Pasakiško skonio švediškas gardėsis. Jums tikrai patiks

Jeigu lankysitės Švedijoje, būtinai paragaukite jų nuostabių bandelių su cinamonu, susuktų kaip sraigės namelis ir papuoštų perliniu cukrumi. Tokios bandelės sužavės ne tik smaližius. Na, nebent nemėgstate cinamono.

Be tokių cinamono bandelių neįsivaizduojama nė viena kavos pertraukėlė Švedijoje.<br>123rf nuotr.
Be tokių cinamono bandelių neįsivaizduojama nė viena kavos pertraukėlė Švedijoje.<br>123rf nuotr.
Be tokių cinamono bandelių neįsivaizduojama nė viena kavos pertraukėlė Švedijoje.<br>123rf nuotr.
Be tokių cinamono bandelių neįsivaizduojama nė viena kavos pertraukėlė Švedijoje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 3, 2018, 4:39 PM, atnaujinta Sep 27, 2021, 12:10 PM

Švediškai šios bandelės vadinamos kanelbulle (šved. kanelcinamonas, bullebandelė). Be jų neapsieina nė viena švedų kavos gėrimo pertraukėlė, vadinamoji fika.

Manoma, kad tokios bandelės su cinamonu pirmąkart pradėtos kepti Švedijoje trečiame dešimtmetyje, kuomet po Pirmojo pasaulinio karo pasidarė lengviau gauti joms iškepti būtinus ingredientus.

Vis tik prireikė dar trijų dešimtmečių, kol šios nuostabios bandelės išpopuliarėjo visoje Švedijoje, o vėliau ir kitose Skandinavijos šalyse bei Šiaurės Amerikoje.

Dabar tokių bandelių galima įsigyti ir Lietuvoje, pavyzdžiui, IKEA parduotuvės restorane-kavinėje.

Bet kas gi gali būti skaniau už pačių išsikeptas bandeles? Juolab, kad jas kepant namai gardžiai pakvips cinamonu.

Dabar ypač puiki proga pasimėgauti šiuo nuostabiu švedišku desertu, nes spalio 4-oji Švedijoje yra minima kaip Cinamoninių bandelių diena.

Tad išsikepkite šių bandelių ir jūs pagal originalų receptą, kuriuo pasidalijo Švedijos ambasada Lietuvoje.

25 bandelėms reikės:

  • 35 g mielių;
  • 100 g cukraus;
  • 300 ml pieno;
  • 1 kiaušinio;
  • 120 g sviesto;
  • 1 šaukštelio druskos;
  • 1 šaukštelio kardamono;
  • 750 g miltų.

Įdarui reikės:

  • 100 g sviesto;
  • 50 g cukraus;
  • 2 šaukštelių cinamono.

Glazūrai reikės:

  • 1 kiaušinio;
  • 2 šaukštelių vandens;
  • perlinio cukraus.

Gaminimo eiga

Sutrupinkite mieles, įpilkite kelis šaukštus pieno. Ištirpinkite sviestą ir supilkite pieną.

Sudėkite likusius ingredientus ir išminkykite tešlą. Uždenkite tešlą ir leiskite jai pakilti 30 min. kambario temperatūroje.

Iškočiokite tešlą iki 3 mm storio ir 30 cm pločio. Ant viršaus paskleiskite kambario temperatūros sviestą.

Sumaišykite cukrų su cinamonu ir užbarstykite ant tešlos.

Suvyniokite tešlą kaip vyniotinį ir supjaustykite į 25 gabalėlius. Sudėkite juos į popieriaus formeles pjūvio puse į viršų.

Sudėkite į kepimo skardą, uždenkite rankšluosčiu ir leiskite pakilti apie 1 valandą arba kol bandelės padvigubės.

Išplakite kiaušinį su vandeniu, teptuku atsargiai ištepkite bandeles ir pabarstykite perliniu cukrumi.

Kepkite 5-6 minutes iki 220 ⁰C įkaitintoje orkaitėje. Leiskite ataušti.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2023 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.