų, šaukštelio druskos, kmynų ir cinamono, 500 ml vandens, šiek tiek gvazdikėlių, 50 g pomidorų padažo, 20 g aitriosios paprikos, 2 g kalendros, vieno raudonojo kopūsto, 5 ridikėlių ir „nacho“ tipo kukurūzų traškučių.

„Apskrudinkite kiaulieną, sudėkite svogūnus bei česnakus ir kepkite kelias minutes. Įpilkite vandens, įberkite druskos ir troškinkite, kol mėsa suminkštės ir taps plėšoma. Išimtą iš sultinio mėsą suplėšykite gabalais, o į sultinį supilkite aliejuje pakaitintą pomidorų padažą. Kaitinkite, kol užvirs, suberkite prieskonius ir virkite dar apie 10 minučių. Tada padažą sumaišykite su mėsa. Traškučius paskrudinkite orkaitėje, sudėkite ant jų mėsos masę ir pagardinkite ant viršaus uždėję plonai supjaustytus ridikėlius, kurie užkandžiui suteiks nepriekaištingo skonio akcentą“, – sako A.Poleninas.

Gaivinančios salotos su arbūzu

Tuo tarpu norintiems paskanauti salotų A. Poleninas rekomenduoja išbandyti originalų ridikėlių ir arbūzų salotų receptą.

Jo teigimu, tokios salotos maloniai atgaivins net karščiausią dieną, o joms paruošti tereikės kilogramo arbūzo, poros mėtos lapelių, puodelio ridikėlių, žaliosios citrinos sulčių, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, keturių agurkų, 200 g rukolos ir šaukštelio druskos.

„Tokias salotas pagaminsite vos per kelias minutes, ir darbas čia – juokų. Jums tereikia arbūzą nuvalyti, išimti sėklas ir supjaustyti kubeliais. Susmulkinti ridikėlius, mėtos lapelius, agurkus ir sumaišyti su likusiais ingredientais. Tuo tarpu rukolą naudokite papuošimui – prieš patiekdami, pabarstykite ant viršaus“, – siūlo A.Poleninas.

Ridikėlių salotos su migdolų padažu

Dar vienas salotų variantas, kurį rekomenduoja A.Poleninas, taip pat nepareikalaus sugaišti daug laiko. Ridikėlių salotoms su migdolų padažu paruošti jums reikės saujos mėgstamų salotų, keturių ridikėlių, saujos svogūnų laiškų ir saujos petražolių, taip pat vienos saldžiosios paprikos ir pusės stiklinės migdolų.

„Ruošdami šias salotas salotų lapus ir petražoles suplėšykite, svogūnų laiškus ir ridikėlius supjaustykite. Daržoves ir žalumynus išdėliokite lėkštėje, apibarstykite smulkiai supjaustyta paprika. Finalinis akcentas – pora migdolų padažo šaukštų užlietų ant daržovių. Tokį padažą paruošite pusę stiklinės migdolų užpylę vandeniu ir palikę mirkti pernakt, vėliau užpylę dviem stiklinėm vandens ir susmulkinę smulkintuvu. Nukoštą migdolų pieną plakite, kol masė sutirštės. Padažą pagardinkite smulkintais krapais ir žiupsneliu druskos“, – rekomenduoja „Maximos“ ekspertas.

Šalta baltoji ridikėlių sriuba

Galiausiai A. Poleninas atsigręžia į mėgstančius paskanauti šaltos sriubos, tačiau jau spėjusius persivalgyti šaltibarščių – siūlo ne ką mažiau skanią gaivios sriubos idėją. Šaltai baltajai ridikėlių sriubai paruošti reikės pusės litro kefyro, vieno ilgo agurko, dviejų virtų kiaušinių, aštuonių ridikėlių, saujos svogūnų laiškų, ryšulėlio krapų, stiklinės šalto virinto vandens, žiupsnelio druskos ir pipirų.

„Supjaustykite ridikėlius ir agurką, susmulkinkite krapus ir svogūnų laiškus, viską suberkite į kefyrą. Įpylę vandens, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais, įmaišykite ir pjaustytus virtus kiaušinius. Kaip ir šaltibarščiai, ši balta ridikėlių sriuba idealiai dera su karštomis bulvėmis, o pačią geriausia valgyti gerai atvėsintą“, – siūlo A.Poleninas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.