Greitai paruošiamos užkandėlės įtiks daugeliui – ir gardu, ir sveika

Užkietėję futbolo aistruoliai bei sporto mėgėjai jau sulaukė šių metų pasaulio futbolo čempionato, kuris vyks iki pat liepos vidurio. Tie, kurie čempionatą žada stebėti namuose prie televizorių ekranų, suka galvą, kokiais užkandžiais pasirūpinti prieš kiekvienas svarbias rungtynes. 

 Keptos saldžiosios bulvės su varškės padažu.<br> 123rf.com nuotr.
 Keptos saldžiosios bulvės su varškės padažu.<br> 123rf.com nuotr.
 Moliūgo traškučiai su parmezanu.<br> 123rf.com nuotr.
 Moliūgo traškučiai su parmezanu.<br> 123rf.com nuotr.
 Humusas su avokadais.<br> 123rf.com nuotr.
 Humusas su avokadais.<br> 123rf.com nuotr.
 Riešutai su prieskoniais.<br> 123rf.com nuotr.
 Riešutai su prieskoniais.<br> 123rf.com nuotr.
 Maži pomidoriukai.<br> 123rf.com nuotr.
 Maži pomidoriukai.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 15, 2018, 11:40 AM

Šia proga prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pateikia keletą itin paprastų, greitai paruošiamų bei sveikų užkandžių idėjų.

Ne paslaptis, jog užkandžiai – viena svarbiausių varžybų stebėjimo dalių. Verdant emocijoms bei azartui, stebint įtemptą žaidimą, beveik visada norisi lengvo, traškaus, pikantiško, o kartu ir lengvai paruošiamo maisto. 

„Pastebime, jog sveiko maisto tendencijos keičia net ir įprastų užkandžių tradicijas. Sporto aistruoliai dažniau renkasi pasaulio virtuvės siūlomas sveikas traškučių alternatyvas, namų gamybos padažus bei pagardus“, – sako V. Juodkazienė 

Maisto ekspertės teigimu, daugelis lietuvių šiandien užkandžius ruošia iš vaisių, daržovių, išmėgina įvairius namuose skrudintų pistacijų, migdolų, anakardžių ar lazdyno riešutų receptus. V. Juodkazienė pastebi, kad lietuviai pomidorų padažą, majonezą ar įvairius kitus paruoštus padažus vis dažniau keičia namų gamybos humusu, gvakamole ar įvairiais pikantiškais jogurtų deriniais. 

Maisto ekspertė pastebi, kad lietuviai vis dažniau kreipia dėmesį į sveiką mitybą, todėl siūlo pasigaminti keletą greitai paruošiamų, daugelio skoniui įtinkančių užkandžių, kuriuos ir lengva, ir paprasta paruošti namuose iki varžybų likus vos keliolikai minučių, o visus ingredientus rasite parduotuvėje.

Aštrūs riešutai su prieskoniais

Reikės:

100 g migdolų, 

200 g anakardžių riešutų, 

1 kiaušinio baltymo,

50 g rudojo cukraus,

1 a. š. maltos paprikos,

2 a. š. Kajeno pipirų,

1 a. š. druskos,

1 v. š. tarkuotos apelsino žievelės.

Gaminimas

Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių, o kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Riešutus nuplikykite – sudėkite į dubenėlį, užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite vieną minutę. Tuomet vandenį nupilkite, o riešutus labai gerai nusausinkite. 

Dubenyje išplakite kiaušinio baltymą iki lengvų baltų putų. Suberkite rudąjį cukrų, maltą papriką, Kajeno pipirus, druską ir apelsino žieveles. Galiausiai suberkite riešutus ir gerai išmaišykite, kad visi riešutai pasidengtų mase. 

Paskleiskite riešutus ant kepimo popieriumi išklotos skardos vienu sluoksniu. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių vis pamaišydami, kad riešutai apskrustų iš visų pusių. Skanaus!

Humusas su avokadais

Reikės:

400 g konservuotų avinžirnių,

2 nuluptų prinokusių avokadų ,

50 g maltų sezamų sėklų pastos,

1 v. š. žaliųjų citrinų sulčių,

2 skiltelių česnako,

3 v. š. alyvuogių aliejaus,

1/4 a. š. kumino,

1 v. š. šviežios kalendros,

žiupsnelio druskos,

žiupsnelio raudonojo pipiro,

500 g daržovių (morkų, brokolių, kalafiorų, paprikų).

Gaminimas

Maišytuve susmulkinkite avinžirnius, avokadus, žaliosios citrinos sultis, česnako skilteles, sezamų sėklų pastą ir kuminą iki minkštos tyrės. Viską apibarstykite druska. Sudėkite masę į dubenį, pagardinkite kalendromis ir raudonaisiais pipirais. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir palikite šiek tiek pastovėti. 

Atskiroje lėkštėje pasiruoškite mėgstamas daržoves. Jeigu renkatės morkas ar paprikas, supjaustykite jas pailgomis juostelėmis, o kalafiorus ar brokolius supjaustykite galvutėmis, kad būtų patogu merkti juos į humusą. Galite tarpusavyje derinti įvairių daržovių asorti. Daržoves merkite į humusą ir skanaukite!

Saldžiosios bulvės su rikotos sūriu ir pesto padažu

Reikės:

2 vnt. saldžiųjų bulvių,

100 g rikotos sūrio,

100 g tepamo varškės sūrelio,

6 v. š. alyvuogių aliejaus,

30 g kietojo sūrio,

20 g kepintų anakardžių riešutų,

1 skiltelės česnako,

saujos bazilikų,

žiupsnelio druskos.

Gaminimas

Įkaitinkite orkaitę iki 210 laipsnių temperatūros. Saldžiąsias bulves supjaustykite maždaug centimetro storio riekelėmis, dėkite ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos, apšlakstykite aliejumi ir pašaukite į įkaitusią orkaitę. Kepkite apie pusvalandį arba kol suminkštės. 

Kol kepa saldžiosios bulvės, rikotos sūrį ir varškės sūrį išsukite elektriniu plakikliu iki kremo konsistencijos. Atskirai trintuve sumalkite bazilikus, aliejų, riešutus, česnaką ir druską. Viską sudėkite į dubenį ir išmaišykite su sūriu, jeigu reikia – pagardinkite druska.

Iš orkaitės išimkite bulvių riekeles ir leiskite joms truputį atvėsti. Ant jų dėkite po arbatinį šaukštelį varškės kremo. Pabaigoje kiekvieną užkandį dekoruokite riešutu.

Arba valgykite dažydami į varškės padažą.

Parmezano ir moliūgo traškučiai

Reikės:

1 didesnio ir plonomis riekelėmis supjaustyto moliūgo, 

2 v. š. alyvuogių aliejaus,

150 g duonos trupinių,

200 g smulkiai tarkuoto parmezano,

200 g graikiško jogurto,

3 v. š. šviežiai kapotų petražolių,

2 a. š. česnako miltelių,

1 v. š. citrinos sulčių,

žiupsnelio druskos,

žiupsnelio juodųjų pipirų,

žiupsnelio maltų raudonųjų paprikų.

Gaminimas

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros, o kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. 

Dideliame dubenyje sumaišykite moliūgų riekeles su alyvuogių aliejumi. Apibarstykite druska, juodaisiais pipirais ir malta raudonąja paprika. 

Atskirame dubenyje sumaišykite duonos trupinius, parmezaną, du valgomuosius šaukštus petražolių ir česnako miltelius. Masėje apvoliokite kiekvieną moliūgų riekelę, dėkite ant skardos ir pašaukite į įkaitusią orkaitę. Kepkite apie 20 minučių. 

Kol kepa traškučiai, pasiruoškite padažą. Graikišką jogurtą sumaišykite su citrinos sultimis, ir likusiu šaukštu petražolių. Padažą pagardinkite druska, pipirais ir malta raudonąja paprika. Skanaus!

Traškūs vyšniniai pomidoriukai

Reikės:

800 g vyšninių pomidorų,

150 g duonos trupinių,

50 g smulkiai tarkuoto parmezano,

2 v. š. lydyto sviesto,

2 vnt. suplaktų kiaušinių, 

150 g miltų,

1 a. š. raudonėlių,

žiupsnelio druskos,

žiupsnio juodųjų pipirų.

Gaminimas

Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių temperatūros, o kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Dubenyje sumaišykite duonos trupinius, parmezaną, lydytą sviestą ir raudonėlius, pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. 

Apvoliokite vyšninius pomidorus miltuose, tada plaktame kiaušinyje, tada trupiniuose ir vėl kiaušinyje ir galiausiai išdėliokite ant skardos. Kepkite apie 20 minučių arba tol, kol patiekalas įgis auksinę spalvą. Atvėsusius traškius pomidorus galite išmėginti su graikiško jogurto padažu arba humusu ar gvakamole. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.