Trapios tūtelės ar krepšeliai
Reikalingi produktai:
- 2 baltymai,
- 50 g šviesių speltų miltų,
- 50 g cukraus pudros,
- 35 g sviesto,
- lašelis vanilės ekstrakto (ar migdolų),
- keli grūdeliai druskos.
Baltymus su pudra išplakti iki baltumo – standžių putų nereikia, bet masė turi būti tikrai balta. Mentele įmaišyti persijotus miltus, druską. Galiausiai – ištirpintą sviestą.
Tepti tešlą plonai tiesiai ant kepimo popieriaus ir kepti 180°C - 200°C apie 3-4 min.
Stebėkite, kad pilnai išdžiūtų, bet nedegtų, galbūt jūsų orkaitėje reikės mażinti temperatūrą ir ilginti kepimo laiką. Mano orkaitėje 200°C buvo per daug, tad primažinau ugnį.
Vos išėmus iš orkaitės – susukti ar suformuoti norimą formą, tai daryti reikia spėriai, nes vos atvėsę kepiniai ims lūžinėti. Todėl patartina nekepti po daug vienu metu.
Žinoma galite daryti, pavyzdžiui, apvalius, ir nereikės nieko lankstyti. Bet mano planas – įdaryti kremu, todėl susukau tūteles.
Plikytas grietinėlės kremas
Dieviško skonio kremas, riebokas, bet skonis – pasakiškas.
Reikalingi produktai:
- 2 tryniai,
- 200 g grietinėlės 30%,
- 30 g cukraus (jei mėgstat labai saldžiai – daugiau),
- 15 g krakmolo,
- 30 g sviesto,
- 1 a.š. vanilės ekstrakto ar, pavyzdžiui, konjako.
Kaip gaminti
Trynius, cukrų ir krakmolą išsukti šluotele iki vientisos masės, supilti grietinėlę ir kaitinti virš vidutinės ugnies nuolat maišant, kol sutirštės iki klampios masės.
Nukėlus nuo kaitros kelis kartus permaišant palaukti, kol atvės iki kambario temperatūros, supilti vanilę, dėti sviestą, pamaišyti, kol jis ištirps (jei bus per karšta, sviestas išsisluoksniuos, o to visai nereikia).
Uždengti plėvele, kad liestųsi, dėti į šaldytuvą, kol visiškai atauš, o dar geriau kelioms valandoms.
Prieš naudojant gerai išmaišyti ar išplakti. Puošti labai dera rūgštesnės uogos, rūgščios vynuogės.
Receptu pasidalino „Mėgėja kepėja“