Pasiruoškite netikėtam skonio potyriui: turkiški cukinijų blynai su feta

Rugsėjo pradžia tokia turtinga – pripildo namus sodo ir daržo gėrybių. Į darbą vis kažkas atsineša obuolių ar savo kepto pyrago. Prasideda pats darbymetis tiems, kurie praėjusią vasarą bando uždaryti į stiklainiukus.

 Turkiški cukinijų blynai.<br> Nuotr. iš „Mano virtuvės teatras“.
 Turkiški cukinijų blynai.<br> Nuotr. iš „Mano virtuvės teatras“.
 Turkiški cukinijų blynai.<br> Nuotr. iš „Mano virtuvės teatras“.
 Turkiški cukinijų blynai.<br> Nuotr. iš „Mano virtuvės teatras“.
 Turkiški cukinijų blynai.<br> Nuotr. iš „Mano virtuvės teatras“.
 Turkiški cukinijų blynai.<br> Nuotr. iš „Mano virtuvės teatras“.
Daugiau nuotraukų (3)

Jorūnė Paužienė, „Mano virtuvės teatras“

Sep 6, 2018, 11:18 AM, atnaujinta Sep 26, 2023, 4:06 PM

O mes šiomis dienomis juokaujame, kad namuose turim tris šunis – kavalieriaus karaliaus Karolio spanielę Tūtą ir dvi taksiuko dydžio močiutės užaugintas cukinijas. Pastarosios augintinės namie taip neišdykauja, bet man ilgai kėlė galvos skausmą: ką naujo su jomis nuveikus?

Mano klasikiniame repertuare visuomet būna cukinijų apkepas su rūkytu varškės sūriu. Gerai ištobulintas, bet pabodęs.

Mažytes cukinijas galima įdaryti malta ar kapota mėsa su daugybe žolelių, prieskonių arba kruopomis. Bet šios cukinijos – ne tos svorio kategorijos.

Galiūnes cukinijas paprastai dedu į troškinius, į sriubas dėl tirštumo, darau su jomis padažą makaronams, kepu blynus su pilno grūdo miltais.

Apskritai nesaldiems blynams jaučiu silpnybę. Tad kai senoje užrašų knygelėje radau įkištą sulankstytą lapą su turkiško stiliaus cukinijų blynų receptu iš „The New York Times“, labai ilgai nedvejojau.

Traškūs iš išorės, minkšti viduje. Su daug žolelių. O dar kai pakepusi feta blyno viduje lydosi į kremą... pasaka. Nieko panašaus į tuos gličius beskonius cukinijų blynus, kurių nesinori net ir prisiminti.

Turkiški cukinijų blynai su feta, žolelėmis ir jogurto padažu

Reikalingi produktai

Tešlai:

  • viena didelė arba trys vidutinės cukinijos (sutarkavus, bet nenusunkus išėjo apie 700 g),
  • 100 g fetos (ir papildomai pabarstyti ant viršaus),
  • 3 dideli kiaušiniai,
  • apie 70 g miltų,
  • 3-4 valg. šaukštai smulkintų svogūnų laiškų,
  • dosni sauja smulkintų šviežių krapų,
  • 1 valg. šaukštas alyvuogių aliejaus,
  • druskos,
  • grūstų pipirų.

Padažui:

  • didelis indelis graikiško arba natūralaus jogurto,
  • skiltelė česnako,
  • mažas šviežias agurkas (nebūtina),
  • druskos.

Kaip gaminti

Cukiniją sutarkuokite burokine tarka. Sudėkite į sietelį, užberkite pusę arbatinio šaukštelio druskos ir palikite penkias minutes nusivarvėti. Tada tarkius rankomis sugniaužykite, kad išsunktumėte kiek įmanoma daugiau skysčio. Galima sudėti į virtuvinį rankšluostį ir gerai nugręžti.

Tris kiaušinius lengvai išplakite, šakute įmaišykite į cukinijų tarkius.

Sudėkite miltus, sutrupintą fetą, susmulkintas žoleles, šaukštą aliejaus, pusę arbatinio šaukštelio druskos, dosniai grūstų pipirų.

Į keptuvę įpilkite du valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus, jį gerai įkaitinkite ir kepkite blynus, kol taps auksinės spalvos, iš abiejų pusių.

Padažui į jogurtą sudėkite grūstą česnako skiltelę, druską. Galite įdėti ir smulkiai sutarkuotą šviežią agurką.

Patiekite ant viršaus užbarstę žolelių ir užtrupinę fetos.

Pirmasis recepto žingsnis yra ypač svarbus. Nes tik gerai nusunkus cukinijas įmanoma iškepti blynelius, kurie būtų traškūs iš išorės. Nepagailėkite jėgų ir kantrybės.

Jei įtarkuosite į padažą agurko, jis primins dzadzikį, bus gaivesnis.

Receptu pasidalino „Mano virtuvės teatras“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.