Patarė, kaip šaldyti pomidorus: prireiks maišelių ir šiaudelio

Nepaisant gausaus pomidorų derliaus daržuose, pomidorų paklausa šiemet – panaši kaip ir pernai. 

 Šiais metais pomidorai gausiai sirpo šiltnamiuose ir daržuose.<br> 123rf nuotr.
 Šiais metais pomidorai gausiai sirpo šiltnamiuose ir daržuose.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 7, 2018, 1:23 PM, atnaujinta Sep 7, 2018, 3:08 PM

Tai rodo lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenys.

„Šiais metais pomidorai gausiai sirpo ir mūsų tiekėjų, ir pirkėjų šiltnamiuose ir daržuose. Ir nors, rodos, šių vaisių jau galėjome atsivalgyti į valias, gausus pasirinkimas ir įvairios, net įmantrios jų rūšys vilioja gaminti iš pomidorų vėl ir vėl. 

Bendradarbiaujame su itin aukštos kokybės daržoves tiekiančiais mūsų šalies ir užsienio ūkininkais. Todėl beveik 30 skirtingų pomidorų rūšių – nuo mažųjų, didžiųjų ar vynuoginių su šakelėmis iki slyvinių, avietinių ir gintarinių – ne tik derliaus metu, bet nuolatos, nepaisant metų laiko, gali maloniai suvirpinti ir subtiliausius skonio receptorius“, – sakė „Maximos“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas.

O originalių, nekasdieniškų patiekalų, ką būtų galima paruošti iš pomidorų, netrūksta. A.Poleninas pasidalijo keliais jų.

Šaldyti pomidorai – šviežias aromatas net ir žiemą

Reikės: pomidorų, šaldymo maišelių, šiaudelio. 

Pirmiausia pomidorus gerai nuplaukite ir kruopščiai nusausinkite. Pašalinkite stiebelį ir išpjaukite pomidoro „šaknį“. Supjaustykite raudonžandį skiltelėmis. Sudėkite jas ant padėklo odele žemyn, tuomet apvyniokite padėklą maistine plėvele ir dėkite į šaldiklį.

„Toks šaldymo būdas leidžia mėgautis pomidorais, nesušalusiais į vieną masę. Kai pomidorai visiškai sustings, sudėkite juos į šaldymo maišelius. Labai svarbu, kad juos užspaudžiant maišeliuose neliktų oro. Jį iš maišelių ištrauksite šiaudeliu – įkiškite jį į vieną maišelio kraštą, užspauskite maišelį iki pat šiaudelio ir išsiurbkite orą. Atsargiai ištraukite šiaudelį, kad oras vėl nepatektų į vidų“, – patarė  A. Poleninas.

Taip išsaugoti pomidorai puikiai tiks sriuboms, troškiniams ir kitiems karščiu apdorojamiems patiekalams. Tiesiog leiskite pomidorams gerai atitirpti ir mėgaukitės jūsų mėgstamų pomidorų rūšių skoniu ir aromatu.

Saldus pomidorų džemas – užkandžiams ir ne tik gardinti

Reikės: 1 kg pomidorų (labiausiai tinka slyviniai), 400 g cukraus, 120 ml vandens, 2 valgomųjų šaukštų citrinų sulčių, 1 vnt. cinamono lazdelės, 3 česnako skiltelių, plačios juostelės citrinos žievelės.

Pirmiausiai pomidorus apačioje įpjaukite kryžmai. Tada sudėkite pomidorus į didelį puodą verdančio vandens ir palaikykite apie 3 minutes. Po to greitai ištraukite ir sudėkite į šaltą vandenį, o kad jis būtų dar šaltesnis, galite įdėti ledukų. Pomidorams kiek atvėsus nulupkite jų odeles, perpjaukite perpus ir išimkite sėklų masę (jos neprireiks). Likusius pomidorus smulkiai supjaustykite.

Tuomet visus ingredientus sudėkite į didelį puodą ir virkite ant stipriai įkaitintos ugnies iki masė pradės burbuliuoti, tada sumažinkite ugnį. Viską virinkite apie valandą nuolat pamaišydami arba kol padažas pradės įgauti tirštą ir spindinčią konsistenciją.

Tuomet iš ruošiamo džemo išimkite cinamono lazdelę, česnako skilteles ir citrinos žievelę. „Dar kaitinkite padažą apie 10 minučių kol jis taps tirštas. Jei padažas bus vis dar skystokas, virkite toliau, nuolat patikrindami jo konsistenciją.

Sutirštėjusią masę išpilstykite į sterilius stiklainius. Kai ji atvės, galite sudėti į šaldytuvą – džemas nesuges apie mėnesį. O norėdami džemu mėgautis ir ilgiau, prieš stiklainius pripildydami, 5 minutėms juos sudėkite į puodą su verdančiu vandeniu ir taip dezinfekuokite. Indus su džemu laikykite tamsioje bei vėsioje vietoje – taip džemas išsilaikys net metus“, – pasakoja ekspertas.

Pomidorų traškučiai – sveikuoliškas užkandis

Reikės: pomidorų, alyvuogių aliejaus, parmezano sūrio, Provanso žolelių prieskonių.

Pomidorus supjaustykite plonais griežinėliais, iš abiejų pusių patepkite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite prieskoniais. Tuomet sudėkite juos ant kepimo grotelių į orkaitę, įkaitintą iki 135°C laipsnių ir kepkite 2,5-3 valandas.

„Po grotelėmis orkaitėje būtinai padėkite kepimo skardą, išklotą aliuminio folija ar kepimo popieriumi, kitaip užtruksite valydami orkaitę. Keletą minučių prieš pomidorų traškučius išimant iš orkaitės, apibarstykite juos smulkiai tarkuotu parmezano sūriu ir kepkite toliau, iki sūris ištirps. Išėmę traškučius iš orkaitės, juos gerai atvėsinkite ir mėgaukitės lengvai paruošiamais, gardžiais užkandžiais“, – patarė A. Poleninas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.