Cukinijų ir vištienos apkepas: švelnu, gardu, lengva ir sotu

Įsibėgėjus liepai pasipila daržo gėrybės – viskas šviežia, ką tik nuskinta, trašku ir aromatinga. Ir jeigu neapskaičiuoji, tuomet priauga tiek, kad neturi kur dėti ir imi sukti galvą, kaip sunaudoti taip stropiai ir su meile augintas daržo gėrybes. 

 Cukinijų ir maltos vištienos apkepas su sūriu.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Cukinijų ir maltos vištienos apkepas su sūriu.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

valgiai.lt

Jul 16, 2018, 5:05 PM, atnaujinta Jul 12, 2023, 9:35 AM

Štai, pavyzdžiui, cukinijos. Jos be proto skanios, kol užauga vyriško spindžio dydžio. Tiesiog pjauni išilgai, pasūdai, papurški aliejumi ir ant grotelių. Gardumėlis! 

O ką daryti, jeigu ilgąjį savaitgalį praleidai svečioje šalyje ir niekieno neprižiūrimos cukinijos užaugo veik kilogramo dydžio (suprantu – terminas keistas, bet vaizdingai apibūdina moliūgų, cukinijų ir aguročių dydį)? 

Konservuoti tingu, troškiniai ir sriubos pabodo… Galima pasigaminti gratiną! Tai prancūziškas terminas, reiškiantis patiekalą, kuris pagamintas taip, kad viršus būtų padengtas traškia, auksaspalve plutele. Tai daroma orkaitėje, neretai – pasitelkiant grilio režimą.

Cukinijų ir vištienos gratinas

Reikalingi produktai:

  • vidutinio dydžio cukinija (~800 g),
  • 500 g vištienos faršo,
  • svogūno galva,
  • sauja krapų šakelių,
  • 2 kiaušiniai,
  • 100 g tarkuoto kietojo sūrio,
  • druskos/pipirų/prieskoninių žolelių,
  • aliejaus kepimo formai patepti.

Kaip gaminti

Cukiniją nuplauname, nupjauname uodegėlę, nulupame ir sutarkuojame rupiai. Pasūdome, pamaišome ir paliekame dubenyje, kad išsiskirtų sultys.

Nulupame svogūną ir supjaustome kuo mažesniais kubeliais. Svogūną ir prieskonius suberiame į faršą, išmaišome.

Nukošiame išsiskyrusias cukinijos sultis (kitaip bus labai skysta).

Įmaišome į faršą prieskoniais, kiaušinius ir smulkiai kapotus krapus.

Kepimo formą patepame aliejumi, sudedame mišinį ir pašauname į +180C orkaitę 40-45min.

Paviršiui pradėjus pakraščiuose rusti išimame indą, užbarstome kietuoju sūriu ir pašauname dar 10 min., kol sūris ištirps ir kiek paskrus.

Išimame iš orkaitės, leidžiame pravėsti ~10 min. ir patiekiame.

Švelnus, gardus, lengvas ir kartu sotus patiekalas. Patiks visai šeimai arba užklydusiems svečiams. Nors šiais laikais svečiai nebeužklysta va taip, tiesiog. Visi skambina, iš anksto derina susitikimą, visi skuba, lekia, pavargę ir niekam neturi laiko. Jokios romantikos…

Ką galima keisti? Vištienos faršą galima keisti kalakutiena. Galima gardinti česnaku, gal aitriąja paprika arba pievagrybiais. Vakar kepėte vištą orkaitėje ir liko nemažai nesuvalgyta? Pašalinkite kaulus, nuimkite odą bei kremzles ir mėsą supjaustykite kubeliais. Pridėkite mažais kubeliais pjaustytų virtų bulvių arba tiesiog virtų ryžių. Gratinas bus ir gardus ir labai sotus.

Neturite cukinijos? Tiks moliūgas, baklažanas ar kita gimininga daržovė. Papildykite receptą šviežiai lukštentais ir trumpai blanširuotais žaliaisiais žirneliais. Įsivaizduojate, kaip bus skanu?

Nebijokite improvizuoti. Ir bandykite viską, kas nauja. Dabar daržovės šviežios, gardžios – sunku būtų sugadinti patiekalą. Pradžiuginkite savo namiškius šiuo patiekalu ir aš pažadu, kad visi apsidžiaugs ir jus pagirs paragavę kažko naujo ir kiek neįprasto.

Skanaus!

Receptu pasidalino valgiai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.