Lengvai pagaminami moliūginiai desertai: traškūs sausainiai ir drėgnas pyragas

Dabar – pats moliūgų derliaus nuėmimo įkarštis. Iš savo ūkiuose užaugintų moliūgų verdame sriubas, troškinius ar kitus rudeniu kvepiančius patiekalus. 

 Moliūgų pyragas.<br> 123rf nuotr.
 Moliūgų pyragas.<br> 123rf nuotr.
 Traškūs moliūgų sausainiai.<br> 123rf nuotr.
 Traškūs moliūgų sausainiai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 2, 2018, 9:51 AM, atnaujinta Oct 2, 2018, 10:02 AM

Visgi, moliūgas puikiai tinka gaminant ne tik sočius, bet ir saldžius patiekalus. Pasak prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, ši daržovė – puikus ingredientas, tinkantis pyragui ar sausainiams kepti, o jų receptai yra genialiai paprasti ir lengvai pagaminami.

Gaminant skanumynus dažniau įprasta naudoti vaisius, o ne daržoves. Tačiau, anot maisto ekspertės V. Juodkazienės, yra daržovių, kurios desertams suteikia ypatingo skonio. Moliūgas – puikus to pavyzdys. 

„Nors moliūgai dažnam žmogui asocijuojasi su trintomis sriubomis ar troškiniais, apsiriboti vien šių patiekalų gamyba nevertėtų. Moliūgai puikiai tinka net gerai žinomiems desertams“, – teigia ekspertė.

Sausainiai su tarkuotais moliūgais

Skanėstas, kurį lengvai ir greitai galite pasigaminti vėsų rudens vakarą – traškūs moliūgų sausainiai. Maisto ekspertės V. Juodkazienės teigimu, moliūgų sausainiai yra sveikesnė gardumynų alternatyva, todėl ją išbandyti tikrai verta.

Reikės:

100 g sviesto,

100 g cukraus,

0,5 a. š. vanilės ekstrakto,

1 kiaušinio,

300 g visadalių grūdų miltų,

1 a. š. kepimo miltelių,

žiupsnelio druskos,

1 a. š. malto cinamono,

1 a. š. malto imbiero,

0,5 a. š. kardamono,

150 g tarkuoto moliūgo.

Gaminimas

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, o kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Paimkite vidutinio dydžio dubenį ir išmaišykite sviestą, cukrų, vanilės ekstraktą ir kiaušinį, kol masė taps vientisa. Sudėkite miltus, kepimo miltelius, druską, cinamoną, imbierą ir kardamoną. Dar kartą išmaišykite, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų. 

Į masę sudėkite tarkuotus moliūgus. Išmaišykite. Naudodami valgomąjį šaukštą suformuokite vieno šaukšto dydžio rutuliukus ir dėkite juos ant kepimo skardos. Palikite tarpus, kad sausainiai kepdami nesusiliestų. Kiekvieną rutuliuką spustelėkite šaukštu, kad jis pasidarytų plokščias. Sausainius kepkite apie 15-20 minučių, kol jie gražiai paruduos. Skanaus!

Moliūgų pyragas

Rudens vakarai sunkiai įsivaizduojami be šiltų pyragų, kurių kvapas pasklinda po visus namus. Daugelis įpratę gaminti obuolių pyragus, tačiau V. Juodkazienė siūlo išbandyti greitą ir skanų moliūgų pyrago receptą.

Pyrago tešlai reikės:

2 stiklinių miltų,

1,5 stiklinės cukraus,

2 a. š. kepimo miltelių,

1 a. š. sodos,

2 a. š. cinamono,

3 vnt. kiaušinių,

1 stiklinės alyvuogių aliejaus,

400 g moliūgų tyrės.

Glaistui:

200 g kreminio sūrio,

8 v. š. sviesto,

1 stiklinės cukraus pudros,

2 a. š. vanilės ekstrakto.

Gaminimas

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, o kepimo skardą ištepkite riebalais. Dideliame dubenyje išmaišykite visus sausus ingredientus – miltus, cukrų, valgomąją sodą, kepimo miltelius ir cinamoną. Kitame dubenyje išmaišykite kiaušinius, alyvuogių aliejų ir moliūgų tyrę, kol masė taps vientisa. Šią skystą masę supilkite į sausų ingredientų mišinį ir gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių.

Supilkite pyrago tešlą į kepimo skardą ir kepkite apie 40 minučių. Leiskite pyragui atvėsti ir per tą laiką paruoškite glaistą – visus jam skirtus ingredientus išmaišykite elektriniu maišytuvu, kol masė taps puri ir vientisa. Tuomet ją užtepkite ant atvėsusio pyrago. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.