Vasariška, lengva ir gaivu: prancūziškas pyragas su cukinijomis ir varške

Vasara yra tartų – atvirų prancūziškų pyragų – laikas. Kai saulutė dangumi ritinėjasi, norisi lengvo ir gaivaus užkandžio, tad toks pyragas yra šaunus pasirinkimas. 

 Prancūziškas pyragas su cukinijomis ir varške.<br> Nuotr. iš „Duok druskos“.
 Prancūziškas pyragas su cukinijomis ir varške.<br> Nuotr. iš „Duok druskos“.
Daugiau nuotraukų (1)

Dangira Šimašiutė, „Duok druskos“

Jul 29, 2018, 11:28 AM, atnaujinta Jul 26, 2023, 8:29 AM

Beveik kiekvieną tartą galima patiekti šiltą arba visai atvėsusią, tad tai yra praktiškas patiekalas, kurį galima skanauti ne tik namuose, bet ir gamtoje. 

Aš šiuo gaiviu cukinijų pyragu mėgavausi gamtoje. Kad būtų patogiau, išsivežiau jį kepimo formoje, žali medžių lapai atstojo lėkštutes, o stalo įrankių vargu ar reikia.

Pyragas su cukinijomis ir varške 

Reikės (6-8 porcijoms)

Tešlai:

  • 300 g miltų,
  • druskos,
  • 150 g sviesto, kambario temperatūros,
  • 1 kiaušinio,
  • gal trupučio šalto vandens.

Įdarui:

  • 3 jaunų, vidutinio dydžio cukinijų,
  • druskos,
  • 200 g varškės,
  • 130 g grietinės,
  • 4 kiaušinių,
  • 2 šaukštų kapotų mėtų lapelių,
  • 1/2 arb. šaukštelio kumino,
  • pipirų,
  • 70 g tarkuoto sūrio.

Kaip gaminti 

Tešlai miltus sumaišykite su druska, sudėkite sviestą, trinkite miltus su sviestu rankomis, kol susidarys trapūs trupiniai. Įmaišykite lengvai plaktą kiaušinį. Jei tešla per kieta, įpilkite lašelį šalto vandens, o jei kiaušinis buvo labai didelis ir tešla yra labai lipni, įberkite dar truputį miltų. 

Atvėsinkite tešlą bent pusvalandį šaldytuve, iškočiokite ir padenkite ja 32 cm skersmens tartos formą. Pabadykite dugną ir padėkite į šaldytuvą, kol jos vėl prireiks.

Cukinijas sutarkuokite stambia tarka, sudėkite į kiaurasamtį, apiberkite geru žiupsniu druskos ir palikite pastovėti, kad galėtų nuvarvėti išsiskyrusios sultys.

Orkaitę įkaitinkite 200 C°.

Jei varškė labai grūdėta, ją sumalkite virtuviniu kombainu, kad būtų kuo glotnesnė.

Sumaišykite varškę su grietine ir kiaušiniais. Sudėkite kapotas mėtas ir kumino prieskonius. Pagardinkite mišinį pipirais. Nuo tarkuotų cukinijų delnais gerai nuspauskite sultis, sudėkite cukinijas į mišinį. Gerai išmaišykite.

Mišinį supilkite į tešla išklotą tartos formą, apiberkite tarkuotu sūriu. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 40 min.

Mėgaukitės tiesiog taip arba su žaliomis salotomis.

Receptu pasidalino „Duok druskos“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.