Prancūziškas batonas – išsikepkite ir jūs

Traški plutelė ir minkštutėlis vidus – ne veltui prancūzai taip didžiuojasi savo batonais, vadinamosiomis bagetėmis. O jeigu išsikepsite ją patys, nuo stalo ji išnyks greičiau, negu bet kuri, pirkta prekybos centre ar kepyklėlėje. 

 Prancūziški batonai (bagetės).<br> 123rf.com nuotr.
 Prancūziški batonai (bagetės).<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 11, 2018, 10:03 AM, atnaujinta Jun 4, 2023, 6:04 PM

Žinoma, visuomet atsiras tokių, kurie mieliau neteps rankų ir batoną nusipirks. O su tais, kurie nori viską paruošti patys, dalinamės puikiu išbandytu prancūziško batono receptu.

Jo ruošimas užtruks 4 valandas, tačiau patikėkite – daugiau laiko prabėga laukiant, o ne aktyviai dirbant. 

Iš nurodyto kiekio produktų išeis trys prancūziški batonai, vadinamosios bagetės, kurios tilps jūsų orkaitės skardoje. 

Prancūziški batonai

Reikės: 

  • 1,5 puodelio vandens, 
  • 1 a. š. (3,5 g) sausų mielių, 
  • 410 g miltų, 
  • 3 a. š. jūros druskos, 
  • aliejaus kepimo popieriui ištepti,
  • pusės puodelio ledukų. 

Kaip gaminti

Pašildykite vandenį iki 45 laipsnių ir sumaišykite su mielėmis. Pirmiausia užpilkite jas šaukštu ar dviem vandens, gerai išmaišykite, tada supilkite likusį vandenį. 

Palūkėkite 20 minučių, tuomet įmaišykite miltus. Leiskite jiems sudrėkti – dar palūkėkite 20 minučių.

Tuomet berkite druską ir užminkykite tešlą. Minkykite bent 10 minučių, kol bus minkšta ir elastinga.

Dėkite į dubenį, uždenkite maistine plėvele ir pastatykite šiltai, kol pakils dvigubai. 

Dėkite ant miltuoto paviršiaus, kiek suplokite į keturkampį, šonus užlenkite link vidurio, tuomet link vidurio užlenkite viršų ir apačią – gausite storą keturkampį tešlos gabalą ir dėkite vėl šiltai. Per valandą tešlos vėl padvigubės. 

Padalinkite į tris dalis ir suformuokite tris batonus. Stenkitės nenaudoti daug miltų paviršiui apibarstyti. Batonai nuo to tik kietės. Naudokite tik tiek, kad jie neliptų prie paviršiaus. 

Kiekvienam batonui atkirpkite po tokį gabalėlį kepimo popieriaus, kad šonus galėtumėte pakelti aukštyn ir apsaugoti nuo batonų susilietimo tešlai kylant. Prieš dėdami batonus kepimo popierių lengvai ištepkite aliejumi. 

Kol batonai kyla, įkaitinkite orkaitę iki 250 laipsnių. Paruoškite lentynas: batonus reikės kepti per vidurį, o žemiau dėkite tuščią kepimo indą.

Kai orkaitė įkais, batonuose padarykite keletą skersų įpjovimų, skardą su jais  dėkite į orkaitę per vidurį, o po ja į indą greitai suberkite ledo kubelius. Uždarykite orkaitę ir palikite 20 minučių. 

Dėl garų, susidariusių nuo ledo kubelių, batonai dar spės išsipūsti, kol jų plutelė taps kieta ir traški.

Ir štai, batonai, kuriais taip didžiuojasi prancūzai, iškepė. Ne taip ir sudėtinga, ar ne? 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.