Kulinarė siūlo skaniausią „Napoleoną“ – kiekvienai šeimininkei pavyks kitoks

„Kai užsirašiau šio torto receptą, dar 10 metų jo nekepiau, nes bijojau – atrodė, kad tikrai neišeis“, – kalbėdama apie tortą „Napoleoną“ LRT TELEVIZIJOS laidoje „Beatos virtuvė“ sako kulinarė Rūta Paulauskienė. 

 Tortas „Napoleonas“ – vienas populiariausių.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Tortas „Napoleonas“ – vienas populiariausių.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT TELEVIZIJOS laida „Beatos virtuvė“, LRT.lt

Sep 30, 2018, 4:59 PM, atnaujinta Sep 26, 2023, 3:49 PM

Ilgai nesidalijusi ypatingu, prieš 25 metus gautu receptu, dabar ji sako, kad kiekvienai šeimininkei tortas išeis vis kitoks.

„Tai tortų karalius, mėgstamiausias tortas Lietuvoje – „Napoleonas“. Šis – man skaniausias, kokį esu valgiusi“, – sako Beata Nicholson.

Kitaip nei dažniausi šio torto variantai, šis „Napoleonas“ gaminamas ne su plikytu, o su kiaušininiu kremu, pagardintu citrinomis.

„Napoleonas“

Reikalingi produktai

Tešlai:

600 g sviesto,

800 g miltų,

300 g grietinės,

1 šaukštelio sodos,

trupučio citrinos sulčių,

1 kiaušinio.

Kremui:

10 kiaušinių baltymų,

500 g cukraus,

400 g sviesto,

3 citrinų.

Ant medinės pjaustymo lentelės berkite šiek tiek miltų ir ant jų dėkite šaltą sviestą. Dideliu peiliu kapokite sviestą kartu su miltais. Svarbu sviestą iki smulkių gabalėlių sukapoti taip greit, kad jis nespėtų ištirpti.

Į grietinę dėti šaukštelį citrinos sulčių ir šaukštelį sodos, gerai išmaišyti. Grietinę dalimis pilti ant sukapoto sviesto ir miltų masės, kapoti toliau. Sudėjus visą grietinę, įmuškite vieną kiaušinį ir kapokite tol, kol tešla pasidarys lipni, tuomet pradėkite minkyti, kol ji nebelips prie rankų.

Iš tešlos suformuokite pailgą cilindrą ir padalinkite į lygias 8 dalis. Kiekvieną dalį atskirai suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 3–4 valandoms.

Kol tešla šąla, pasigaminkite kremą. Pasiruoškite karšto vandens vonelę – į vieną dubenį pilkite verdančio vandens. Kitame dubenyje trumpai plaktuvu suplakite kiaušinio baltymus ir dėkite dubenį su plakiniu į karšto vandens dubenį.

Po truputį į baltymus dėkite cukrų ir nuolat plakite plaktuvu, kol baltymai taps balti ir purūs, o masė primins morengą. Į ją dėkite kambario temperatūros sviestą ir išplakite plaktuvu, tuomet supilkite citrinos sultis ir gerai išmaišykite.

Atšaldytos tešlos gabalėlius iškočiokite iki plonų lakštų, juos subadykite šakute ir 10–13 minučių dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Iškepus lakštams dar šiltus išpjaukite pagal norimą apskritą formą, o likusius trupinius atidėkite į šalį.

Kiekvieną lakštą gausiai sutepkite kremu ir sluoksniuokite, pasilikite kremo viršutiniam sluoksniui. Susluoksniavus ir aptepus tortą kremu, padėkite jį 30 min. į šaldytuvą. Elektrine smulkintuve susmulkinkite likusius lakštų trupinius ir jais padenkite torto viršų ir kraštus.

Tortą galima dekoruoti gėlėmis ir cukraus pudra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.