Lengvas ir labai gardus cukinijų apkepas su morkomis: nebus gėda ir svečią pavaišinti

Daržų karalienės cukinijos, užkariavusios daugybę virtuvių, jau keletą mėnesių neužleidžia populiariausių daržovių pozicijų.

 Cukinijų ir morkų apkepas.
 Cukinijų ir morkų apkepas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 4, 2018, 3:44 PM, atnaujinta Aug 30, 2022, 4:16 PM

Šeimininkės mėgsta šias universalias nekaloringas daržoves, iš kurių galima pagaminti pačių įvairiausių patiekalų – nuo sriubos iki džemo, nuo pikantiško apkepo iki saldaus kekso. 

Dalinomės ne vienu apkepo receptu, o šįkart siūlome išbandyti kitokį apkepą, kuriame svarbų vaidmenį atlieka daržovių pjaustymo būdas. 

Šiame cukinijų ir morkų apkepe yra labai mažai miltų ir riebalų – didžiąją jo dalį sudaro daržovės ir kiaušiniai. Jis toks lengvutis, kad ne nuodėmė suvalgyti gabalėlį ir vėlai vakare.

O be to, kad yra skanus, jis dar ir nuostabiai atrodo – tad nebus gėda ir svečią pavaišinti.

Beje, jeigu apkepo liks, rytą džiaugsitės skaniais pusryčiais arba lauknešėliu į darbą. Mat šaltas šis apkepas ne ką mažiau gardus – gal netgi gardesnis.

Dalinamės išbandytu receptu. 

Cukinijų ir morkų apkepas

Reikės:

  • 2 vidutinio dydžio cukinijų (geltonos ir žalios arba dviejų žalių),
  • 3 vidutinio dydžio morkų,
  • 2 v. š. sviesto (geriau lydyto), 
  • 1-2 skiltelių česnako, 
  • 0,5 a. š. jūros druskos, 
  • juodųjų pipirų, 
  • 6 kiaušinių, 
  • 60 ml kefyro,
  • 120 g speltų miltų, 
  • 0,5 a. š. kepimo miltelių,
  • šviežių bazilikų.

Pastabos: šiam patiekalui tiks tik jaunos cukinijos – dideles, sausesnes cukinijas gali būti sunku tinkamai supjaustyti.

Jeigu speltų miltus keisite kvietiniais, jų reikės mažiau. Be to, miltų kiekis priklauso ir nuo kiaušinių dydžio – tešla turi būti kaip lietiniams.

Jeigu turite, į apkepą įmaišykite ir saujelę keptų miško grybų – jie čia labai dera.

Kaip gaminti 

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Stačiakampę skardą (28x18 cm) arba dvi pailgas kekso formas išklokite aliejumi pateptu kepimo popieriumi.

Morkas nuskuskite ir supjaustykite plonomis juostelėmis daržovių skutimo peiliuku arba specialia pjaustykle – mandolina. 

Cukinijas taip pat supjaustykite daržovių skutimo peiliuku – jeigu tai jaunos cukinijos, kurių žievė nestora, nulupti nereikia.

Į keptuvę dėkite šaukštą lydyto sviesto, berkite smulkintus česnakus, pjaustytas morkas, apibarstykite druska, pipirais ir pakepinkite, kol suminkštės. 

Taip pat apkepkite ir cukinijas, tik trumpiau. Susidariusį skystį nupilkite. 

Dubenyje sumaišykite birius produktus: miltus, likusią druską, kepimo miltelius. Kitame dubenyje suplakite kiaušinius su kefyru, supilkite miltų masę ir lengvai išmaišykite. 

Į šią masę įmaišykite keptas daržoves, kapotus šviežius bazilikus. 

Pilkite masę į formą ir dėkite kepti į orkaitę 40-45 minutėms. 

Ar iškepė, tikrinkite mediniu pagaliuku – jeigu jis neapsivelia tešla, apkepas iškepęs. 

Karštas apkepas blogai pjaustosi, todėl neskubėkite. Leiskite jam pastovėti 15 minučių, išimkite iš formos, dar šiek tiek atvėsinkite. 

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.