Gamybos receptas, jau tapęs klasika, puikus daugeliu aspektų – gamindami ir žiemą ragaudami suprasite, kodėl. Naujiena tik mano sumanytas būdas suvartoti peraugusius agurkus.
Kai tik agurkų plantacijose atsiranda storapilvių agurkų, juos nulupu, perpjaunu į keturias dalis ir išimu sėklas, pjaustau apie 2 cm juostomis. Jas sudedu į gilesnį indą.
Toliau produktus skaičiuoju tokiomis proporcijomis:
- 1 l šilto vandens (apie 40 C),
- 3 v. š. be kaupo rupios druskos (apie 75 g),
- 3–4 skiltelės česnako,
- sauja vyšnių ir juodųjų serbentų lapų.
Pilu ant agurkų juostų litrą vandens, dedu druską, vėl vandenį, vėl druską. Ir taip tol, kol juostos panyra skystyje. Tuomet įpjaustau česnakus, sudedu delnuose pagniaužytus lapus, ranka gerai išmaišau, kol nebesijaučia druskos kristalų.
Juostas pridengiu lėkšte (svorio nereikia) ir palieku 2–3 dienoms rūgti. Kasdien bent porą kartų nuimu lėkštę ir ranka ar mediniu šaukštu gerai pamaišau.
Praėjus pirminio rūgimo laikui juostas traukiu iš skysčio, perplaunu po šalto vandens srove ir palieku koštuve. Skystį, kuriame rūgo agurkai, pilu lauk.
Užsukamus 1 l ar 0,7 l talpos stiklainius išplaunu ir iškaitinu orkaitėje 70 C temperatūroje (vėjelio režimu). Dangtelius visad naudoju tik naujus, todėl juos tik perplaunu karštu vandeniu.
Juostas talpiai dedu į stiklainius, labai stipriai spausti neverta. Kelias dienas rūgusios juostos tampa lanksčios, todėl į stiklainius jų telpa žymiai daugiau, nei žalių agurkų.
Kiekvieną stiklainį sklidinai užpilu šaltu vandeniu, užsuku dangtelius ir iškart nešu į rūsį. Šaltoje aplinkoje sustoja rūgimo procesas, todėl juostos ir žiemą yra šviežiai raugtų agurkų skonio.
Puikus užkandis ar garnyras, o iš juostų gaminta agurkinė sriuba nustebins kitokiu, gaiviu skoniu.
Receptu pasidalino „Kūmutės virtuvė“